Patiëntenfolder

Röntgenonderzoek van de bloedvaten van de hersenen (cerebrale angiografie)

U hebt een afspraak voor een onderzoek van de bloedvaten in het hoofd, een zogeheten cerebrale angiografie. Uw behandelend arts heeft u hier al iets over verteld. In deze folder krijgt u meer informatie over dit onderzoek.

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Radiologie

Onze zorg

Wat is Röntgenonderzoek van de bloedvaten van de hersenen (cerebrale angiografie)?

Een angiografie is een röntgenonderzoek waarbij we uw bloedvaten zichtbaar maken. Zo kunnen we zien of er een afwijking van de bloedvaten in het hoofd zit, bijvoorbeeld een vernauwing of een verwijding. Op gewone röntgenfoto’s zijn bloedvaten niet te zien. Die zien we alleen door contrastmiddel te gebruiken. Dit middel spuiten we in tijdens het maken van röntgenfoto’s, waarna het zich via de bloedstroom in de bloedvaten verspreidt. Een interventieradioloog die gespecialiseerd is in het verrichten van radiologisch onderzoeken en behandelingen in het hoofd, voert het onderzoek uit.

Voorbereiding

Hoe kunt u zich voorbereiden?

Kleding  

Het is voor u en voor onze medewerkers prettig wanneer u kleding aan hebt waarin u zich makkelijk kunt bewegen en die u makkelijk aan en uit kunt trekken.   

Dagopname  

Van uw behandelend arts hebt u gehoord dat u voor dit onderzoek een dag wordt opgenomen. Dat betekent dat u dezelfde dag weer naar huis gaat, maar dat u voor en na de ingreep op de verpleegafdeling verblijft.   

Naast kleding die ook in bed makkelijk zit, kunt u ook een ochtendjas of vest meenemen en slippers of pantoffels. Op de verpleegafdeling krijgt u vervolgens een jasje van het ziekenhuis om aan te trekken. Neem verder zo weinig mogelijk mee naar de afdeling, behalve bijvoorbeeld wat leesmateriaal.   

Medicijnen  

Over het algemeen kunt u uw medicijnen op de gebruikelijke manier en tijd innemen. Kan dat niet, dan hoort u dit van tevoren van uw behandelend arts. Neem in ieder geval een recente lijst (maximaal 14 dagen oud) mee met de medicijnen die u slikt. Weet u niet precies wat u gebruikt? Dan kunt u een medicijnenlijst bij uw apotheek ophalen.  

Let op: Meld het als u bloedverdunners gebruikt of recent gebruikt hebt. Ook wanneer u een stollingsziekte hebt, moet u dit altijd van tevoren doorgeven aan uw behandelend arts.  

Eten en drinken  

U mag 3 uur voor het onderzoek niet eten en drinken.   

Wat moet u meenemen?  

Neem een geldig paspoort, ID-kaart of rijbewijs mee. En denk ook aan het pasje van uw ziektekostenverzekering. Bij ‘Dagopname’ leest u welke kleding u mee kunt nemen.  

Meld bijzonderheden vooraf  

Laat het ons weten wanneer u een lichamelijke beperking of handicap hebt. Zo kunnen we als het nodig is extra tijd inplannen voor uw onderzoek.  

Bent u zwanger?  

Bent u zwanger of denkt u zwanger te zijn? Neem dan contact op met uw behandelend arts en meld het voorafgaand aan het onderzoek bij de afdeling Radiologie.   

Bent u verhinderd?  

Laat het ons op tijd weten wanneer de afspraak niet kan doorgaan. Wij kunnen dan een andere patiënt in uw plaats helpen.

Het onderzoek / de behandeling

Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?

De dag van het onderzoek  

Waar moet u zich melden?  

Voordat u naar uw afspraak gaat, meldt u zich eenvoudig aan via de aanmeldzuilen in de centrale hal. Bij aankomst op de verpleegafdeling dient u zich nogmaals te melden bij de aanmeldzuil. Op het scherm van de aanmeldzuil wordt getoond in welke wachtruimte u mag plaatsnemen.  

Voorbereiding op de verpleegafdeling  

Een van onze verpleegkundigen ontvangt u op de verpleegafdeling, wijst u uw bed en legt u dan meteen uit wat er tijdens de opname gaat gebeuren. Uiteraard kunt u altijd bij de verpleegkundigen terecht met uw vragen. Op de verpleegafdeling krijgt u een infuus en neemt de verpleegkundige bloed af als dat nodig is. Vervolgens brengen we u naar de afdeling Radiologie.  

Het onderzoek  

Wanneer u op de afdeling Radiologie komt, haalt een medewerker (de radiodiagnostisch laborant) uit het behandelteam u op en stelt een paar korte vragen. U neemt plaats op de onderzoekstafel waarbij de laborant ervoor zorgt dat u zo comfortabel mogelijk ligt. De laborant sluit de bewakingsapparatuur aan om zo uw bloeddruk en zuurstofgehalte in het bloed in de gaten te houden.  

