Patiëntenfolder

Schildklierscintigrafie met I-123

U hebt een afspraak voor een schildklierscintigrafie met I-123 bij de Nucleaire Geneeskunde. Uw behandelend arts heeft u hier al iets over verteld. In deze folder leggen we u uit hoe dit onderzoek verloopt. 

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Radiologie: nucleaire geneeskunde;

Onze zorg

Wat is Schildklierscintigrafie met I-123?

Met een schildklierscintigrafie met I-123 onderzoeken we de vorm, grootte, ligging en werking van de schildklier. Ook bij patiënten met een overgevoeligheid voor jodium of röntgencontrastmiddelen kan dit onderzoek zonder problemen worden uitgevoerd.

Voorbereiding

Hoe kunt u zich voorbereiden?

Kleding  

Het is voor u en voor onze medewerkers prettig wanneer u kleding aan hebt waarin u zich makkelijk kunt bewegen en die u makkelijk aan en uit kunt trekken. Over het algemeen hoeft u zich niet uit of om te kleden voor het onderzoek. Alleen sieraden, piercings, bh-beugels, ritsen of knopen moeten soms uit of af. Metaal kan namelijk de metingen verstoren.   

Medicijnen  

Een aantal schildkliermedicijnen is van invloed op het onderzoek. Onder het kopje ‘Richtlijn stoppen met medicijnen’ ziet u een lijst van medicijnen die over het algemeen gestopt moeten worden. Uw behandelend arts zal u instructies geven. Neem in ook een recente lijst (maximaal 14 dagen oud) mee met de medicijnen die u slikt. Weet u niet precies wat u gebruikt? Dan kunt u een medicijnenlijst bij uw apotheek ophalen.  

Richtlijn stoppen met medicijnen    

Onderstaande medicijnlijst is een richtlijn voor de tijd dat u de medicijnen moet stoppen. Alle overige medicijnen kunt u op de normale manier en tijd innemen. Let op: stoppen van medicijnen kan alleen na toestemming van uw eigen arts!  

  • Thiamazol (Strumazol), Carbimazol (Basolest): 3 dagen, tenzij anders is afgesproken. 
  • Propylthiouracil (PTU): 15 dagen, tenzij anders is afgesproken. 

Als u alleen levothyroxine (Thyrax, Euthyrox, Eltroxin) of liothyronine (Cytomel) gebruikt, dan hoeft u hiermee niet te stoppen.  

Gebruikt u levothyroxine (Thyrax, Eutryrox, Eltroxin) of liothyronine (Cytomel) in combinatie met (eerdergenoemde medicijnen) Thiamozol, Carbimazol, PTU, dan raden wij u aan al deze schildkliermedicijnen gedurende bovengenoemde periode te stoppen.  

Gebruik jodiumhoudende middelen   

Het gebruik van jodiumhoudende producten kan de opname van het jodium en daarmee de weergave van de schildklier beïnvloeden. Denk daarbij aan hoestsiroop, amiodarone, povidonjoodzeep of -shampoo, keeltabletten en andere supplementen die zeewier bevatten. Ook contrastmiddel dat gebruikt wordt bij een röntgenonderzoek kan de weergave beïnvloeden. Hebt u korter dan 3 maanden geleden een CT-onderzoek of hartkatheterisatie gehad waarbij een contrastmiddel is gebruikt? Dan is het niet mogelijk de schildklierscintigrafie uit te voeren. Neem in dat geval of bij twijfel contact op met de Nucleaire Geneeskunde.   

Zwangerschap en borstvoeding  

Bent u zwanger, denkt u het te zijn of geeft u borstvoeding? Geef dit door aan uw behandelend arts. Die kan in overleg met de nucleair geneeskundige beslissen of het onderzoek door kan gaan. Geeft u borstvoeding, dan moet u tenminste tot 3 weken na het onderzoek de melk afkolven en wegspoelen door de wc.  

Eten en drinken  

U mag voor dit onderzoek gewoon eten en drinken, tenzij anders aangegeven door uw behandelend arts.  

Wat moet u meenemen?  

Neem een geldig paspoort, ID-kaart of rijbewijs mee. En denk ook aan het pasje van uw ziektekostenverzekering.   

Meld bijzonderheden vooraf  

Laat het ons weten wanneer u een lichamelijke beperking of handicap hebt of wanneer u lastig te prikken bent. Zo kunnen we als het nodig is extra tijd inplannen voor uw onderzoek.  

Bent u verhinderd?  

Laat het ons op tijd weten wanneer de afspraak niet kan doorgaan. Wij kunnen dan een andere patiënt in uw plaats helpen.  

Het onderzoek / de behandeling

Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?

De dag van het onderzoek  

Waar moet u zich melden?  

Voordat u naar uw afspraak gaat, meldt u zich eenvoudig aan via de aanmeldzuilen in de centrale hal. Bij aankomst op de afdeling Nucleaire Geneeskunde dient u zich nogmaals te melden. Op het scherm van de aanmeldzuil wordt getoond in welke wachtruimte u mag plaatsnemen. Wanneer u bent opgenomen in het ziekenhuis, regelt de verpleegafdeling uw vervoer.  

Het onderzoek  

Voor dit onderzoek krijgt u een kleine hoeveelheid radioactieve stof ingespoten. Dit gaat via een infuus in de arm. Het duurt een tijdje voordat de radioactieve stof goed in de schildklier is opgenomen. Tijdens het wachten mag u de afdeling verlaten.   

Na ongeveer 4 uur maken we foto’s. Hiervoor ligt u op een onderzoekstafel met een camera vlak boven uw hals. Voor een zo goed mogelijke kwaliteit van de foto’s is het belangrijk dat u zo stil mogelijk blijft liggen.   

Duur van het onderzoek   

Het onderzoek duurt ongeveer 4,5 uur. Dit is inclusief de wachttijd. 

Waar moet u op letten direct na het onderzoek / de behandeling?

Als het onderzoek succesvol is afgerond, mag u naar huis. Wanneer u bent opgenomen in het ziekenhuis, regelen onze medewerkers uw vervoer terug naar de afdeling.

Wanneer krijgt u de uitslag?

U krijgt de uitslag niet meteen te horen. De uitslag komt terecht bij uw behandelend arts. Die neemt vervolgens contact op en bespreekt de uitslag met u. In sommige gevallen wordt u gevraagd zelf contact op te nemen met de polikliniek.

Wat zijn de risico's, bijwerkingen of complicaties?

De radioactieve stof produceert slechts een kleine hoeveelheid straling. In deze lage dosering is die niet schadelijk. Er zijn geen bijwerkingen en u plast de stof binnen 24 tot 48 uur weer uit. Wel adviseren we u om kinderen jonger dan 12 jaar niet mee te nemen. Kinderen zijn namelijk gevoeliger voor straling dan volwassenen. 

Meer informatie

Contactgegevens van de betrokken poliklinieken

Hebt u nog vragen?  

Als u vragen hebt, kunt u contact opnemen met Nucleaire Geneeskunde. Dat kan op werkdagen tussen 8.30-10.30 uur en 13.30-15.30 uur op telefoonnummer 071-526 34 80 of per e-mail via receptie_nuge@lumc.nl.

Handige links

Op de website van de Nederlandse Vereniging voor Nucleaire Geneeskunde: www.nvng.nl vindt u meer informatie over de nucleaire geneeskunde.