Patiëntenfolder

Tenenlopen (kind)

Is er bij uw kind sprake van tenenlopen? U bent bij het LUMC in goede handen. Lees hier meer over wat tenenlopen bij uw kind inhoudt en welke zorg het LUMC u biedt.
Waarmee kunnen we u helpen?

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Orthopedie.

Onze zorg

Wat is Tenenlopen (kind)?

Er is sprake van een normaalvariatie wanneer een kind dat net loopt, meer op de tenen gaat lopen. Na een tijd zal het kind de voet normaal af gaan wikkelen. Sommige kinderen blijven echter op de tenen lopen.

Oorzaak

De oorzaak hiervoor is een verkorting van de spierpees van de kuitspier (de achillespees). Daardoor vindt het kind het aangenamer om op de tenen te lopen en het hielbeen op te tillen.

Behandeling

Welke behandelingen zijn er mogelijk?

Wanneer men het kind echter er op attendeert dat het ook op de hielen moet lopen, kan deze dat doen. Wanneer het kind er niet op let, zal het neigen weer op de tenen te gaan lopen. Naast de oplettendheid van ouders op het looppatroon van het kind, helpt het ook om de achillespees op te laten rekken door de ouders.  

Als het tenenlopen persisteert zijn er verschillende manieren om dit te verhelpen. Vaak wordt een speciale spalk voor de nacht voorgeschreven die de verkorte achillespees tijdens de slaap oprekt. Als dit onvoldoende helpt is het soms noodzakelijk om gedurende verscheidene weken gips te gebruiken om de voet-enkel voor een tijd in de neutrale stand te houden om de achillespees op te rekken.  

De behandeling is afhankelijk van verschillende factoren. Uw behandelend arts zal u advies geven wat de meest geschikte behandeling is voor uw kind.