Patiëntenfolder

Echo van de hals

U hebt een afspraak om een echo van de hals te laten maken op de afdeling Radiologie. Uw behandelend arts heeft u hier al iets over verteld. In deze folder krijgt u meer informatie over dit onderzoek.

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Radiologie

Onze zorg

Wat is Echo van de hals?

Bij echografie brengen we weefsels en organen in beeld met behulp van geluidsgolven. Tijdens het maken van de echo zet de radioloog de echokop (transducer) op uw lichaam. Deze transducer zendt (onschadelijke) geluidsgolven uit, die door de organen in uw lichaam worden teruggekaatst. De transducer vangt deze geluidsgolven vervolgens weer op, waarna de computer ze omzet in beeld.

Voorbereiding

Hoe kunt u zich voorbereiden?

Kleding  

Het is voor u en voor onze medewerkers prettig wanneer u kleding aan hebt waarin u zich makkelijk kunt bewegen en die u makkelijk aan en uit kunt trekken. Voor dit onderzoek moet u de hals en schouders bloot maken. We vragen u daarbij om eventuele halssieraden en lange oorbellen af te doen.   

Medicijnen  

Over het algemeen kunt u uw medicijnen op de gebruikelijke manier en tijd innemen. Kan dat niet, dan hoort u dit van tevoren van uw behandelend arts. Neem in ieder geval een recente lijst (maximaal 14 dagen oud) mee met de medicijnen die u slikt. Weet u niet precies wat u gebruikt? Dan kunt u een medicijnenlijst bij uw apotheek ophalen.  

Eten en drinken  

U mag gewoon eten en drinken. 

Wat moet u meenemen?  

Neem een geldig paspoort, ID-kaart of rijbewijs mee. En denk ook aan het pasje van uw ziektekostenverzekering.  

Meld bijzonderheden vooraf  

Laat het ons weten wanneer u een lichamelijke beperking of handicap hebt. Zo kunnen we als het nodig is extra tijd inplannen voor uw onderzoek.  

Bent u verhinderd?  

Laat het ons op tijd weten wanneer de afspraak niet kan doorgaan. Wij kunnen dan een andere patiënt in uw plaats helpen.  

Het onderzoek / de behandeling

Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?

De dag van het onderzoek  

Waar moet u zich melden?  

Voordat u naar uw afspraak gaat, meldt u zich eenvoudig aan via de aanmeldzuilen in de centrale hal. Bij aankomst op de afdeling Radiologie dient u zich nogmaals te melden bij de aanmeldzuil. Op het scherm van de aanmeldzuil wordt getoond in welke wachtruimte u mag plaatsnemen.  

Het onderzoek  

De doktersassistent haalt u op vanuit de wachtkamer en vertelt u welke kleding u voor het onderzoek uit moet trekken. Hebt u vragen voor het onderzoek? Stelt u ze dan gerust aan de doktersassistent.   

U ligt tijdens het onderzoek op een smalle onderzoekstafel. Patiënten die vanaf de verpleegafdeling komen, worden met bed en al de onderzoekskamer ingereden. Bij dit onderzoek is het nodig om de hals strekken. U krijgt daarom een kussen onder de schouders, zodat u makkelijker met de kin omhoog uw hals kunt strekken. De echografist die het onderzoek doet is een radioloog (in opleiding) of een echolaborant. De echografist brengt wat gel aan op de huid aan, wat even koud kan aanvoelen. De echografist beweegt de echokop over de huid en kan u vragen om het hoofd naar links of rechts te draaien. Hebt u vragen tijdens het onderzoek, dan kunt u ze gerust aan de echografist stellen.  

Duur van het onderzoek  

Het maken van een echo van de hals duurt ongeveer 15 minuten.

Waar moet u op letten direct na het onderzoek / de behandeling?

Na het onderzoek  

Wanneer het onderzoek klaar is, halen we de gel van uw huid en kunt u zich weer aankleden. U kunt hierna naar huis. De verpleegafdeling regelt voor opgenomen patiënten het vervoer terug naar de verpleegafdeling. Na het onderzoek mag u weer alles eten en drinken. 

Wanneer krijgt u de uitslag?

U krijgt de uitslag niet meteen te horen. De uitslag komt binnen 3 werkdagen terecht bij uw behandelend arts. Die bespreekt de uitslag met u. 

Wat zijn de risico's, bijwerkingen of complicaties?

Er zijn geen risico’s bekend.  

Meer informatie

Contactgegevens van de betrokken poliklinieken

Wist u dat? 

Uw mening over de afdeling Radiologie kunt u geven via deze link: Ervaringen met het LUMC

Hebt u nog vragen?  

Als u vragen hebt, kunt u contact opnemen met de afdeling Radiologie. Dat kan op werkdagen tussen 8.30-10.00 uur, 10.45-12.30 uur en 13.30-16.30 uur op telefoonnummer 071-526 20 32. Voor informatie over afspraken en inlichtingen over de afdeling Radiologie kunt u ook een e-mail sturen naar: Radiologie-TL-admi@lumc.nl.