Patiëntenfolder

Mictie-cysto-urethrogram

U hebt een afspraak voor een mictie-cysto-urethrogram op de afdeling Radiologie. Uw behandelend arts heeft u hier al iets over verteld. In deze folder krijgt u meer informatie over wat dit onderzoek inhoudt. Het kan zijn dat de ingreep bij u hier iets van afwijkt.

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Radiologie

Onze zorg

Wat is Mictie-cysto-urethrogram?

Bij een mictie-cysto-urethrogram worden er röntgenfoto’s gemaakt van de blaas. Om de blaas goed te kunnen zien, wordt contrastvloeistof gebruikt.

Voorbereiding

Hoe kunt u zich voorbereiden?

Kleding  

Het is voor u en voor onze medewerkers prettig wanneer u kleding aan hebt waarin u zich makkelijk kunt bewegen en die u makkelijk aan en uit kunt trekken.   

Medicijnen  

Over het algemeen kunt u uw medicijnen op de gebruikelijke manier en tijd innemen. Kan dat niet, dan hoort u dit van tevoren van uw behandelend arts. Neem in ieder geval een recente lijst (maximaal 14 dagen oud) mee met de medicijnen die u slikt. Weet u niet precies wat u gebruikt? Dan kunt u een medicijnenlijst bij uw apotheek ophalen.   

Eten en drinken  

U mag voor het onderzoek gewoon eten en drinken.  

Wat moet u meenemen?  

Neem een geldig paspoort, ID-kaart of rijbewijs mee. En denk ook aan het pasje van uw ziektekostenverzekering.  

Meld bijzonderheden vooraf  

Laat het ons weten wanneer u een lichamelijke beperking of handicap hebt. Zo kunnen we als het nodig is extra tijd inplannen voor uw onderzoek.  

Bent u zwanger?  

Bent u zwanger of denkt u zwanger te zijn? Neem dan contact op met uw behandelend arts en meld het voorafgaand aan het onderzoek bij de afdeling Radiologie.   

Bent u verhinderd?  

Laat het ons op tijd weten wanneer de afspraak niet kan doorgaan. Wij kunnen dan een andere patiënt in uw plaats helpen. 

Het onderzoek / de behandeling

Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?

De dag van het onderzoek  

Waar moet u zich melden?  

Voordat u naar uw afspraak gaat, meldt u zich eenvoudig aan via de aanmeldzuilen in de centrale hal. Bij aankomst op de afdeling Radiologie (route 322) dient u zich nogmaals te melden bij de aanmeldzuil. Op het scherm van de aanmeldzuil wordt getoond in welke wachtruimte u mag plaatsnemen.  

Het onderzoek  

Een medewerker (de radiodiagnostisch laborant) haalt u op uit de wachtkamer. In de kleedruimte trekt u uw onderkleding uit. Uw bovenkleding mag u aanhouden. Vervolgens neemt u op de onderzoekstafel plaats. U krijgt een slangetje in uw plasbuis (de urinekatheter). Maar om infecties via de katheter te voorkomen, maakt de radioloog eerst het uitwendige geslachtsorgaan schoon. Via de katheter vult uw blaas zich met contrastvloeistof. Wanneer u voelt dat u moet plassen, is de blaas vol en verwijdert de laborant het slangetje. U mag nu plassen terwijl u staat. Ondertussen maakt het röntgenapparaat foto’s van uw blaas. De urine komt terecht in een speciale fles of zak. Hierna is het onderzoek klaar en kunt u zich opfrissen in de kleedruimte. Soms zit er na het onderzoek wat bloed bij de urine. Als het goed is, gaat dit vanzelf weer over. Mocht dit niet het geval zijn, neem dan contact op met uw behandelend arts.  

Het blaasonderzoek bij baby’s en kleine kinderen   

Bij baby’s en kinderen is het is belangrijk dat u, als ouder of begeleider, bij het onderzoek aanwezig bent. Zo kunt u het kind steunen en geruststellen als het overstuur is of zich verzet.   

Voordat het onderzoek plaatsvindt, gaat u langs de kinderpoli. Daar wordt een urinekatheter in de plasbuis van het kind gebracht. Het onderzoek gaat verder zoals hierboven beschreven. Alleen hoeft het kind niet te staan tijdens het plassen, maar mag het blijven liggen.   

Duur van het onderzoek  

Een mictie-cysto-urethrogram duurt gemiddeld 45 minuten. 

Wanneer krijgt u de uitslag?

U krijgt de uitslag niet meteen te horen. De uitslag komt terecht bij uw behandelend arts. Die neemt vervolgens contact op en bespreekt de uitslag met u. In sommige gevallen wordt u gevraagd zelf contact op te nemen met de polikliniek.

Wat zijn de risico's, bijwerkingen of complicaties?

Contrastmiddel  

Voor dit onderzoek gebruikt de radioloog jodiumhoudend contrastmiddel. Dit middel maakt bloedvaten en organen beter zichtbaar op de foto. Voor de meeste mensen is het gebruik van contrastvloeistof ongevaarlijk, binnen een paar uur plast u het weer uit.  

Bij een klein aantal patiënten treedt een allergische reactie op, waar in de meeste gevallen geen behandeling voor nodig is. Hebt u ooit zo’n reactie gehad? Meld dit dan van tevoren bij uw behandelend arts en bij de radiodiagnostisch laborant. 

Meer informatie

Contactgegevens van de betrokken poliklinieken

Hebt u nog vragen?  

Als u vragen hebt, kunt u contact opnemen met de afdeling Radiologie. Dat kan op werkdagen tussen 8.30-10.00 uur, 10.45-12.30 uur en 13.30-16.30 uurop telefoonnummer 071-526 20 32of per e-mail via Radiologie-TL-admi@lumc.nl.