Patiëntenfolder

PET-CT scan met 18F-FDG (voor het hart/vitaliteit)

Een PET-CT-scan met F18-FDG wordt gemaakt om de energiestofwisseling van cellen in beeld te brengen. Iedere cel heeft energie nodig om te kunnen leven. Suiker levert veel energie en wordt hierdoor in iedere levende cel, afhankelijk van de energiebehoefte, opgenomen. Het hart is een orgaan met groot energieverbruik. F18-FDG is een soort radioactief suiker. FDG kan hierdoor de levende cellen in de hartspier goed in beeld brengen.

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Radiologie: nucleaire geneeskunde. 

Onze zorg

Wat is PET-CT scan met 18F-FDG (voor het hart/vitaliteit)?

Een PET-scanner neemt de straling van de radioactieve stof waar en zet deze om in beeld op de computer. In combinatie met de röntgenstraling van de CT-scanner in dit apparaat kunnen we vervolgens nauwkeurig de plaats van de F18-FDG in het lichaam bepalen.

NB de productie van F18-FDG is gecompliceerd. Het komt voor dat F18-FDG niet wordt geleverd, waardoor het onderzoek moet worden uitgesteld. Wij horen dit pas kort van tevoren en zijn dan genoodzaakt uw onderzoek te verplaatsen naar een ander tijdstip en soms zelfs naar een andere dag. Wij begrijpen dat dit heel vervelend voor u is. Wij vragen hiervoor uw begrip.

Voorbereiding

Hoe kunt u zich voorbereiden?

Kleding 

Het is voor u en voor onze medewerkers prettig wanneer u kleding aan hebt waarin u zich makkelijk kunt bewegen en die u makkelijk aan en uit kunt trekken. Afhankelijk van de opnames die gemaakt worden, vragen we u bepaalde kleiding uit te doen. Sieraden, piercings, bh-beugels, ritsen of knopen moeten soms uit of af. Metaal kan namelijk de metingen verstoren.

Medicijnen

Hebt u suikerziekte? Dan mag u op de dag van het onderzoek geen insuline nemen. Alle andere medicijnen mag u op de gebruikelijke manier en tijd innemen. Neem in ieder geval een lijst mee met de medicijnen die u slikt. Weet u niet precies wat u gebruikt? Dan kunt u een medicijnenlijst bij uw apotheek ophalen. Let op: Meld het als u bloedverdunners gebruikt of recent gebruikt hebt. Ook wanneer u een stollingsziekte hebt, moet u dit altijd van tevoren doorgeven aan uw behandelend arts.

Hebt u geen suikerziekte? Dan mag u al uw medicijnen op de gebruikelijke manier en tijd innemen. Neem in ieder geval een lijst mee met de medicijnen die u slikt. Weet u niet precies wat u gebruikt? Dan kunt u een medicijnenlijst bij uw apotheek ophalen. Let op: Meld het als u bloedverdunners gebruikt of recent gebruikt hebt. Ook wanneer u een stollingsziekte hebt, moet u dit altijd van tevoren doorgeven aan uw behandelend arts. 

Eten en drinken

Op de dag voor het onderzoek mag de avondmaaltijd niet te zwaar en te vet zijn. In de loop van de avond mag u alleen thee, koffie (met halfvolle koffiemelk), magere melkproducten, frisdrank, vruchtensap en fruit drinken. 

De dag van het onderzoek moet u nuchter blijven. Dit houdt in dat u vanaf 6 uur voor het onderzoek niet mag eten en drinken. 

Vochtbeperkt dieet 

Hebt u een vochtbeperkt dieet? Neem dan ruim van tevoren contact op met de receptie van Nucleaire Geneeskunde. U krijgt dan van ons een aangepaste voorbereiding op het onderzoek.

Zwangerschap en borstvoeding 

Bent u zwanger, denkt u het te zijn of geeft u borstvoeding? Geef dit door aan uw behandelend arts. Die kan in overleg met de nucleair geneeskundige beslissen of het onderzoek door kan gaan. Geeft u borstvoeding? In de eerste 12 uur na de scan mag u uw kind niet dicht tegen u aanhouden en daarom niet aan de borst leggen. U mag wel de melk afkolven en door iemand anders met de fles aan uw kind laten geven.

