Over ons / afdeling Radiologie

RadiologyDe afdeling Radiologie bestaat uit Algemene Radiologie, Nucleaire Geneeskunde, Laboratorium voor Klinische en Experimentele Beeldverwerking (LKEB), het Gortercentrum en moleculaire beeldvorming. Daarnaast werken wij samen met andere specialismen en verschillende wetenschappelijke instellingen. 

De Radiologie wil de best mogelijke zorg bieden voor mensen die wonen in de regio van Leiden. Academische ziekenhuizen zijn echter ingericht om zeldzame en ingewikkelde ziektebeelden te kunnen behandelen. Wij onderzoeken of behandelen daarom ook patiënten van buiten de regio. Wij bieden voor diverse onderzoeken laagdrempelig toegang tot onze afdeling via ons inloopspreekuur (Zie  Verwijzing en afspraak maken).
De onderzoeken en behandelingen worden uitgevoerd op basis van de laatste stand van de wetenschap en “Best Practices”.

Meer weten?

Volg de laatste ontwikkelingen op onze afdeling op Facebook.

Wie zijn wij en wat doen we?

Als onderdeel van een universitair ziekenhuis, richten wij ons vooral op speciale takken van de zorg; de zogeheten "topklinische en topreferente zorg". Wij doen zowel beeldvormende onderzoeken als behandelingen en analyseren verschillende ziekteprocessen..

Er worden jaarlijks ca. 180.000 procedures uitgevoerd op verzoek van medisch specialisten (w.o. huisartsen). Naast de diagnostiek worden er op de verpleegafdeling van de Nucleaire Geneeskunde per jaar ongeveer 250 patiënten behandeld. Het LUMC is daarnaast één van de 10 traumacentra in Nederland voor de opvang en behandeling van complexe ongevalpatiënten. De afdeling Radiologie heeft een taak in het snel diagnose stellen van trauma's (ongevallen).

Onderwijs

Het onderwijs richt zich op het opleiden en  bij- en nascholen van verschillende specialisten zoals, radiologen, nucleair geneeskundigen, klinisch fysici, (bio)medische studenten en studenten Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken (HBO-MBRT).

Wetenschappelijk onderzoek

Het wetenschappelijk onderzoek richt zich op de ontwikkeling van nieuwe methoden om ziekteprocessen te analyseren in medische en technische zin met toetsing van de klinische relevantie. Het wetenschappelijk onderzoek is in hoge mate geïntegreerd in de patiëntenzorg en het onderwijs.

Patiëntenzorg

Beeldvorming vindt plaats met gebruik van röntgenstralen, ultrageluid (echografie), kernspinresonantie (MRI) en met radioactieve deeltjes. Verder worden behandelingen op geleiding van beeldvormende technieken uitgevoerd.

Samenwerkingen

Wetenschappelijk onderzoek

Voor ons wetenschappelijk onderzoek werken we samen met diverse onderzoekinstellingen en specialismen binnen en buiten het LUMC. Daarnaast wordt er samen met industriële partners wetenschappelijk onderzoek verricht door middel van het ontwikkelen van software.

Opleiding 

Onze opleidingen geven we in samenwerking met de TU Delft, de Hoge school “INHolland”, het HagaZiekenhuis, het Medisch Centrum Haaglanden (MCH) en het Rijnland ziekenhuis.

Patiëntenzorg

Om de best mogelijke zorg te bieden werken we samen met andere universitair medische centra en regionale ziekenhuizen. Voor neurologische interventies werken we samen met het Neurovasculair Centrum West.