Patiëntenfolder

Embolisatie van een varicocèle

U hebt een afspraak op de afdeling Radiologie voor het maken van een afbeelding van de vena spermatica. Dit is de ader die het bloed van de balzak (het scrotum) afvoert. Als het mogelijk is wordt daarbij meteen een afsluiting (embolisatie) verricht van de vena spermatica.

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Radiologie 

Onze zorg

Wat is Embolisatie van een varicocèle?

Een varicocèle is een soort ‘spatader’ in de teelbal. Dit ontstaat doordat de ader die het bloed afvoert van de teelbal (de vena spermatica) te wijd en te kronkelig is. Een varicocèle kan de vruchtbaarheid verminderen. Ook kan het pijn en een zwaar gevoel in de balzak veroorzaken. Dit proberen we te verhelpen door middel van een embolisatie: het dichtmaken van een bloedvat.  

Voorbereiding

Hoe kunt u zich voorbereiden?

Kleding 

Het is voor u en voor onze medewerkers prettig wanneer u kleding aan hebt waarin u zich makkelijk kunt bewegen en die u makkelijk aan en uit kunt trekken.  

Medicijnen 

In principe kunt u uw medicijnen op de gebruikelijke manier en tijd innemen. Kan dat niet, dan hoort u dit van tevoren van uw behandelend arts. Neem in ieder geval een recente lijst (maximaal 14 dagen oud) mee met de medicijnen die u slikt. Weet u niet precies wat u gebruikt? Dan kunt u een medicatielijst bij uw apotheek ophalen. 

Let op: Meld het als u bloedverdunners gebruikt of recent gebruikt hebt. Ook wanneer u een stollingsziekte hebt, moet u dit altijd van tevoren doorgeven aan uw behandelend arts. 

Eten en drinken 

U mag 3 uur voor het onderzoek niet eten en drinken.  

Wat moet u meenemen? 

Neem een geldig paspoort, ID-kaart of rijbewijs mee. En denk ook aan het pasje van uw ziektekostenverzekering. 

Meld bijzonderheden vooraf 

Laat het ons weten wanneer u een lichamelijke beperking of handicap hebt. Zo kunnen we als het nodig is extra tijd inplannen voor uw onderzoek. 

Bent u verhinderd? 

Laat het ons op tijd weten wanneer de afspraak niet kan doorgaan. Wij kunnen dan een andere patiënt in uw plaats helpen.  

Het onderzoek / de behandeling

Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?

De dag van de behandeling 

Waar moet u zich melden? 

Voordat u naar uw afspraak gaat, meldt u zich eenvoudig aan via de aanmeldzuilen in de centrale hal. Bij aankomst op de afdeling Radiologie dient u zich nogmaals te melden bij de aanmeldzuil. Op het scherm van de aanmeldzuil wordt getoond in welke wachtruimte u mag plaatsnemen.

De behandeling 

Wanneer u op de afdeling Radiologie komt, haalt een medewerker (de radiodiagnostisch laborant) uit het behandelteam u op. U neemt plaats op de onderzoekstafel, waarbij de laborant ervoor zorgt dat u zo comfortabel mogelijk ligt. De laborant sluit u aan op de bewakingsapparatuur om zo uw bloeddruk en zuurstofgehalte in het bloed in de gaten te houden. 

De laborant desinfecteert eerst uw lies en dekt de plek vervolgens toe met een steriel laken om infecties te voorkomen. De interventieradioloog geeft u een plaatselijke verdoving. Wanneer de verdoving is ingewerkt, prikt de interventieradioloog met een dunne naald in het bloedvat in de lies. Vervolgens brengt de interventieradioloog een hol buisje in het bloedvat (sheath). Door deze sheath wordt een dunne katheter in het bloedvat gebracht tot in de ader die het bloed afvoert van de teelbal. Door deze katheter wordt contrastvloeistof ingespoten, waarbij we tegelijkertijd foto’s maken. Daarbij is het belangrijk dat u heel stil blijft liggen. We zullen hierbij vragen om uw adem even in te houden.  