Risico’s en bijwerkingen

De radioactieve stof FDG geeft geen bijwerkingen en verdwijnt binnen een dag weer uit het lichaam. De hoeveelheid straling die u in de tussentijd uitzendt is ongevaarlijk voor uw omgeving.  Wel adviseren we u om kinderen jonger dan 12 jaar niet mee te nemen (tenzij zij zelf voor het onderzoek komen). Kinderen zijn namelijk gevoeliger voor straling dan volwassenen.

Lichamelijke inspanning 

U mag vanaf 24 uur voor het onderzoek geen zware lichamelijke activiteit meer doen. Sporten is dus niet toegestaan. Kom ook niet op de fiets naar het LUMC voor uw afspraak. Dit heeft invloed op de uitslag van de PET-CT-scan.

Wat moet u meenemen? 

Neem geldig paspoort, ID-kaart of rijbewijs mee. En denk ook aan het pasje van uw ziektekostenverzekering.

Meld bijzonderheden vooraf 

Laat het ons weten wanneer u een lichamelijke beperking of handicap hebt. Zo kunnen we als het nodig is extra tijd inplannen voor uw onderzoek.

Bent u verhinderd? 

Laat het ons op tijd weten wanneer de afspraak niet kan doorgaan. Wij kunnen dan een andere patiënt in uw plaats helpen.

Het onderzoek / de behandeling

Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?

Waar moet u zich melden? 

Voordat u naar uw afspraak gaat, meldt u zich eenvoudig aan via de aanmeldzuilen in de centrale hal. Bij aankomst op het PET-CT-centrum (route 75) dient u zich nogmaals te melden bij de aanmeldzuil. Op het scherm van de aanmeldzuil wordt getoond in welke wachtruimte u mag plaatsnemen. Wanneer u bent opgenomen in het ziekenhuis regelt de verpleegafdeling uw vervoer. 

Het onderzoek 

De voorbereiding van het onderzoek kan op 2 manieren uitgevoerd worden. Of u suikerziekte heeft en hoe hoog uw bloedsuiker is bepaald welke manier voor u het beste is. U hoort bij het maken van de afspraak welke voorbereiding u krijgt. 

Na de voorbereiding wordt de radioactieve stof toegediend via een infuus in een bloedvat in de arm. Vanaf dit moment mag u niet meer bewegen en houdt u 45 minuten rust. Na de rustperiode verwijdert de MBB’er of doktersassistente het infuus en gaat u naar het toilet om nog een keer te plassen voor een zo leeg mogelijke blaas. In de scanruimte gaat u op een smal bed liggen, wat een paar keer door de PET-CT-scanner schuift. Daarbij is het belangrijk dat u zo stil mogelijk blijft liggen zodat we een goede scan kunnen maken. Het maken van de scan duurt tussen de 10 en 20 minuten. Fijn om te weten: deze scanner maakt weinig geluid.  

Duur van het onderzoek 

Het hele onderzoek, inclusief rusttijd, duurt gemiddeld 3 uur. 

Na het onderzoek 

U mag na het onderzoek meteen naar huis. Wanneer u bent opgenomen in het ziekenhuis regelen onze medewerkers uw vervoer terug naar de afdeling. Let op: als u een kalmerend middel gekregen hebt in verband met claustrofobie mag u zelf niet deelnemen aan het verkeer. Neem in dat geval iemand mee die u naar huis kan rijden. 

Wanneer krijgt u de uitslag?

U krijgt de uitslag niet meteen te horen. De uitslag komt terecht bij uw behandelend arts. Die neemt vervolgens contact op en bespreekt de uitslag met u. 

Meer informatie

Contactgegevens van de betrokken poliklinieken

Hebt u nog vragen? 

Als u vragen hebt, kunt u contact opnemen met Nucleaire Geneeskunde. Dat kan op werkdagen tussen 8.30-10.30 uur en 13.30-15.30 uur op telefoonnummer 071-526 59 81 of per e-mail via receptie_nuge@lumc.nl.

Handige links

Op de website van de Nederlandse Vereniging voor Nucleaire Geneeskunde: www.nvng.nl

 vindt u meer informatie over nucleaire geneeskunde.