Patiëntenfolder

Echo van de buik

U hebt een afspraak om een echo van de buik te laten maken op de afdeling Radiologie. Uw behandelend arts heeft u hier al iets over verteld. In deze folder krijgt u meer informatie over het onderzoek.

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Radiologie

Onze zorg

Wat is Echo van de buik?

Bij echografie brengen we weefsels en organen in beeld met behulp van geluidsgolven. Tijdens het maken van de echo zet de radioloog de echokop (transducer) op uw lichaam. Deze transducer zendt (onschadelijke) geluidsgolven uit, die door de organen in uw lichaam worden teruggekaatst. De transducer vangt deze geluidsgolven vervolgens weer op, waarna de computer ze omzet in beeld. 

Voorbereiding

Hoe kunt u zich voorbereiden?

Kleding 

Het is voor u en voor onze medewerkers prettig wanneer u kleding aan hebt waarin u zich makkelijk kunt bewegen en die u makkelijk aan en uit kunt trekken. Voor dit onderzoek moet u de buik bloot maken, waarbij u ondergoed aan kunt houden. 

Medicijnen 

Over het algemeen kunt u uw medicijnen op de gebruikelijke manier en tijd innemen. Kan dat niet, dan hoort u dit van tevoren van uw behandelend arts. Neem in ieder geval een recente lijst (maximaal 14 dagen oud) mee met de medicijnen die u slikt. Weet u niet precies wat u gebruikt? Dan kunt u een medicijnenlijst bij uw apotheek ophalen. 

Eten en drinken 

U mag 3 uur voor het onderzoek niet eten en drinken. Verder is het handig wanneer u een uur van tevoren niet meer plast, zodat de blaas enigszins gevuld is. Dit is in elk geval van belang als het om de blaas gaat. 

Komt u voor een echo van de baarmoeder en eierstokken? Dan verzoeken we u om met een volle blaas te komen. Dat betekent 2 uur voor het onderzoek niet meer plassen en in die tijd nog minstens 2 grote bekers (een halve liter) water, koffie, thee, frisdrank  drinken. 

Voor een echo van de nieren, de buikslagader (retroperitoneum), de buikwand, transplantatienier of balzak gelden deze voorschriften niet. U kunt gewoon eten en drinken voor het onderzoek. 

Voorbereiding voor kinderen 

Het is voor een (klein) kind vooral belangrijk dat het zich prettig voelt en geen honger heeft. Daarom zijn de adviezen voor kinderen afhankelijk van de leeftijd van het kind en het soort onderzoek. Overleg gerust met onze afdeling van tevoren. 

Wat moet u meenemen? 

Neem een geldig paspoort, ID-kaart of rijbewijs mee. En denk ook aan het pasje van uw ziektekostenverzekering. 

Meld bijzonderheden vooraf 

Laat het ons weten wanneer u een lichamelijke beperking of handicap hebt. Zo kunnen we als het nodig is extra tijd inplannen voor uw onderzoek. 

Bent u verhinderd? 

Laat het ons op tijd weten wanneer de afspraak niet kan doorgaan. Wij kunnen dan een andere patiënt in uw plaats helpen.

Het onderzoek / de behandeling

Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?

De dag van de het onderzoek 

Waar moet u zich melden? 

Voordat u naar uw afspraak gaat, meldt u zich eenvoudig aan via de aanmeldzuilen in de centrale hal. Bij aankomst op de afdeling Radiologie dient u zich nogmaals te melden bij de aanmeldzuil. Op het scherm van de aanmeldzuil wordt getoond in welke wachtruimte u mag plaatsnemen. 

Het onderzoek 

De doktersassistent haalt u op vanuit de wachtkamer en vertelt u welke kleding u voor het onderzoek uit moet trekken. Hebt u vragen voor het onderzoek? Stelt u ze dan gerust aan de doktersassistent. 

U ligt tijdens het onderzoek op een smalle onderzoekstafel. Patiënten die vanaf de verpleegafdeling komen, worden met bed en al de onderzoekskamer ingereden. De echografist die het onderzoek doet is een radioloog (in opleiding) of een echolaborant. De echografist brengt wat gel aan op de huid en beweegt de echokop over de huid en duwt daarbij soms even de echokop in de huid. In principe is dit onderzoek niet pijnlijk, alleen het duwen kan even gevoelig zijn. Geef het gerust aan wanneer het te gevoelig is. Hebt u vragen tijdens het onderzoek, dan kunt u ze gerust aan de echografist stellen. 

Duur van het onderzoek 

Het maken van een echo van de buik duurt gemiddeld 15 minuten. 

Wanneer krijgt u de uitslag?

U krijgt de uitslag niet meteen te horen. De uitslag komt binnen 3 werkdagen terecht bij uw behandelend arts. Die bespreekt de uitslag met u. 

Wat zijn de risico's, bijwerkingen of complicaties?

Er zijn geen risico’s bekend.

Nazorg

Welke specifieke nazorg kunnen wij bieden?

Na het onderzoek 

Wanneer het onderzoek klaar is, halen we de gel van uw huid en kunt u zich weer aankleden. U kunt hierna naar huis. De verpleegafdeling regelt voor opgenomen patiënten het vervoer terug naar de verpleegafdeling. Na het onderzoek mag u weer alles eten en drinken.

Contact bij problemen na uw onderzoek/behandeling

Wist u dat? 

Uw mening over de afdeling Radiologie kunt u geven via deze link: Ervaringen met het LUMC.

Hebt u nog vragen? 

Als u vragen hebt, kunt u contact opnemen met de afdeling Radiologie. Dat kan op werkdagen tussen 8.30-10.00 uur, 10.45-12.30 uur en 13.30-16.30 uur op telefoonnummer 071-526 20 32. 

Voor informatie over afspraken en inlichtingen over de afdeling Radiologie kunt u ook een e-mail sturen naar: Radiologie-TL-admi@lumc.nl.