Patiëntenfolder

Botbreuk, wervelkolom

Heeft u een botbreuk in de wervelkolom? U bent bij het LUMC in goede handen. Lees hier meer over wat een botbreuk in de wervelkolom inhoudt en welke zorg het LUMC u biedt.
Waarmee kunnen we u helpen?

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Orthopedie.

Onze zorg

Wat is Botbreuk, wervelkolom?

Een botbreuk (fractuur) in de wervelkolom kan ontstaan na bijvoorbeeld een val van grote hoogte, een verkeersongeval of een klap direct op de wervelkolom. Osteoporose kan ook een oorzaak zijn voor een wervelbreuk.

Behandeling

Welke behandelingen zijn er mogelijk?

Een deel van deze botbreuken kan behandeld worden zonder operatie en geneest vanzelf. Soms wordt hierbij ter ondersteuning een brace gegeven. De brace werkt met name pijnstillend en niet in eerste instantie om de botbreuk te stabiliseren. Een ander deel van deze botbreuken moet toch geopereerd worden. Dit gebeurt dan door middel van 2 metalen staven die de botbreuk dan stabiliseren.  

De behandeling (met of zonder operatie) is afhankelijk van de kwaliteit van het bot, het type breuk en eventuele bijkomende letsels. Uw behandelend arts zal u advies geven wat in uw situatie de meest geschikte behandeling is. Voor rokers is de belangrijkste stap in de behandeling te stoppen met roken. Roken kan ertoe leiden dat het bot niet geneest.

Nazorg

Welke specifieke nazorg kunnen we bieden bij deze aandoening?

Na het oplopen van deze botbreuk is het risico op een volgende botbreuk verhoogd wanneer u ouder bent dan 50 jaar én osteoporose (botontkalking) heeft. Daarom zal er automatisch een verwijzing plaatsvinden naar de Endocrinoloog in het LUMC. Via deze afdeling zal onderzoek plaatsvinden of u eventueel osteoporose heeft, indien dit het geval is, zullen zij u daarover verdere adviezen geven.