Onderwijsfaciliteiten

Snijzaal Anatomie (LUMC)

In het Onderzoeksgebouw van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is een snijzaal (anatomisch skillslab) aanwezig. Ook zijn er medische laboratoria, practicumzalen en een proefdiercentrum. In de snijzaal van de afdeling Anatomie en Embryologie geven we anatomie-onderwijs van het menselijk lichaam voor bachelor- en masterstudenten van het LUMC. Ook bieden we samen met Boerhaave nascholing postdoctoraal onderwijs aan.
Studenten hebben les in de snijzaal.

Trainen kennis en vaardigheden

In de snijzaal leren studenten via ontleding (dissectie) over de bouw van het menselijk lichaam. Ook is de snijzaal de ruimte waar artsen en wetenschappers hun chirurgische kennis en vaardigheden trainen. Er zijn beamers aanwezig zodat de gedemonstreerde ingrepen direct te zien zijn, computers en röntgenapparatuur voor postacademische trainingen. U kunt de snijzaal reserveren via de afdeling Anatomie en Embryologie.

Zelf aan de slag

In de snijzaal geven we op verschillende manieren onderwijs over het menselijk lichaam. Studenten worden voorbereid op het snijpracticum en gaan daarna snijdend leren (onder begeleiding). Een zeer waardevol onderdeel van het onderwijs. Als reactie geven studenten vaak aan hoe hun inzicht in het menselijk lichaam vergroot is. Verpleegkundigen krijgen een demonstratie waarbij de anatomie stapsgewijs getoond wordt. Artsen simuleren operaties om ook in hun beroep te blijven reflecteren, evalueren en te leren.

In de snijzaal wordt gewerkt met uniek materiaal. We staan voor een respectvolle omgang met de lichamen die voor het onderwijs en wetenschap beschikbaar zijn gesteld.