Als de ader die het bloed afvoert van de teelbal inderdaad verwijd is, sluiten we deze af door middel van coils (metalen veertjes). Nadat deze coils geplaatst zijn, zal de interventieradioloog bevestigen dat de ader dicht zit door deze af te beelden met contrastmiddel. Na het beëindigen van de procedure verwijderen we de katheter en het holle buisje. Het bloedvat in de lies wordt afgedrukt, totdat het gaatje in de ader weer dicht is. Dit duurt ongeveer 10 minuten.   

Duur van de behandeling 

De gemiddelde duur van het onderzoek en behandeling is 45 minuten. De duur varieert van 30 tot 90 minuten. Na de behandeling verblijft u nog 2 uur op de afdeling Radiologie. 

Waar moet u op letten direct na het onderzoek / de behandeling?

Na de behandeling 

Na het beëindigen van de behandeling wordt de katheter verwijderd en het bloedvat in de lies afgedrukt. U moet plat blijven liggen om de kans op een nabloeding zo klein mogelijk te maken. U wacht hierna 2 uur op een brancard in de wachtkamer, waar de radiodiagnostisch laborant regelmatig bij u komt controleren of alles goed gaat en of de prikplaats in de lies niet gaat nabloeden. U kunt de afdeling daarna verlaten. Meestal kunt u de volgende dag gewoon weer aan het werk.

Houdt u er rekening mee dat u, na ontslag uit het ziekenhuis, geen voertuig mag besturen.

Wat zijn de risico's, bijwerkingen of complicaties?

Aan elke ingreep kleven risico’s en dat geldt ook voor de embolisatie van een varicocèle. Het is een veilige ingreep die meestal zonder problemen verloopt. Een enkele keer treden er complicaties op, zoals een bloeduitstorting rond de prikplaats in de lies. Sommige patiënten (1 op de 10) krijgen rugpijn tijdens de behandeling, dat kan ongeveer 2 dagen aanhouden. Als u hier last van hebt, kunt u hier pijnstillers tegen gebruiken. 

Contrastmiddel 

Voor dit onderzoek gebruikt de interventieradioloog jodiumhoudend contrastmiddel. Dit middel maakt bloedvaten en organen beter zichtbaar. Voor de meeste mensen is het gebruik van contrastvloeistof ongevaarlijk, binnen een paar uur plast u het weer uit. Het inspuiten kan gevoelig zijn. Ook kunt u het kort warm krijgen, of een beetje misselijk worden.   

Bij een klein aantal patiënten treedt een allergische reactie op, waar in de meeste gevallen geen behandeling voor nodig is. Hebt u ooit zo’n reactie gehad? Meld dit dan van tevoren bij uw behandelend arts. 

Nazorg

Waar moet u op letten na uw onderzoek/behandeling?

Mag ik na vertrek uit het ziekenhuis weer alles doen?

Gedurende de eerste 3 tot 4 dagen (of tot de huid genezen is) mag u wel douchen, maar niet in bad of zwemmen. Verschoon de pleister dagelijks totdat de huid genezen is.  

Tot 3 dagen na de procedure moet de lies niet te veel belast worden. Dat houdt in: 

  • Zo min mogelijk de trap op- en afgaan 
  • Niet zwaar tillen (zwaarder dan 5 kilo) 
  • Niet sporten 
  • Niet bukken 
Meer informatie

Contactgegevens van de betrokken poliklinieken

Hebt u nog vragen? 

Als u vragen hebt, kunt u contact opnemen met de afdeling Interventie radiologie. Dat kan op werkdagen tussen 8.15 en 16.00 uur op telefoonnummer 071-526 24 10 of per e-mail via SecretariaatAngio-interventie@lumc.nl.