Patiëntenfolder

Trochanter major pijnsyndroom

Heeft u het trochanter major pijnsyndroom? U bent bij het LUMC in goede handen. Lees hier meer over wat het trochanter major pijnsyndroom inhoudt en welke zorg het LUMC u biedt.
Waarmee kunnen we u helpen?

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Orthopedie.

Onze zorg

Wat is Trochanter major pijnsyndroom?

Bij het trochanter major pijnsyndroom is er sprake van pijn aan de buitenkant van het bovenbeen (femur) ter hoogte van de lies. Dit stuk bot van het bovenbeen (femur) heet anatomisch gezien het trochanter major. Ter hoogte van deze anatomische locatie zit een slijmbeurs (bursa trochanterica) en hechten enkele spieren aan (fascia lata en de tractus iliotibialis, piriformis, gluteus medius en gluteus minimus).

Verschijnselen

Patiënten met het trochanter major pijnsyndroom hebben met name klachten aan de buitenzijde van de betreffende heup. De pijn kan verergerd worden door het lopen en het liggen op de betreffende zijde.

Oorzaak

Het pijnsyndroom ontstaat doordat één of enkele van deze structuren pijnklachten kunnen geven door bijvoorbeeld een ontsteking van de slijmbeurs eventueel in combinatie met een ontsteking van één of meerdere spierpezen. De precieze oorzaak voor het trochanter major pijnsyndroom is onbekend.

Behandeling

Welke behandelingen zijn er mogelijk?

In het merendeel van de patiënten worden de klachten verholpen door een behandeling of combinatie van behandelingen met pijnstillers, fysiotherapie en eventueel injecties op de plek van de irritatie. 

De behandeling is afhankelijk van verschillende factoren. Uw behandelend arts zal u advies geven wat in uw situatie de meest geschikte behandeling is.