Patiëntenfolder

O-benen (kind)

Heeft uw kind O-benen? U bent bij het LUMC in goede handen. Lees hier meer over wat O-benen inhouden en welke zorg het LUMC u biedt.
Waarmee kunnen we u helpen?

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Orthopedie.

Onze zorg

Wat is O-benen (kind)?

O-benen zijn benen die ter hoogte van de knieën naar buiten toe uitbuigen. Dit is in normale gevallen zichtbaar in beide benen. Tijdens de normale ontwikkeling van een kind treden X- en O-benen tijdelijk op, deze herstellen zich in het merendeel van de gevallen spontaan.  

O-benen worden ook wel genu varum genoemd. Wanneer dit verder past bij een normale ontwikkeling van het lichaam worden het fysiologische genu varum genoemd.
Kinderen tot 1 jaar oud hebben meestal natuurlijke O-benen (fysiologische genu varum). Dit is onderdeel van de ontwikkeling en dus niet afwijkend (pathologisch). Meestal corrigeert dit spontaan tot rechte benen wanneer het kind 1-2 jaar oud is. 

Oorzaak

Er kan soms sprake zijn van een afwijkende (pathologische) vorming van O-benen. Dit kan mogelijk het geval zijn wanneer de O-benen zich niet vanzelf corrigeren tot rechte benen na de leeftijd van 1-2 jaar; als na 1-2 jaar zich O-benen ontwikkelen nadat er sprake was van rechte benen; of als er sprake is van eenzijdige O-benen (slechts 1 been heeft een uitbochting naar buiten in de knie). Oorzaken voor deze zeldzame pathologische O-benen kan een scheefvergroeiing zijn na een botbreuk of een ernstige botinfectie (osteomyelitis); rachitis waarbij er een vitamine D tekort is waardoor de botten zachter en buigzamer worden; of de ziekte van Blount waarbij er een groeiafwijking is in het deel van het scheenbeen vlak bij het kniegewricht.

Behandeling

Welke behandelingen zijn er mogelijk?

De behandeling is afhankelijk van de oorzaak van de O-benen. Fysiologische O-benen hebben geen verdere behandeling nodig. De behandeling van pathologische O-benen kan uiteenlopen en is afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Uw behandelend arts zal u advies geven wat de meest geschikte behandeling is voor uw kind.