Patiëntenfolder

Maagontledigingsonderzoek

U hebt een afspraak voor een maagontledigingsonderzoek bij Nucleaire Geneeskunde. Uw behandelend arts heeft u hier al iets over verteld. In deze folder leggen we u uit hoe dit onderzoek verloopt.

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Radiologie: Nucleaire geneeskunde;

Onze zorg

Wat is Maagontledigingsonderzoek?

Met een maagontledigingsonderzoek kan de arts de tijd meten die uw maag nodig heeft om voedsel te verwerken. Het onderzoek laat zien hoe snel uw maag voedsel doorzet naar het begin van de darmen. Wanneer dit te snel of te langzaam gebeurt, kan dat klachten veroorzaken. 

Voorbereiding

Hoe kunt u zich voorbereiden?

Kleding  

Het is voor u en voor onze medewerkers prettig wanneer u kleding aan hebt waarin u zich makkelijk kunt bewegen en die u makkelijk aan en uit kunt trekken. Metalen voorwerpen kunnen de metingen verstoren, daarom vragen wij u om kleding met ritsen en knopen uit te trekken.   

Medicijnen  

U moet 3 dagen voor het onderzoek stoppen met medicijnen die ervoor zorgen dat voedsel sneller door uw maag-darmkanaal gaat (bijvoorbeeld metoclopramide, domperidon, cimetidine, ranitidine, mebeverine, scopolaminebutyl). Alle overige medicijnen mag u op de voor u gebruikelijke tijden gewoon met een beetje water innemen, ook wanneer u nuchter moet zijn.  

Zwangerschap en borstvoeding  

Bent u zwanger, denkt u het te zijn of geeft u borstvoeding? Geef dit door aan uw behandelend arts. Die kan in overleg met de nucleair geneeskundige beslissen of het onderzoek door kan gaan. Geeft u borstvoeding, dan moet u tot tenminste 4 uur na het onderzoek de melk afkolven en wegspoelen door de wc.  

Eten en drinken  

U mag vanaf 8 uur voor het onderzoek niets meer eten en drinken. Wel kunt u uw medicijnen gewoon innemen, als dat nodig is. Hebt u diabetes mellitus? Dan kunt u het beste met uw huisarts of internist overleggen of u de dosering insuline aan moet passen.  

U mag vanaf 24 uur voor het onderzoek niet meer roken. Ook mag u geen alcohol of producten met cafeïne nemen, zoals koffie, thee en cola.   

Hebt u een voedsel-, lactose- of glutenallergie of verdraagt u geen vaste maaltijden? Laat het ons van tevoren weten, liefst meteen wanneer u de afspraak maakt. Dan kunnen we daar rekening mee houden door de testmaaltijd aan te passen.  

Wat moet u meenemen?  

Neem een geldig paspoort, ID-kaart of rijbewijs mee. En denk ook aan het pasje van uw ziektekostenverzekering. Bent u diabetespatiënt? Neem dan uw bloedsuikermeter mee, als u die hebt. We meten namelijk voor het onderzoek de waarde van uw bloedsuiker. 

   

Meld bijzonderheden vooraf  

Laat het ons weten wanneer u een lichamelijke beperking of handicap hebt. Zo kunnen we als het nodig is extra tijd inplannen voor uw onderzoek.  

Bent u verhinderd?  

Laat het ons op tijd weten wanneer de afspraak niet kan doorgaan. Wij kunnen dan een andere patiënt in uw plaats helpen. 

Het onderzoek / de behandeling

Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?

De dag van het onderzoek  

Waar moet u zich melden?  

Voordat u naar uw afspraak gaat, meldt u zich eenvoudig aan via de aanmeldzuilen in de centrale hal. Bij aankomst op de afdeling Nucleaire Geneeskunde dient u zich nogmaals te melden bij de aanmeldzuil. Op het scherm van de aanmeldzuil wordt getoond in welke wachtruimte u mag plaatsnemen. Wanneer u bent opgenomen in het ziekenhuis, regelt de verpleegafdeling uw vervoer.   

Het onderzoek  

U krijgt tijdens het onderzoek een pannenkoek te eten met daarin een klein beetje radioactieve stof. Wanneer dit niet mogelijk is, kan worden uitgeweken naar een boterham met jam, een boterham met kaas en een glas thee. Deze maaltijd moet u binnen 10 minuten opeten.   

Gedurende 2 uur neemt u plaats in een stoel voor een camera. We meten dan hoeveel eten er nog in uw maag aanwezig is. Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek zo stil mogelijk zit. Als u beweegt, verstoort dat de metingen. Om u daarbij te helpen, kunt u in deze 2 uur naar een dvd kijken of naar muziek luisteren. U mag ook iemand meenemen die u gezelschap houdt.   

Tijdens het onderzoek kunt u met uw vragen terecht bij de medisch beeldvormende en bestralingsdeskundig (MBB’er) die het onderzoek uitvoert.  

Duur van het onderzoek  

De maaltijd en het onderzoek duren samen ongeveer 2,5 uur. In sommige gevallen is het nodig om 4 uur na de maaltijd nog een korte opname van 1 minuut te maken. In dat geval hoeft u in de tussentijd niet op de afdeling te blijven.  

Waar moet u op letten direct na het onderzoek / de behandeling?

Als het onderzoek succesvol is afgerond, mag u naar huis. Wanneer u bent opgenomen in het ziekenhuis, regelen onze medewerkers uw vervoer terug naar de afdeling.

Wanneer krijgt u de uitslag?

U krijgt de uitslag niet meteen te horen. De uitslag komt terecht bij uw behandelend arts. Die neemt vervolgens contact op en bespreekt de uitslag met u.

Wat zijn de risico's, bijwerkingen of complicaties?

Er zijn geen bijwerkingen. De radioactieve stof is niet schadelijk en u plast de stof binnen 24 uur gewoon weer uit. De hoeveelheid straling is gering en vergelijkbaar met röntgenstraling. Wel adviseren we u om kinderen jonger dan 12 jaar niet mee te nemen. Kinderen zijn namelijk gevoeliger voor straling dan volwassenen.

Meer informatie

Contactgegevens van de betrokken poliklinieken

Hebt u nog vragen?  

Als u vragen hebt, kunt u contact opnemen met Nucleaire Geneeskunde. Dat kan op werkdagen tussen 8.30-10.30 uur en 13.30-15.30 uur op telefoonnummer 071-526 34 80 of per e-mail via receptie_nuge@lumc.nl.

Handige links

Meer informatie  

Op de website van de Nederlandse Vereniging voor Nucleaire Geneeskunde: www.nvng.nl vindt u meer informatie over nucleaire geneeskunde.