Patiëntenfolder

Luxatie, knieschijf

Heeft u een luxatie van de knieschijf? U bent bij het LUMC in goede handen. Lees hier meer over wat een luxatie van de knieschijf inhoudt en welke zorg het LUMC u biedt.
Waarmee kunnen we u helpen?

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Orthopedie.

Onze zorg

Wat is Luxatie, knieschijf?

De knieschijf kan in sommige gevallen uit de kom schieten, dit heet een patella (knieschijf) luxatie (uit de kom schieten). De knieschijf (patella) glijdt tijdens het buigen en strekken van de knie door een geultje (de trochlea) in het uiteinde van het bovenbeen (femur). Een patellaluxatie kan optreden wanneer de knie plotseling buigt terwijl het onderbeen nog naar buiten gedraaid staat. Daarnaast kan een directe klap op de knieschijf vanaf de binnenzijde ertoe leiden dat de knieschijf er uitschiet naar de buitenkant. De knieschijf schiet eigenlijk altijd naar de buitenkant van de knie er uit. Door de knie weer recht te maken, schiet de knieschijf weer terug op zijn plek.

Verschijnselen

Mensen die een verhoogd risico hebben op een patellaluxatie hebben mogelijk afwijkend slappe gewrichtsbanden (een voorbeeld hiervan is de ziekte van Ehlers Danlos) of een malalignement syndroom waarbij de stand en de vorm van de botten van het betreffende been het uit de kom schieten van de knieschijf vergemakkelijkt. Daarnaast is het risico op een volgende patellaluxatie verhoogd wanneer dit al eens een keer eerder is gebeurd, ook als u verder geen andere problemen hebt met de banden en/of de botten zoals bij de twee eerder genoemde oorzaken.

Behandeling

Welke behandelingen zijn er mogelijk?

Wanneer er sprake is van een eerste patellaluxatie, krijgt u een brace waarbij de knie gedurende enkele weken gestrekt wordt gehouden. Vervolgens gaat u samen met de fysiotherapeut deze brace afbouwen en de bovenbeenspieren (met name die aan de binnenzijde) trainen zodat deze sterker worden en daarmee de knieschijf beter op zijn plaats houden tijdens het buigen en strekken van de knie. Wanneer u heel erg vaak last heeft van een patellaluxatie kan het in uitzonderlijke gevallen nodig zijn om een operatie te verrichten om de knieschijf weer stabiel te krijgen.  

De behandeling is afhankelijk van de instabiliteit van de knieschijf en de onderliggende afwijking die ervoor zorgt dat de knieschijf er uit blijft schieten. Uw behandelend arts zal u advies geven wat in uw situatie de meest geschikte behandeling is.