De laborant desinfecteert eerst uw lies en dekt de plek vervolgens toe met een steriel laken om infecties te voorkomen. De interventieradioloog geeft u een verdoving. Wanneer de verdoving is ingewerkt, prikt de radioloog met een dunne naald in het bloedvat in de lies. Vervolgens brengt de radioloog een hol buisje in het bloedvat, waardoor de katheter naar binnen wordt geschoven. De katheter volgt de bloedvaten tot in de hals. De radioloog spuit via deze katheter contrastvloeistof in, waarbij we tegelijkertijd foto’s van de bloedvaten in het hoofd maken. Daarbij is het belangrijk dat u heel stil blijft liggen.   

Wanneer het onderzoek voorbij is, haalt de radioloog de katheter uit de slagader en maakt de plek van de prik dicht. De prikopening kan hierna op 2 manieren worden dichtgemaakt.   

  

In de meeste gevallen wordt er een hechting geplaatst tegen de wand van het bloedvat (closure device). Op prikopening komt een pleister en het team helpt u naar uw bed. Met een closure device is het belangrijk dat u 2 uur plat in bed blijft liggen.   

De tweede manier is dat er 15 minuten stevig op het prikgaatje wordt gedrukt om de prikplek dicht te laten stollen. Daarna wordt een drukverband aangebracht. Het team helpt u hierna naar uw bed en u moet 4 uur lang plat blijven liggen.   

Na het onderzoek gaat u terug naar de verpleegafdeling.  

Duur van het onderzoek  

Het onderzoek duurt gemiddeld 60 minuten.

Waar moet u op letten direct na het onderzoek / de behandeling?

Na het onderzoek  

Wanneer u weer terug bent op de afdeling, moet u enkele uren bedrust houden (zie hierboven). Dit om de kans op een nabloeding zo klein mogelijk te houden. De zaalarts houdt dit in de gaten en meet ook een aantal keer uw bloeddruk, hartslag en temperatuur.    

Als alles er na de rusttijd goed uitziet, helpen de verpleegkundigen u uit bed en mag u weer bewegen. Na het onderzoek mag u gewoon eten en drinken. Het is goed om veel te drinken (minstens 1,5 liter water), zodat u de contrastvloeistof snel weer uit plast. Als alles goed met u gaat kunt u dezelfde dag naar huis.

Houdt u er rekening mee dat u, na ontslag uit het ziekenhuis, geen voertuig mag besturen.

Wanneer krijgt u de uitslag?

U krijgt de uitslag niet meteen te horen. De uitslag komt terecht bij uw behandelend arts. Die neemt vervolgens contact op en bespreekt de uitslag met u.

Wat zijn de risico's, bijwerkingen of complicaties?

Aan elke ingreep kleven risico’s en dat geldt ook voor een cerebrale angiografie. Het is een veilige ingreep die meestal zonder problemen verloopt. Een enkele keer treden er complicaties op, zoals een bloeduitstorting rond de plek van de ingreep of een infectie.  

Contrastmiddel  

Voor dit onderzoek gebruikt de radioloog jodiumhoudend contrastmiddel. Dit middel maakt bloedvaten en organen beter zichtbaar. Voor de meeste mensen is het gebruik van contrastvloeistof ongevaarlijk, binnen een paar uur plast u het weer uit. Het inspuiten kan gevoelig zijn. Ook kunt u het kort warm krijgen, of een beetje misselijk worden.   

Bij een klein aantal patiënten treedt een allergische reactie op, waar in de meeste gevallen geen behandeling voor nodig is. Hebt u ooit zo’n reactie gehad? Meld dit dan van tevoren bij uw behandelend arts.

Nazorg

Waar moet u op letten na uw onderzoek/behandeling?

Mag ik na vertrek uit het ziekenhuis weer alles doen?   

Eenmaal thuis moet u het de eerste 3 dagen rustig aan doen, waarbij u de lies niet te veel mag belasten. Dat wil zeggen zo weinig mogelijk de trap op- en afgaan, niet zwaar (>5 kg) tillen, sporten of bukken. Gedurende 3-4 dagen (of tot de huid genezen is) mag u wel douchen, maar niet in bad of zwemmen. Verschoon de pleister dagelijks totdat de huid genezen is.

Meer informatie

Contactgegevens van de betrokken poliklinieken

Hebt u nog vragen?  

Als u vragen hebt, kunt u contact opnemen met de afdeling Radiologie. Dat kan op werkdagen tussen 8.15 en 16.00 uur op telefoonnummer 071-526 24 10 of per e-mail via SecretariaatAngio-interventie@lumc.nl.