Patiëntenfolder

Vena-cava-filter

U hebt een afspraak voor het plaatsen van een vena-cava-filter op de afdeling Radiologie. Uw behandelend arts heeft u hier al iets over verteld. In deze folder krijgt u meer informatie over wat het plaatsen van zo’n filter inhoudt. Het kan zijn dat de ingreep bij u hier iets van afwijkt.

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Radiologie

Onze zorg

Wat is Vena-cava-filter?

Een vena-cava-filter wordt geplaatst in de vena cava, dit is de grote holle ader die door de buik loopt. Meestal gebeurt dat vanwege trombose in de aderen van de benen en/of het bekken. Wanneer antistollingsmedicijnen bij u niet voldoende werken, of wanneer u die niet mag innemen, krijgt u dit filter. Het vena-cava-filter houdt grote stolsels tegen en breekt stolsels in kleine stukjes op. Hierdoor kunnen ze geen grote afsluitingen veroorzaken in de longvaten. Vaak wordt dit filter na ongeveer 10 dagen weer verwijderd.  

Voorbereiding

Hoe kunt u zich voorbereiden?

Dagopname  

Van uw behandelend arts hebt u gehoord dat u voor deze ingreep een dag wordt opgenomen. Dat betekent dat u dezelfde dag weer naar huis gaat, maar dat u voor en na de ingreep op de verpleegafdeling verblijft. Afhankelijk van het tijdstip en van hoe de ingreep gaat, is het mogelijk dat u een nacht moet blijven. Neem daarom uit voorzorg nachtkleding, toiletartikelen en de medicijnen mee die u gebruikt. (zie ‘Medicijnen’)  

Naast kleding die ook in bed makkelijk zit, kunt u ook een ochtendjas of vest meenemen en slippers of pantoffels. Neem verder zo weinig mogelijk mee naar de afdeling, behalve bijvoorbeeld wat leesmateriaal.   

Medicijnen  

Over het algemeen kunt u uw medicijnen op de gebruikelijke manier en tijd innemen. Kan dat niet, dan hoort u dit van tevoren van uw behandelend arts. Neem in ieder geval een recente lijst (maximaal 14 dagen oud) mee met de medicijnen die u slikt. Weet u niet precies wat u gebruikt? Dan kunt u een medicijnenlijst bij uw apotheek ophalen.  

Let op: Meld het als u bloedverdunners gebruikt of recent gebruikt hebt. Ook wanneer u een stollingsziekte hebt, moet u dit altijd van tevoren doorgeven aan uw behandelend arts.  

Eten en drinken  

U mag 3 uur voor het onderzoek niet eten en drinken.   

Wat moet u meenemen?  

Neem een geldig paspoort, ID-kaart of rijbewijs mee. En denk ook aan het pasje van uw ziektekostenverzekering. Neem voor de zekerheid ook nachtkleding en toiletartikelen mee (zie ‘Dagopname’).   

Meld bijzonderheden vooraf  

Laat het ons weten wanneer u een lichamelijke beperking of handicap hebt. Zo kunnen we als het nodig is extra tijd inplannen voor uw onderzoek.  

Bent u zwanger?  

Bent u zwanger of denkt u zwanger te zijn? Neem dan contact op met uw behandelend arts en meld het voorafgaand aan het onderzoek bij de afdeling Radiologie.   

Bent u verhinderd?  

Laat het ons op tijd weten wanneer de afspraak niet kan doorgaan. Wij kunnen dan een iemand anders in uw plaats helpen.  

Het onderzoek / de behandeling

Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?

De dag van het onderzoek  

Waar moet u zich melden?  

Voordat u naar uw afspraak gaat, meldt u zich eenvoudig aan via de aanmeldzuilen in de centrale hal. Bij aankomst op de verpleegafdeling dient u zich nogmaals te melden bij de aanmeldzuil. Op het scherm van de aanmeldzuil wordt getoond in welke wachtruimte u mag plaatsnemen.  

