Patiëntenfolder

Platvoeten (pes planovalgus)

Heeft u platvoeten (pes planovalgus)? U bent bij het LUMC in goede handen. Lees hier meer over wat platvoeten (pes planovalgus) inhoudt en welke zorg het LUMC u biedt.
Waarmee kunnen we u helpen?

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Orthopedie.

Onze zorg

Wat is Platvoeten (pes planovalgus)?

Een soepele platvoet (pes planus) is een meestal pijnloze voet. De binnenzijde van de voet kantelt naar beneden en de gehele binnenzijde van de voet staat plat op de grond. Normaliter staat een deel van de binnenzijde van de voet iets af van de grond wanneer men staat. Wanneer de achtervoet ook naar binnen kantelt, spreekt men van een pes planovalgus. Waarbij de valgus de stand van de achtervoet omschrijft. Er wordt een onderscheidt gemaakt tussen een soepele platvoet en een stugge (rigide) platvoet. Een soepele platvoet is corrigeerbaar, een rigide platvoet niet. Bij een rigide platvoet worden soms aanvullende onderzoeken verricht om de oorzaak te achterhalen.

Behandeling

Welke behandelingen zijn er mogelijk?

In het merendeel van de gevallen is er geen behandeling noodzakelijk. Als men toch klachten heeft van de platvoet hangt de behandeling af van de onderliggende oorzaak. Bij klachten moet men denken aan pijn aan de binnenzijde van de voet. Wanneer een verkorte kuitspier mede bijdraagt aan de klachten kan deze verholpen worden door deze op te rekken. Zooltjes kunnen klachten verlichten door de binnenzijde van de voet te ondersteunen. Deze zooltjes moet men dan wel altijd dragen, ze helpen niet om de pes planovalgus aan de binnenzijde permanent te verhelpen. Bij een stugge (rigide) platvoet kan het soms noodzakelijk zijn om een operatie te moeten verrichten bij ernstige klachten.  

Een eventuele behandeling is dus afhankelijk van de klachten en de onderliggende oorzaak. Uw behandelend arts zal u advies geven wat in uw situatie de meest geschikte behandeling is.