Onderzoeken

Wie bepaald welk onderzoek met welke apparatuur het beste kan worden gebruikt?

De radioloog / nucleair geneeskundige bepaalt de keuze en volgorde van de onderzoeken om zo snel, veilig en doelmatig mogelijk tot een diagnose te komen.


Welke voorbereiding wordt er gevraagd en welke technieken worden er voor de onderzoeken van de organen gebruikt?

Voorbereiding

Soms is het nodig om contrastmiddelen te drinken of in te spuiten om organen beter af te beelden. Daarnaast kan het zijn dat u gevraagd wordt om u voor te bereiden voor het onderzoek (dieet volgen, medicijnen wel/niet nemen etc.)

Afbeeldingstechnieken

Röntgenopnamen

Röntgenopnamen worden gemaakt met behulp van een röntgenapparaat om een beeld te krijgen van bijvoorbeeld het skelet en de borstkast. Deze beelden worden met behulp van röntgenstraling gemaakt. Een scherm vangt de stralen op die door het lichaam heen zijn gekomen. Hierdoor wordt een afbeelding gemaakt van een deel van de inwendige organen, dat te herkennen is door verschillen in samenstelling. Denk hierbij aan vet, lucht, water en bot. Spieren zijn met deze methode minder goed te onderzoeken.
Van een aantal onderzoeken zijn folders beschikbaar op de LUMC pagina : folders Radiologie.
Algemene informatie over röntgenstraling kunt u vinden op "Veel gestelde vragen ", de site van de ( NVvR of de  NVNG )en de informatiefolder van de Nucleaire Geneeskunde. 

Echografie

Echografie, de Dopplertechniek en Duplexonderzoek zijn vergelijkbare onderzoeken en technieken die organen of bloedvaten in beeld brengen met ultrageluidsgolven. Deze ultrageluidsgolven zijn niet te horen door de mens.

Echografie
maakt gebruik van ultrageluidsgolven om de bouw, de ligging en de grootte van de organen in beeld te brengen. Mogelijke afwijkingen zijn ook zichtbaar. 
De Dopplertechniek (ook wel Echo-doppler genoemd) wordt gebruikt bij echografie om met ultrageluidsgolven de weefselstructuren te laten zien. Ook kan de stroomsnelheid en de stroomrichting worden bepaald met de Dopplertechniek.
Duplex betekent dubbel. Het duplexonderzoek maakt zowel gebruik van echografie als van de dopplertechniek
Van een aantal onderzoeken zijn folders beschikbaar op de LUMC pagina : folders Radiologie.

CT-scan

De CT- scanner (Computer Tomograaf) is een röntgenapparaat, dat het lichaam van alle kanten ‘bekijkt’ door de röntgenbuis om het lichaam te laten draaien. U wordt daarvoor liggend op een onderzoektafel door een tunneltje geschoven. Met een krachtige computer worden zogenaamde 'doorsnede-beelden' berekend. Deze foto’s geven het lichaam in ‘plakjes’ weer.
Van een aantal onderzoeken zijn folders beschikbaar op de LUMC pagina : folders Radiologie

MRI-scan

De MRI -scanner (Magnetisch Resonantie Imaging) maakt gebruik van zeer sterke magnetische velden. U ligt daarvoor gedurende 30 tot 40 minuten in een tunnel. Omdat dit onderzoek veel lawaai maakt krijgt u oordopjes in en soms een koptelefoon op.
Een krachtige computer kan de verschillende magnetische eigenschappen van weefsels in beeld brengen. Het is van belang dat u stil ligt en geen angst heeft voor kleine ruimtes (claustrofobie). In dat laatste geval, moet u dit melden bij het maken van de afspraak, dan kan het onderzoek worden uitgevoerd na toediening van bijvoorbeeld kalmerende middelen. In sommige gevallen is het niet mogelijk onderzoek te doen met behulp van een MRI-scanner. Om na te gaan of dit bij u het geval is krijgt u het verzoek om een vragenlijst te beantwoorden (Zie ook de folder Radiologie/  MRI- onderzoek).

Nucleair geneeskundig onderzoek

Met behulp van een kleine hoeveelheid van een radioactieve stof kan een afbeelding (scintigram) gemaakt worden van de werking van verschillende organen. Deze stof wordt ingespoten in een bloedvat en wordt opgenomen door het te onderzoeken orgaan. De uitgezonden straling wordt met behulp van een speciale camera opgenomen. Tijdens het onderzoek, dat 10 minuten tot 2 uur kan duren, moet u stil kunnen liggen. 
Bij sommige onderzoeken krijgt u niets ingespoten, maar moet u iets eten, drinken of een capsule innemen. Bij een botdichtheidsmeting (dexametrie) krijgt u geen radioactieve stof toegediend.

Van de meeste onderzoeken zijn folders beschikbaar op de LUMC pagina : folders Radiologie/ Nucleaire Geneeskunde.

Duur van het onderzoek

Een onderzoek duurt ongeveer 5 tot 15 minuten, tenzij anders aangegeven. Het is mogelijk om – in overleg - iemand mee te nemen, om het onderzoek wat prettiger voor u te maken. Als ouder kunt u in de meeste gevallen bij uw kind blijven. 

Brochures afdeling Radiologie
Patientenfolders LUMC waaronder die van de Radiologie en Nucleaire geneeskunde