Voorbereiding op de verpleegafdeling  

Een van onze verpleegkundigen ontvangt u op de verpleegafdeling, wijst u uw bed en legt u dan meteen uit wat er tijdens de opname gaat gebeuren. Uiteraard kunt u altijd bij de verpleegkundigen terecht met uw vragen. Op de verpleegafdeling krijgt u een infuus en er wordt bloed afgenomen. Ook meten we uw bloeddruk, pols en temperatuur.  

Het onderzoek  

Op de afdeling Radiologie komt een radiodiagnostisch laborant u halen en neemt een paar korte vragen met u door. U neemt plaats op de onderzoekstafel waarbij de laborant ervoor zorgt dat u zo comfortabel mogelijk ligt. De laborant sluit u aan op de bewakingsapparatuur om zo uw bloeddruk, hartslag en zuurstofgehalte in het bloed in de gaten te houden. Vervolgens doet een interventieradioloog de ingreep. De interventieradioloog dekt de plek af met een steriel laken om infecties te voorkomen en geeft u een plaatselijke verdoving. Die begint door met echografie het gebied in beeld te brengen en kiest het meest geschikte bloedvat in de hals of lies. Als de verdoving is ingewerkt, prikt de interventieradioloog in het bloedvat en plaatst daar een buisje in. Door dit buisje kan de interventieradioloog het filter op de gewenste plek in de ader plaatsen. Daarbij worden er met behulp van contrastmiddel röntgenopnames gemaakt om te kijken hoe groot de ader is en waar het filter het beste geplaatst kan worden. Als het filter geplaatst is, haalt de interventieradioloog het buisje uit de ader en drukt de prikopening 5 tot 10 minuten dicht. Daarna krijgt u een pleister op het wondje.  

Duur van het onderzoek  

Het plaatsen van een vena-cava-filter duurt gemiddeld 60 minuten.  

Waar moet u op letten direct na het onderzoek / de behandeling?

Na het onderzoek  

Na de ingreep gaat u in uw bed terug naar de verpleegafdeling, waar u nog 1 uur bedrust moet houden. Wanneer het filter via de halsader is geplaatst, mag u rechtop in bed zitten. Na plaatsing in de lies moet u 1 uur in bed blijven liggen.   

U mag gewoon weer eten en drinken. Het is goed om veel te drinken na het onderzoek (minstens 1,5 liter water). Dit helpt de nieren om de contrastvloeistof weer uit het bloed te halen.

Houdt u er rekening mee dat u, na ontslag uit het ziekenhuis, geen voertuig mag besturen.

Wat zijn de risico's, bijwerkingen of complicaties?

Aan elke ingreep kleven risico’s en dat geldt ook voor het plaatsen van een vena-cava-filter. Het is een veilige ingreep die meestal zonder problemen verloopt. Een enkele keer treden er complicaties op, zoals een infectie of een bloeduitstorting op de plek waar het buisje is ingebracht. Een zeer zeldzame complicatie is dat er een stolsel ontstaat wat een bloedvat kan afsluiten. Als het nodig is, kunt u hiervoor bloedverdunners krijgen.  

Contrastmiddel  

Voor dit onderzoek gebruiken we jodiumhoudend contrastmiddel. Dit middel maakt bloedvaten en organen beter zichtbaar. Voor de meeste mensen is het gebruik van contrastvloeistof ongevaarlijk, binnen een paar uur plast u het weer uit. Het inspuiten kan gevoelig zijn. Ook kunt u het kort warm krijgen of een beetje misselijk worden.   

Bij een klein aantal patiënten treedt een allergische reactie op, waar in de meeste gevallen geen behandeling voor nodig is. Hebt u ooit zo’n reactie gehad? Meld dit dan van tevoren bij uw behandelend arts.

Meer informatie

Contactgegevens van de betrokken poliklinieken

Hebt u nog vragen?  

Als u vragen hebt, kunt u contact opnemen met de afdeling Interventieradiologie. Dat kan op werkdagen tussen 8.15 en 16.00 uur op telefoonnummer 071-526 24 10 of per e-mail via SecretariaatAngio-interventie@lumc.nl.