Anatomisch Museum
Gezond en ziek
Op de begane grond zijn 5 vitrines zijn ingericht rond het thema Gezond en ziek. Elke vitrine vertegenwoordigt een specifieke levensfase van de mens en bestaat uit een paneel met gezonde preparaten en 7 stellages met afwijkende preparaten. De indeling van de stellages is gebaseerd op de ziekte-indeling van Underwood (General Systematic Pathology). Door middel van touchscreens vindt u informatie over de preparaten en bekijkt u detailfoto’s van de afwijkingen.
De Leidse Traditie
Een deel van de embryo's, preparaten en skeletten in het museum wordt al vanaf de 17e eeuw gebruikt bij de scholing van aankomende artsen en specialisten. Rond het thema De Leidse traditie zijn historische preparaten in de Albinuskast tentoongesteld. Verder vindt u schilderijen van beroemde anatomen en panelen met informatie over het ontstaan van de collectie.
Tijdelijke tentoonstelling en skelettenvitrine
Op de eerste verdieping van het museum vindt u een wisselvitrine. Deze wordt gebruikt om preparaten uit het depot te tonen voor specifiek blokonderwijs. Verder staat op deze verdieping een lange wandvitrine met unieke preparaten en ziektebeelden die tegenwoordig heel zeldzaam zijn. Er is ook een vitrine met skeletten met extreme groeistoornissen.
Toegang tot de collectie
In het museum zelf staat slechts een deel van de collectie preparaten van het LUMC. Voor (bio)medisch onderwijs of -onderzoek kunt u via de museumcommissie een database raadplegen. Hierin staan foto’s van en informatie over andere preparaten. Wilt u preparaten voor blokonderwijs tentoonstellen in de wisselvitrine? Neem dan contact op met de Museumcommissie (zie de contactgegevens onderaan deze pagina).
Bezoek het museum
De volgende groepen kunnen op afspraak het museum bezoeken:
- docenten en studenten van de opleidingen in het LUMC;
- docenten en leerlingen van (para)medische opleidingen buiten het LUMC;
- docenten en leerlingen van examenklassen van middelbare scholen, richting Natuur & Gezondheid.
Reserveren is verplicht en kan per e-mail bij de Museumcommissie LUMC. Geef zo duidelijk mogelijk uw wensen aan en de relatie van uw bezoek tot uw opleiding. Studenten kunnen het Anatomisch Museum niet zelf reserveren; dit gaat via de docent.
Praktische informatie
U kunt het Anatomisch Museum bezoeken op werkdagen van 9.00 - 17.30 uur. De maximale groepsgrootte is 25 personen. Aan een bezoek zijn kosten verbonden. Voor een groep van 15 studenten of minder rekenen we standaard €92 excl. 9% btw. De begeleider wordt niet meegenomen in de berekening van de groepsgrootte. Wanneer de groep groter is dan 15 personen rekenen we €6 excl. 9% btw. extra per persoon.
U kunt zich met uw studenten of scholieren op de gereserveerde tijd melden bij het Onderwijsservicepunt in de foyer van Gebouw 3 van het LUMC. Eten en drinken is verboden in het museum. Ook mag u geen foto’s of andere beeldopnames maken.
De rondleiding is standaard 1 uur lang.
Openstelling voor publiek
Twee keer per jaar kunnen ook andere geïnteresseerden het museum bezoeken: tijdens de Nationale Museumweek in april en op de Wetenschapsdag in oktober. Houdt u hiervoor de website van het LUMC in de gaten.
Contact met de museumcommissie
Museumcommissie LUMC
Directoraat Onderwijs en Opleiding, V0-P
Postbus 9600, 2300 RC Leiden
E-mail: museumcommissie@lumc.nl