Patiëntenfolder

Schouder, peesletsel (rotator cuff)

Heeft u peesletsel (rotator cuff) van de schouder? U bent bij het LUMC in goede handen. Lees hier meer over wat peesletsel (rotator cuff) van de schouder inhoudt en welke zorg het LUMC u biedt.
Waarmee kunnen we u helpen?

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Orthopedie.

Onze zorg

Wat is Schouder, peesletsel (rotator cuff)?

De schouder bestaat uit de kop van de bovenarm (humerus) en een kom (glenoïd) die in het schouderblad ligt. Rondom het schoudergewricht liggen verschillende spieren die op de schouderkop vasthechten door middel van pezen en ervoor zorgen dat de schouder kan bewegen en ook stabiel in de kom blijft. Dit zijn de supraspinatus, infraspinatus, teres minor en de subscapularis. Deze spieren vormen samen de rotator cuff. In sommige gevallen kan één of meerdere van die spierpezen scheuren.

Verschijnselen

De klachten bij het (gedeeltelijk) scheuren van één van de rotator cuff spierpezen zijn meestal pijn en spierzwakte. Welke bewegingen daardoor beperkt worden hangt af van welke spierpees aangedaan is.

Oorzaak

De oorzaak voor zo’n scheur kan een val op de schouder of arm zijn. Bij een schouderluxatie kan echter soms ook een peesscheur van de rotator cuff optreden. Daarnaast kunnen door ouderdom de pezen ook gemakkelijker scheuren na een kleine val of verkeerde beweging.

Behandeling

Welke behandelingen zijn er mogelijk?

In sommige gevallen kunnen de klachten van pijn en spierzwakte met bewegingsbeperking verholpen worden middels fysiotherapie in combinatie met pijnstilling. In sommige gevallen is er een operatie noodzakelijk om de spierpees te herstellen.  

De behandeling is afhankelijk van de oorzaak voor de spierpeesscheur, de kwaliteit van de spier en de pees en eventuele bijkomende letsels. Uw behandelend arts zal u advies geven wat in uw situatie de meest geschikte behandeling is. Voor rokers is de belangrijkste stap in de behandeling te stoppen met roken. Roken kan ertoe leiden dat de spierpees niet geneest.