Patiëntenfolder

Lipoom + atypische lipomateuze tumor

Heeft u een lipoom en/of atypische lipomateuze tumor? U bent bij het LUMC in goede handen. Lees hier meer over wat een lipoom en/of atypische lipomateuze tumor inhoudt en welke zorg het LUMC u biedt.
Waarmee kunnen we u helpen?

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Orthopedie.

Onze zorg

Wat is Lipoom + atypische lipomateuze tumor?

Een lipoom is een goedaardige weke delen tumor die bestaat uit vetcellen. Lipomen komen vaak voor, en met name in het onderhuidse vetweefsel van de bovenarm, romp en nek, maar soms ook dieper gelegen zoals in of tussen spieren. Ze kunnen soms tot wel 15cm groot zijn. Het lipoom is de meest voorkomende weke delen tumor en wordt vooral gezien bij patiënten tussen 40 en 60 jaar oud. Ongeveer 5% van de patiënten heeft meerdere lipomen (lipomatose). 

De atypische lipomateuze tumor (ALT) gedraagt zich lokaal iets agressiever dan een lipoom, en is soms lastig te onderscheiden van een gewoon lipoom.

Behandeling

Welke behandelingen zijn er mogelijk?

Meestal is er geen behandeling nodig voor een lipoom. Het lipoom wordt pas chirurgisch verwijderd wanneer er klachten zijn. Een ALT is laaggradig kwaadaardig, maar zaait bijna nooit uit en heeft een eer goede overlevingskans na chirurgische behandeling.