Patiëntenfolder

Liposarcoom

Heeft u een liposarcoom? U bent bij het LUMC in goede handen. Lees hier meer over wat een liposarcoom inhoudt en welke zorg het LUMC u biedt. Deze informatie is voor u samengesteld door de afdeling Orthopedie van het LUMC. 
Waarmee kunnen we u helpen?

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Orthopedie.

Onze zorg

Wat is Liposarcoom?

Het liposarcoom is een kwaadaardige wekedelentumor die bestaat uit vetcellen. De gemiddelde leeftijd is tussen de 50 en 80 jaar. Het liposarcoom kan overal in het lichaam voorkomen, meestal onder de buitenlaag van de spieren (spierfascie) en meestal in de armen of benen. Een liposarcoom kan ook achter de buikholte voorkomen (retroperitoneaal). Liposarcomen groeien vaak zeer langzaam en kunnen en een enorme omvang krijgen (10-20cm). 

Liposarcomen zijn kwaadaardig, maar de agressiviteit en daarmee de kans op uitzaaiingen hangt sterk samen met het subtype. Er bestaan verschillende subtypen van het liposarcoom, zoals goed gedifferentieerd, myxoïd/rondcel, pleiomorf, of gededifferentieerd. De subtypes worden vastgesteld door de patholoog aan de hand van een biopt voorafgaand aan de operatie en aan de hand van het tumorweefsel na afloop van de operatie. De meeste subtypen zijn niet agressief en er zijn zelden uitzaaiingen.

Behandeling

Welke behandelingen zijn er mogelijk?

De behandeling van een liposarcoom is chirurgische verwijdering. Indien het liposarcoom niet volledig verwijderd is, kan deze opnieuw uitgroeien (recidief).