Patiëntenfolder

Leukocytenscintigrafie

U hebt een afspraak voor een leukocytenscintigrafie bij de Nucleaire Geneeskunde. Uw behandelend arts heeft u hier al iets over verteld. In deze folder leggen we u uit hoe dit onderzoek verloopt. 

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Radiologie: Nucleaire geneeskunde

Onze zorg

Wat is Leukocytenscintigrafie?

Met een leukocytenscintigrafie is het mogelijk om ontstekingsprocessen in het lichaam op te sporen. Dit doen we door witte bloedcellen (leukocyten) af te nemen, daar een kleine hoeveelheid radioactieve stof aan te koppelen en deze weer terug te geven aan u. Dankzij deze stof is op de foto’s te zien waar een eventuele infectie zich bevindt.   

Er zijn 2 soorten onderzoeken: 1 naar infecties in het algemeen en 1 gericht op darmontstekingen. Beide onderzoeken hebben een ander tijdsstip van foto’s maken (zie hieronder beschreven). Welk onderzoek wordt uitgevoerd, is afhankelijk van uw klachten en de vraag van uw behandelend arts.

Voorbereiding

Hoe kunt u zich voorbereiden?

Kleding  

Het is voor u en voor onze medewerkers prettig wanneer u kleding aan hebt waarin u zich makkelijk kunt bewegen en die u makkelijk aan en uit kunt trekken. Over het algemeen hoeft u zich niet uit of om te kleden voor het onderzoek. Alleen sieraden, piercings, bh-beugels, ritsen of knopen moeten soms uit of af. Metaal kan namelijk de metingen verstoren.   

Medicijnen  

Over het algemeen kunt u uw medicijnen op de gebruikelijke manier en tijd innemen. Kan dat niet, dan hoort u dit van tevoren van uw behandelend arts. Neem in ieder geval een recente lijst (maximaal 14 dagen oud) mee met de medicijnen die u slikt. Weet u niet precies wat u gebruikt? Dan kunt u een medicijnenlijst bij uw apotheek ophalen.  

Zwangerschap en borstvoeding  

Bent u zwanger, denkt u het te zijn of geeft u borstvoeding? Geef dit door aan uw behandelend arts. Die kan in overleg met de nucleair geneeskundige beslissen of het onderzoek door kan gaan. Geeft u borstvoeding, dan moet u tot tenminste 4 uur na het onderzoek de melk afkolven en wegspoelen door de wc. 

Eten en drinken  

U mag voor dit onderzoek gewoon eten en drinken, tenzij anders aangegeven door uw behandelend arts.    

Wat moet u meenemen?  

Neem een geldig paspoort, ID-kaart of rijbewijs mee. En denk ook aan het pasje van uw ziektekostenverzekering.   

Meld bijzonderheden vooraf  

Laat het ons weten wanneer u een lichamelijke beperking of handicap hebt of wanneer u lastig te prikken bent. Zo kunnen we als het nodig is extra tijd inplannen voor uw onderzoek.  

Bent u verhinderd?  

Laat het ons op tijd weten wanneer de afspraak niet kan doorgaan. Wij kunnen dan een andere patiënt in uw plaats helpen.  

Het onderzoek / de behandeling

Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?

De dag van het onderzoek  

Waar moet u zich melden?  

Voordat u naar uw afspraak gaat, meldt u zich eenvoudig aan via de aanmeldzuilen in de centrale hal. Bij aankomst op de afdeling Nucleaire Geneeskunde dient u zich nogmaals te melden bij de aanmeldzuil. Op het scherm van de aanmeldzuil wordt getoond in welke wachtruimte u mag plaatsnemen. Wanneer u bent opgenomen in het ziekenhuis, regelt de verpleegafdeling uw vervoer.   

Het onderzoek  

Voor dit onderzoek krijgt u een infuus in de arm. Via dit infuus nemen we in totaal 40 milliliter bloed af. Daarna worden de witte bloedcellen (leukocyten) in het laboratorium aan een radioactieve stof gekoppeld. Dat noemen we labelen. Het labelen van het radioactieve materiaal duurt ongeveer 4 uur. U mag de afdeling tijdens het wachten verlaten. Zorg er wel voor dat u op de afgesproken tijd terug bent. De bloedcellen zijn na bewerking in het laboratorium namelijk maar kort houdbaar. Op de afgesproken tijd dient de medisch beeldvormende en bestralingsdeskundige (MBB’er) uw bewerkte bloed via de infuusnaald weer aan u toe. Hierna wordt de infuusnaald verwijderd.  

Algemeen: 

4 uur na deze toediening maakt de MBB’er foto’s. Dat kan van het hele lichaam zijn, maar ook van een speciaal gedeelte waar uw behandelend arts in geïnteresseerd is. Tijdens het maken van de opnamen ligt u op een onderzoekstafel met een camera boven u. Hierna kijken we of alles duidelijk in beeld is gebracht. Als het nodig is, maken we nog extra opnamen. Dit alles duurt ongeveer 90 minuten.   

De dag erna maken we weer opnamen. Hoe lang dat duurt, hangt af van de resultaten van de eerste foto’s en de plek van het gebied dat we onderzoeken. Er staat 60 minuten voor gereserveerd. Voor een zo goed mogelijke kwaliteit van de foto’s is het belangrijk dat u zo stil mogelijk blijft liggen.  

Darmontsteking:

Bij een onderzoek naar darmontsteking maakt de MBB’er ongeveer 60 minuten na de toediening van de bewerkte leukocyten foto’s. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Tijdens het maken van de opnamen ligt u op een onderzoekstafel met een camera boven de buik. 2,5 uur na de toedieningen maken we weer foto’s. Dit duurt ongeveer 60 minuten. Voor een zo goed mogelijke kwaliteit van de foto’s is het belangrijk dat u zo stil mogelijk blijft liggen. 

Duur van het onderzoek   

Algemeen: Het hele onderzoek op de eerste dag duurt ongeveer 8 uur. Dit is inclusief de wachttijd. Op de tweede dag duurt het onderzoek ongeveer 60 minuten.  

Bij een leukocytenscintigrafie bij darmontsteking duurt het onderzoek ongeveer 7 uur. Dit is inclusief de wachttijd. 

Wanneer krijgt u de uitslag?

U krijgt de uitslag niet meteen te horen. De uitslag komt terecht bij uw behandelend arts. Die neemt vervolgens contact op en bespreekt de uitslag met u. In sommige gevallen wordt u gevraagd zelf contact op te nemen met de polikliniek.

Wat zijn de risico's, bijwerkingen of complicaties?

De radioactieve stof produceert slechts een kleine hoeveelheid straling. In deze in deze lage dosering is die niet schadelijk. Er zijn geen bijwerkingen en u plast de stof binnen 24 uur weer uit. Wel adviseren we u om kinderen jonger dan 12 jaar niet mee te nemen. Kinderen zijn namelijk gevoeliger voor straling dan volwassenen. 

Meer informatie

Contactgegevens van de betrokken poliklinieken

Hebt u nog vragen?  

Als u vragen hebt, kunt u contact opnemen met Nucleaire Geneeskunde. Dat kan op werkdagen tussen 8.30-10.30 uur en 13.30-15.30 uur op telefoonnummer 071-526 34 80 of per e-mail via receptie_nuge@lumc.nl.

Handige links

Op de website van de Nederlandse Vereniging voor Nucleaire Geneeskunde: www.nvng.nl vindt u meer informatie over nucleaire geneeskunde.

Wat is nucleaire geneeskunde