Patiëntenfolder

Röntgenonderzoek van de slokdarm (oesophagusonderzoek)

U hebt een afspraak voor een röntgenonderzoek van de slokdarm (de oesophagus) op de afdeling Radiologie. Uw behandelend arts heeft u hier al iets over verteld. In deze folder krijgt u meer informatie over wat dit onderzoek inhoudt. Het kan zijn dat het onderzoek bij u hier iets van afwijkt.

Deze informatie is opgesteld door de afdeling Radiologie. 

Onze zorg

Wat is Röntgenonderzoek van de slokdarm (oesophagusonderzoek)?

Bij een oesophagusonderzoek worden röntgenfoto’s gemaakt van de slokdarm. Om de slokdarm goed te kunnen zien, wordt contrastvloeistof gebruikt.

Voorbereiding

Hoe kunt u zich voorbereiden?

Kleding 

Het is voor u en voor onze medewerkers prettig wanneer u kleding aan hebt waarin u zich makkelijk kunt bewegen en die u makkelijk aan en uit kunt trekken.  

Medicijnen 

Over het algemeen kunt u uw medicijnen op de gebruikelijke manier en tijd innemen. Kan dat niet, dan hoort u dit van tevoren van uw behandelend arts. Neem in ieder geval een recente lijst (maximaal 14 dagen oud) mee met de medicijnen die u slikt. Weet u niet precies wat u gebruikt? Dan kunt u een medicijnenlijst bij uw apotheek ophalen. 

Eten en drinken 

U mag 3 uur voor het onderzoek niet eten, drinken of roken.  

  

Wat moet u meenemen? 

Neem een geldig paspoort, ID-kaart of rijbewijs mee. En denk ook aan het pasje van uw ziektekostenverzekering. 

Meld bijzonderheden vooraf 

Laat het ons weten wanneer u een lichamelijke beperking of handicap hebt. Zo kunnen we als het nodig is extra tijd inplannen voor uw onderzoek. 

Bent u zwanger? 

Bent u zwanger of denkt u zwanger te zijn? Neem dan contact op met uw behandelend arts en meld het voorafgaand aan het onderzoek bij de afdeling Radiologie.  

Bent u verhinderd? 

Laat het ons op tijd weten wanneer de afspraak niet kan doorgaan. Wij kunnen dan een andere patiënt in uw plaats helpen.  

Het onderzoek / de behandeling

Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?

De dag van het onderzoek

Waar moet u zich melden? 

Voordat u naar uw afspraak gaat, meldt u zich eenvoudig aan via de aanmeldzuilen in de centrale hal. Bij aankomst op de afdeling Radiologie (route 322) dient u zich nogmaals te melden bij de aanmeldzuil. Op het scherm van de aanmeldzuil wordt getoond in welke wachtruimte u mag plaatsnemen. 

Het onderzoek 

  • Een medewerker (de radiodiagnostisch laborant) haalt u op uit de wachtkamer. Met behulp van röntgenstralen worden beelden van uw slokdarm gemaakt. Hiervoor gaat u op een plateautje staan aan het voeteneinde van de rechtopstaande onderzoekstafel. Soms wordt het onderzoek (deels) liggend gedaan. De onderzoekstafel wordt dan in een horizontale positie gebracht.

  • Terwijl u een dunne, kalkachtige pap met neutrale smaak (bariumpap) drinkt, worden er opnamen gemaakt. Dit gebeurt door een röntgenbuis voor of boven u. Op de röntgenbeelden is goed te zien hoe de bariumpap door de slokdarm gaat. U moet meestal een paar keer draaien om de hele slokdarm goed in beeld te kunnen krijgen. Als het nodig is, wordt u hierbij geholpen. 

Duur van het onderzoek 

Het onderzoek duurt gemiddeld 25 minuten. 

Waar moet u op letten direct na het onderzoek / de behandeling?

Na het onderzoek 

Na het onderzoek mag u weer gewoon eten en drinken. Over het algemeen zult u weinig last hebben van het onderzoek. De eerste dagen erna kunt u bij de ontlasting resten van de witte bariumpap tegenkomen. Bariumpap gaat meestal vlot door het maagdarmkanaal, maar kan voor enige verstopping zorgen. We adviseren om na afloop van het onderzoek iets meer dan gebruikelijk te drinken voor een goede passage. Neem contact op met uw behandelend arts of huisarts als u langere tijd last hebt van verstopping.

Wanneer krijgt u de uitslag?

U krijgt de uitslag niet meteen te horen. De uitslag komt terecht bij uw behandelend arts. Die neemt vervolgens contact op en bespreekt de uitslag met u. 

Wat zijn de risico's, bijwerkingen of complicaties?

Contrastmiddel 

Voor dit onderzoek gebruikt de radioloog contrastvloeistof met bariumsulfaat. Dit middel is nodig om de wand van de slokdarm te beoordelen. In verreweg de meeste gevallen verloopt dit zonder problemen. Het zou alleen vervelend zijn als het in de luchtwegen en longen terechtkomt. Komt het vaak voor dat u zich verslikt, meld dit dan van te voren bij de radioloog of de laborant. In dat geval kan er een ander contrastmiddel gebruikt worden.

Meer informatie

Contactgegevens van de betrokken poliklinieken

Wist u dat?

Uw mening over de afdeling Radiologie kunt u geven via: Deel uw ervaring

Heeft u nog vragen? 

Als u vragen hebt, kunt u contact opnemen met de afdeling Radiologie. Dat kan op werkdagen tussen 8.30-10.00 uur, 10.45-12.30 uur en 13.30-16.30 uur op telefoonnummer 071-526 20 32. Zie ook: website Radiologie