Patiëntenfolder

Nefrostomie (nier- en urinewegdrainage)

U hebt een afspraak voor een nefrostomie, oftewel een nier- en urinewegdrainage op de afdeling Radiologie. In deze folder krijgt u meer informatie over wat deze ingreep inhoudt.

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Radiologie

Onze zorg

Wat is Nefrostomie (nier- en urinewegdrainage)?

Een nefrostomie wordt gedaan als urine niet goed naar de blaas kan stromen. De plek waar de urine opgevangen wordt voor het naar de blaas gaat (het nierbekken) raakt dan vol en zet uit. Dit noemen we stuwing en kan pijn doen. De urine kan geïnfecteerd raken. Daarom brengen we een slangetje via de huid in de nier: de nefrostomiedrain. Dit slangetje zorgt ervoor dat de urine direct kan wegstromen uit de nier. De urine gaat in een urinezak. Redenen voor een nefrostomiedrain zijn: een niersteen in de urineleider of een operatie aan de nier. Een andere reden is het ontlasten van de nier wanneer de urineleider wordt dichtgedrukt door bijvoorbeeld een tumor. Een interventieradioloog voert de ingreep uit. 

Voorbereiding

Hoe kunt u zich voorbereiden?

Het is voor u en voor onze medewerkers prettig wanneer u kleding aan hebt waarin u zich makkelijk kunt bewegen en die u makkelijk aan en uit kunt trekken.   

Dagopname  

Voor de behandeling wordt u een dag opgenomen. Dat betekent dat u dezelfde dag weer naar huis gaat, maar dat u voor en na de ingreep op de verpleegafdeling verblijft. Naast kleding die ook in bed makkelijk zit, kunt u ook een ochtendjas of vest meenemen en slippers of pantoffels. Neem verder zo weinig mogelijk mee naar de afdeling, behalve bijvoorbeeld wat leesmateriaal.   

Medicijnen  

Over het algemeen kunt u uw medicijnen op de gebruikelijke manier en tijd innemen. Kan dat niet, dan hoort u dit van tevoren van uw behandelend arts. Neem in ieder geval een recente lijst (maximaal 14 dagen oud) mee met de medicijnen die u slikt. Weet u niet precies wat u gebruikt? Dan kunt u een medicijnenlijst bij uw apotheek ophalen.  

Let op: Meld het als u bloedverdunners gebruikt of recent gebruikt hebt. Ook wanneer u een stollingsziekte hebt, moet u dit altijd van tevoren doorgeven aan uw behandelend arts.  

Eten en drinken  

U mag 3 uur voor het onderzoek niet eten en drinken.   

Wat moet u meenemen?  

Neem een geldig paspoort, ID-kaart of rijbewijs mee. En denk ook aan het pasje van uw ziektekostenverzekering.  

Meld bijzonderheden vooraf  

Laat het ons weten wanneer u een lichamelijke beperking of handicap hebt. Zo kunnen we als het nodig is extra tijd inplannen voor uw onderzoek.  

Bent u zwanger?  

Bent u zwanger of denkt u zwanger te zijn? Neem dan contact op met uw behandelend arts en meld het voorafgaand aan het onderzoek bij de afdeling Radiologie.   

Bent u verhinderd?  

Laat het ons op tijd weten wanneer de afspraak niet kan doorgaan. Wij kunnen dan een andere patiënt in uw plaats helpen. 

Het onderzoek / de behandeling

Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?

De dag van de ingreep  

Waar moet u zich melden?  

Voordat u naar uw afspraak gaat, meldt u zich eenvoudig aan via de aanmeldzuilen in de centrale hal. Bij aankomst op de verpleegafdeling dient u zich nogmaals te melden bij de aanmeldzuil. Op het scherm van de aanmeldzuil wordt getoond in welke wachtruimte u mag plaatsnemen.  

Voorbereiding op de verpleegafdeling  

Een van onze verpleegkundigen ontvangt u op de verpleegafdeling en wijst u uw bed en legt u dan meteen uit wat er tijdens de opname gaat gebeuren. Uiteraard kunt u altijd bij de verpleegkundigen terecht met uw vragen. Op de verpleegafdeling krijgt u een operatiejasje en een infuus. Ook neemt de verpleegkundige bloed af als dat nodig is. Daarna wordt u naar de afdeling Radiologie gebracht.   

