Patiëntenfolder

Ziekte van Perthes

Heeft u de ziekte van Perthes? U bent bij het LUMC in goede handen. Lees hier meer over wat de ziekte van Perthes inhoudt en welke zorg het LUMC u biedt.
Waarmee kunnen we u helpen?

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Orthopedie.

Onze zorg

Wat is Ziekte van Perthes?

Bij de ziekte van Perthes is de doorbloeding van de heupkop verstoord. De heupkop vormt samen met de heupkom het heupgewricht. Doordat de doorbloeding verstoord is, wordt de heupkop zachter en kan deze zijn ronde vorm verliezen. Het is een ziekte die uiteindelijk vanzelf weer overgaat. Dit kan echter verscheidene jaren duren. De doorbloeding zal zich uiteindelijk herstellen, echter de vorm van de heupkop kan blijvend misvormd zijn. Hoe ernstiger de misvorming, des te groter het risico dat er uiteindelijk op jongere leeftijd artrose (gewrichtsslijtage) kan ontstaan doordat de heupkop en de heupkom niet meer optimaal aansluiten op elkaar.

Verschijnselen

Kinderen die de ziekte van Perthes hebben, klagen over pijn in de heup, het bovenbeen of de knie. In het merendeel van de gevallen is slechts één zijde aangetast.

Oorzaak

De oorzaak hiervoor is onbekend.

Behandeling

Welke behandelingen zijn er mogelijk?

Uw kind zal verschillende jaren vervolgd worden om in de gaten te houden hoe de heupkop zich gedraagt gedurende het ziekteproces. Het belangrijkste bij de behandeling van de ziekte van Perthes is om bij de heup de pijn te verlichten, de beweeglijkheid te behouden en ervoor te zorgen dat het heupgewricht (de kop-kom relatie) zo goed mogelijk op elkaar aan blijft sluiten. Hierbij moet men denken aan pijnstilling, soms (tijdelijk) moeten stoppen met sporten, soms met krukken moeten lopen, bewegingsoefeningen voor de heup en in sommige gevallen zelfs een operatie om ervoor te zorgen dat de kop-kom relatie zo optimaal mogelijk behouden blijft.  

De behandeling is afhankelijk van de mate van pijn en de ernst van de aantasting van de heupkop gedurende het ziektebeloop. Uw behandelend arts zal u advies geven wat de meest geschikte behandeling is voor uw kind.