Patiëntenfolder

Angiosarcoom

Heeft u een angiosarcoom? U bent bij het LUMC in goede handen. Lees hier meer over wat een angiosarcoom inhoudt en welke zorg het LUMC u biedt.
Waarmee kunnen we u helpen?

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Orthopedie.

Onze zorg

Wat is Angiosarcoom?

Een angiosarcoom is een kwaadaardige weke delen tumor die ontstaat in de cellen van bloedvaten of lymfevaten. Angiosarcomen kunnen overal in het lichaam ontstaan. De meest voorkomende plaats is de huid (bijvoorbeeld gezicht of behaarde hoofdhuid). Ze kunnen ook voorkomen in de borst- of buikholte, of extremiteiten.

Verschijnselen

Het angiosarcoom komt net zo vaak voor bij mannen als bij vrouwen. Het ontstaat vaak op oudere leeftijd. Angiosarcomen van de huid geven soms blauwe plekken, niet genezende wondjes of een zacht voelbaar knobbeltje. Na eerdere bestraling kan het een paars gebied op de huid geven. Dieper gelegen angiosarcomen geven meestal pas later klachten, als ze omliggende weefsels of organen verdrukken.

Behandeling

Welke behandelingen zijn er mogelijk?

De behandeling bestaat uit een operatie, meestal gevolgd door bestraling (radiotherapie). Soms wordt chemotherapie gegeven.

Wat is de prognose?

Angiosarcomen zijn bijna altijd agressief en groeien snel. De prognose of levensverwachting is daarom het beste bij kleinere angiosarcomen die in zijn geheel operatief verwijderd kunnen worden. Door de snelle groei van angiosarcomen is bij veel patiënten helaas ten tijde van de diagnose de ziekte al verder gevorderd en bestaan regelmatig al uitzaaiingen elders in het lichaam (lymfeklieren, longen, lever of milt).