De ingreep  

Wanneer u op de afdeling Radiologie komt, haalt een medewerker (de radiodiagnostisch laborant) uit het behandelteam u op en stelt een paar korte vragen. U neemt op uw buik plaats op de onderzoekstafel waarbij de laborant ervoor zorgt dat u zo comfortabel mogelijk ligt. De laborant sluit u op de bewakingsapparatuur aan om zo uw bloeddruk en zuurstofgehalte in het bloed in de gaten te houden.  

De laborant desinfecteert eerst de huid en dekt de plek vervolgens toe met een steriel laken om infecties te voorkomen. De interventieradioloog geeft u een plaatselijke verdoving. Met behulp van echografie wordt de nier in beeld gebracht. De radioloog prikt met een dunne naald in de nier tot in het nierbekken. Dat kan pijnlijk zijn. Helaas is het niet mogelijk de nier zelf te verdoven. Vervolgens vervangt de radioloog de naald voor een slangetje van soepel en buigzaam materiaal (de drain). Hierdoor kan de urine in een urinezak buiten het lichaam lopen. De drain blijft goed in de nier liggen omdat aan het uiteinde een krul zit. Eenmaal goed op de plaats, wordt de drain vastgezet aan de huid. Dit kan op 2 manieren: door middel van een hechting en/of door middel van een speciale pleister. Hierna helpt het team u naar uw bed en gaat u terug naar de verpleegafdeling.  

Duur van de ingreep  

Een nefrostomie duurt gemiddeld 45 minuten, maar kan oplopen tot 90 minuten.  

Waar moet u op letten direct na het onderzoek / de behandeling?

U wordt geadviseerd om, op de dag, na ontslag uit het ziekenhuis, zelf geen voertuig te besturen.

Wat zijn de risico's, bijwerkingen of complicaties?

Aan elke ingreep kleven risico’s en dat geldt ook voor een nefrostomie. Het is een veilige ingreep die meestal zonder problemen verloopt. Een enkele keer treden er complicaties op, zoals een bloeduitstorting rond de plek van de ingreep of een infectie. Er kan een bloeding bij de nier ontstaan, die stopt over het algemeen vanzelf.   

Het kan gebeuren dat de nefrostomiedrain loskomt uit de nier en uit het lichaam valt. De procedure moet dan opnieuw gedaan worden. Daarom is het belangrijk dat u in zo’n geval direct uw behandelend arts waarschuwt.  

Contrastmiddel  

Voor dit onderzoek gebruikt de radioloog jodiumhoudend contrastmiddel. Dit middel maakt bloedvaten en organen beter zichtbaar. Voor de meeste mensen is het gebruik van contrastvloeistof ongevaarlijk, binnen een paar uur plast u het weer uit. Het inspuiten kan gevoelig zijn. Ook kunt u het kort warm krijgen, of een beetje misselijk worden.   

Bij een klein aantal patiënten treedt een allergische reactie op, waar in de meeste gevallen geen behandeling voor nodig is. Hebt u ooit zo’n reactie gehad? Meld dit dan van tevoren bij uw behandelend arts.

Nazorg

Welke specifieke nazorg kunnen wij bieden?

Na het onderzoek  

Na het onderzoek mag u weer gewoon eten en drinken. Als alles goed gaat, mag u dezelfde dag weer naar huis. 

Waar moet u op letten na uw onderzoek/behandeling?

Mag ik na vertrek uit het ziekenhuis weer alles doen?   

De insteekopening van de drain moet u regelmatig (meestal dagelijks) schoonmaken met een speciaal middel (desinfectans). U mag gewoon douchen met de drain.   

De drain komt uit in een urine-opvangzakje. Als u wilt, kan dat op het bovenbeen vastgezet worden met behulp van een band.    

Bij verstopping van of lekkage langs de drain adviseren we zo snel mogelijk contact met uw behandelend arts op te nemen. De hechting in de huid verwijderen we pas als de nefrostomiedrain weggehaald wordt.     

Contact bij problemen na uw onderzoek/behandeling

Hebt u nog vragen?  

Als u vragen hebt, kunt u contact opnemen met de afdeling Interventieradiologie. Dat kan op werkdagen tussen 8.15 en 16.00 uur op telefoonnummer 071-526 24 10 of per e-mail via SecretariaatAngio-interventie@lumc.nl.