Laboratorium voor Kinematica en Neuromechanica (LK&N)

Op het LK&N onderzoeken wij de interactie tussen het brein en het musculoskeletale systeem om dichterbij de oorzaak van musculoskeletale klachten te komen. Onze missie is om de behandeling van het Subacromiale Pijn Syndroom, Rotator Cuff scheuren en neuromusculaire ziektes ten gevolge van een herseninfarct, Cerebrale Parese en Obstetrisch Plexus Brachialis letsel te verbeteren door identificatie van etiologische subgroepen.

Hiervoor werken wij nauw samen met partners van de Technische Universiteit Delft en gebruiken wij innovatieve methodes om bewegingen (kinematica) en de interactie tussen het brein en het musculoskeletale systeem (neuromechanica) te onderzoeken.  

Hoofdonderzoekers

Onderzoekers

  • T. Geurkink, MD
  • C.L. Overbeek, MD
  • A. Kolk, MD
  • Karen Hernandez Rodriguez, MSc
  • Marjon Stijntjes, PhD

Huidige projecten

Meetmethodes

Bewegingsregistratie

Om 3D kinematische data van de schouder te verkrijgen, worden verschillende bewegingsregistratiesystemen gebruikt, waaronder een electromagnetisch en een camera system. 


Figuur 1| Een visuele representatie van real-time feedback tijdens bewegingsregistratie met een elektromagnetisch bewegingsregistratie systeem (Flock of Birds). 

Electromyografie en krachtmeting

Spieractivatiepatronen worden gemeten door middel van electromyografie. Hiervoor worden er sensoren op de huid bevestigd die electrische signalen van de spier opvangen om zo de spieractiviteit te meten. Figuur 2 | Één van de twee EMG-meetopstellingen op het LK&N. In staande positie leveren participanten een kracht in twee tegenovergestelde richtingen. Tegelijkertijd wordt de activiteit van vier schouderspieren gemeten. 

Contact

Naam J.H. de Groot, ir., PhD
 Senior researcher, Associate prof.
Adres: Leids Universitair Medisch Centrum
 Afdeling Revalidatiegeneeskunde
 Albinusdreef 2
 2333 ZA Leiden 
Telefoon:  071-526 3447 
E-mail: j.h.de_groot@lumc.nl

Route

LUMC, Gebouw 1, Kamer B0-57. Adres:  Albinusdreef 2, 2333 ZA Leiden.