Patiëntenfolder

Schildwachtklierscintigrafie (sentinel node lokalisatie)

U hebt een afspraak voor een schildwachtklierscintigrafie bij de Nucleaire Geneeskunde. Dit heet ook wel een sentinel node-lokalisatie. Uw behandelend arts heeft u hier al iets over verteld. In deze folder leggen we u uit hoe dit onderzoek verloopt.

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en)  Radiologie: nucleaire geneeskunde

Onze zorg

Wat is Schildwachtklierscintigrafie (sentinel node lokalisatie)?

Met een schildwachtklierscintigrafie brengen we de lymfeklier(en) in beeld waarnaar een tumor het eerst zou kunnen uitzaaien. Deze lymfeklier(en) noemen we ook wel schildwachtklieren of sentinel nodes. Het onderzoek kan plaatsvinden bij verschillende type tumoren; onder andere hoofd- en halstumoren, borstkanker, huidtumoren, gynaecologische en urologische tumoren. Dat betekent dat een schildwachtklierscintigrafie gedaan kan worden in verschillende lichaamsregio’s: hoofd-/halsgebied, borst, gynaecologische en urologische gebieden en huid.

Voorbereiding

Hoe kunt u zich voorbereiden?

Kleding  

Het is voor u en voor onze medewerkers prettig wanneer u kleding aan hebt waarin u zich makkelijk kunt bewegen en die u makkelijk aan en uit kunt trekken. Afhankelijk van de locatie vragen we u bepaalde kledingstukken uit te trekken. Sieraden, piercings, bh-beugels, ritsen of knopen moeten soms uit of af. Metaal kan namelijk de metingen verstoren.   

Medicijnen  

Over het algemeen kunt u uw medicijnen op de gebruikelijke manier en tijd innemen. Kan dat niet, dan hoort u dit van tevoren van uw behandelend arts. Neem in ieder geval een recente lijst (maximaal 14 dagen oud) mee met de medicijnen die u slikt. Weet u niet precies wat u gebruikt? Dan kunt u een medicijnenlijst bij uw apotheek ophalen.  

Zwangerschap en borstvoeding  

Bent u zwanger, denkt u het te zijn of geeft u borstvoeding? Geef dit door aan uw behandelend arts. Die kan in overleg met de nucleair geneeskundige beslissen of het onderzoek door kan gaan. Geeft u borstvoeding, dan moet u tot tenminste 24 uur na het onderzoek de melk afkolven en wegspoelen door de wc.  

Eten en drinken  

U mag voor dit onderzoek gewoon eten en drinken, tenzij anders aangegeven door uw behandelend arts.    

Wat moet u meenemen?  

Neem een geldig paspoort, ID-kaart of rijbewijs mee. En denk ook aan het pasje van uw ziektekostenverzekering.   

Meld bijzonderheden vooraf  

Laat het ons weten wanneer u een lichamelijke beperking of handicap. Zo kunnen we als het nodig is extra tijd inplannen voor uw onderzoek.  

Bent u verhinderd?  

Laat het ons op tijd weten wanneer de afspraak niet kan doorgaan. Wij kunnen dan een andere patiënt in uw plaats helpen. 

Het onderzoek / de behandeling

Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?

De dag van het onderzoek  

Waar moet u zich melden?  

Voordat u naar uw afspraak gaat, meldt u zich eenvoudig aan via de aanmeldzuilen in de centrale hal. Bij aankomst op de afdeling Nucleaire Geneeskunde dient u zich nogmaals te melden. Op het scherm van de aanmeldzuil wordt getoond in welke wachtruimte u mag plaatsnemen. Wanneer u bent opgenomen in het ziekenhuis, regelt de verpleegafdeling uw vervoer.  

Het onderzoek  

Het onderzoek bestaat uit 2 delen. U krijgt een kleine hoeveelheid radioactieve stof rondom de tumor toegediend. Dit gaat via een of meerdere prikken in het te onderzoeken gebied. Deze stof wordt via de lymfebanen vervoerd en opgenomen door de meest dichtbijgelegen lymfeklier. Dit is de klier waarnaar de tumor het eerst zou kunnen uitzaaien. Dit is schildwachtklier. Na het toedienen van de vloeistof maken we foto’s van het gebied dat we willen onderzoeken. Dat duurt ongeveer 30-45 minuten. Op een later tijdstip (meestal 2 uur na de injectie) maken we opnieuw foto’s. Ook deze nemen weer ongeveer 30 minuten in beslag. In de tussentijd mag u de afdeling verlaten. Voor een zo goed mogelijke kwaliteit van de foto’s is het belangrijk dat u zo stil mogelijk blijft liggen. Als de schildwachtklier zichtbaar is geworden, markeren we deze na het maken van de foto’s op de huid. Zo weet de chirurg precies waar de schildwachtklier ligt.  

Duur van het onderzoek   

Het onderzoek duurt 3 tot 4 uur. Dit is inclusief de wachttijd. In sommige gevallen komt u het eind van de middag voor de eerste foto’s en de volgende dag vroeg voor de tweede foto’s. Er zit dan meer tijd tussen de 2 fotomomenten in. In de tussentijd kunt u gewoon naar huis. 

Waar moet u op letten direct na het onderzoek / de behandeling?

Als het onderzoek succesvol is afgerond, mag u naar huis. Wanneer u bent opgenomen in het ziekenhuis, regelen onze medewerkers uw vervoer terug naar de afdeling.

Wanneer krijgt u de uitslag?

U krijgt de uitslag niet meteen te horen. De uitslag komt terecht bij uw behandelend arts. Die neemt vervolgens contact op en bespreekt de uitslag met u. In sommige gevallen wordt u gevraagd zelf contact op te nemen met de polikliniek.

Wat zijn de risico's, bijwerkingen of complicaties?

De radioactieve stof produceert slechts een kleine hoeveelheid straling. In deze in deze lage dosering is die niet schadelijk. Er zijn geen bijwerkingen en u plast de stof binnen 24 uur weer uit. Wel adviseren we u om kinderen jonger dan 12 jaar niet mee te nemen. Kinderen zijn namelijk gevoeliger voor straling dan volwassenen.   

Meer informatie

Contactgegevens van de betrokken poliklinieken

Hebt u nog vragen?  

Als u vragen hebt, kunt u contact opnemen met Nucleaire Geneeskunde. Dat kan op werkdagen tussen 8.30-10.30 uur en 13.30-15.30 uur op telefoonnummer 071-526 34 80 of per e-mail via receptie_nuge@lumc.nl.

Handige links

Meer informatie  

Op de website van de Nederlandse Vereniging voor Nucleaire Geneeskunde: www.nvng.nl vindt u meer informatie over nucleaire geneeskunde.