Patiëntenfolder

Lymfescintigrafie

U hebt een afspraak voor een lymfescintigrafie bij de Nucleaire Geneeskunde. Uw behandelend arts heeft u hier al iets over verteld. In deze folder leggen we u uit hoe dit onderzoek verloopt.

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Radiologie: nucleaire geneeskunde

Onze zorg

Wat is Lymfescintigrafie?

Met een lymfescintigrafie brengen we de afvoer van lymfevocht uit de armen of benen in beeld. Dit doen we met behulp van een kleine hoeveelheid radioactieve stof en door het maken van foto’s.

Voorbereiding

Hoe kunt u zich voorbereiden?

Kleding

Het is voor u en voor onze medewerkers prettig wanneer u kleding aan hebt waarin u zich makkelijk kunt bewegen en die u makkelijk aan en uit kunt trekken. Over het algemeen hoeft u zich niet uit of om te kleden voor het onderzoek. Alleen sieraden, piercings, bh-beugels, ritsen of knopen moeten soms uit of af. Metaal kan namelijk de metingen verstoren. Voor het onderzoek van de benen mag u eventuele steunkousen aanhouden.

Medicijnen

Over het algemeen kunt u uw medicijnen op de gebruikelijke manier en tijd innemen. Kan dat niet, dan hoort u dit van tevoren van uw behandelend arts. Neem in ieder geval een recente lijst (maximaal 14 dagen oud) mee met de medicijnen die u slikt. Weet u niet precies wat u gebruikt? Dan kunt u een medicijnenlijst bij uw apotheek ophalen.

Zwangerschap en borstvoeding

Bent u zwanger, denkt u het te zijn of geeft u borstvoeding? Geef dit door aan uw behandelend arts. Die kan in overleg met de nucleair geneeskundige beslissen of het onderzoek door kan gaan. Geeft u borstvoeding, dan moet u tot tenminste 4 uur na het onderzoek de melk afkolven en wegspoelen door de wc.

Eten en drinken

U mag voor dit onderzoek gewoon eten en drinken, tenzij anders aangegeven door uw behandelend arts. 

Wat moet u meenemen?

Neem een geldig paspoort, ID-kaart of rijbewijs mee. En denk ook aan het pasje van uw ziektekostenverzekering.

Meld bijzonderheden vooraf

Laat het ons weten wanneer u een lichamelijke beperking of handicap hebt. Zo kunnen we als het nodig is extra tijd inplannen voor uw onderzoek.

Bent u verhinderd?

Laat het ons op tijd weten wanneer de afspraak niet kan doorgaan. Wij kunnen dan een andere patiënt in uw plaats helpen.

Het onderzoek / de behandeling

Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?

De dag van het onderzoek

Waar moet u zich melden?
Voordat u naar uw afspraak gaat, meldt u zich eenvoudig aan via de aanmeldzuilen in de centrale hal. Bij aankomst op de afdeling Nucleaire Geneeskunde dient u zich nogmaals te melden bij de aanmeldzuil. Op het scherm van de aanmeldzuil wordt getoond in welke wachtruimte u mag plaatsnemen. Wanneer u bent opgenomen in het ziekenhuis, regelt de verpleegafdeling uw vervoer.

Het onderzoek

Lymfescintigrafie van de armen 

Voor dit onderzoek dienen we een kleine hoeveelheid radioactieve stof onder de huid toe. U krijgt hiervoor een prik tussen de pink en de ringvinger van zowel uw linker- als rechterhand. Hierna maken we een foto van de handen. De 2 uur erna moet u uw handen of armen zo min mogelijk bewegen. Vervolgens maken we weer een foto van allebei uw handen en armen. Dan volgt een wachtperiode van 3 uur. We vragen u tijdens deze 3 uur uw armen actief te gebruiken om het transport van het lymfevocht door de spieren op gang te brengen. Na de wachttijd wordt de derde serie opnamen gemaakt. Tussen het maken van de foto’s door mag u de afdeling verlaten.

Lymfescintigrafie van de benen 

Voor dit onderzoek dienen we een kleine hoeveelheid radioactieve stof onder de huid toe. U krijgt hiervoor een prik tussen de eerste en de tweede teen van zowel uw linker- als rechtervoet. Hierna maken we een foto van de voeten. De 45 minuten erna moet u rustig op een bed blijven liggen. Vervolgens maken we weer een foto van allebei uw voeten en benen. Dan volgt een wachtperiode van 2 uur. We vragen u tijdens deze 2 uur uw benen actief te gebruiken om het transport van het lymfevocht door de spieren op gang te brengen. Na de wachttijd wordt de derde serie opnamen gemaakt. Tussen het maken van de foto’s door mag u de afdeling verlaten.

Duur van het onderzoek

Een lymfescintigrafie van de armen duurt ongeveer 6,5 uur. Dit is inclusief de wachttijd.

Bij een lymfescintigrafie van de benen duurt het onderzoek ongeveer 3 uur. Dit is inclusief de wachttijd.

Wanneer krijgt u de uitslag?

U krijgt de uitslag niet meteen te horen. De uitslag komt terecht bij uw behandelend arts. Die neemt vervolgens contact op en bespreekt de uitslag met u. In sommige gevallen wordt u gevraagd zelf contact op te nemen met de polikliniek.

Wat zijn de risico's, bijwerkingen of complicaties?

De radioactieve stof produceert slechts een kleine hoeveelheid straling. In deze lage dosering is dit niet schadelijk. Er zijn geen bijwerkingen en u plast de stof in enkele dagen weer uit. Wel adviseren we u om kinderen jonger dan 12 jaar niet mee te nemen, omdat kinderen gevoeliger zijn voor straling dan volwassenen.

Meer informatie

Contactgegevens van de betrokken poliklinieken

Hebt u nog vragen?
Als u vragen heeft, kunt u contact opnemen met Nucleaire Geneeskunde. Dat kan op werkdagen tussen 8.30-10.30 uur en 13.30-15.30 uur op het telefoonnummer 071-526 34 80 of per e-mail via
receptie_nuge@lumc.nl.

Handige links

Op de website van de Nederlandse Vereniging voor Nucleaire Geneeskunde: www.nvng.nl vindt u meer informatie over nucleaire geneeskunde.