Patiëntenfolder

Septische artritis (gewrichtsontsteking door bacteriën)

Heeft u een septische artritis (gewrichtsontsteking door bacteriën)? U bent bij het LUMC in goede handen. Lees hier meer over wat een septische artritis (gewrichtsontsteking door bacteriën) inhoudt en welke zorg het LUMC u biedt.
Waarmee kunnen we u helpen?

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Orthopedie.

Onze zorg

Wat is Septische artritis (gewrichtsontsteking door bacteriën)?

Een septische artritis is een gewrichtsontsteking die ontstaan is door een bacterie. In sommige gevallen kan er ook sprake zijn van een schimmelinfectie.

Verschijnselen

Bij een septische artritis krijgt u een pijnlijk, warm, opgezwollen, (soms) rood gewricht. Daarnaast kunt u er ook ziek van worden en koorts krijgen. In principe kan ieder gewricht aangetast worden door een septische artritis. Meestal ziet men echter een septische artritis in één van de volgende gewrichten: knie, heup, schouder, elleboog en enkel. Een gewrichtsontsteking in de rug (wervelkolom) heet een spondylodiscitis.

Oorzaak

In sommige gevallen kan de ontsteking toegeschreven worden aan een infectie elders in het lichaam, of een klein wondje nabij het zieke gewricht. Soms kan een osteomyelitis (botontsteking) in de buurt van een gewricht naar het gewricht doorbreken en daar een septische artritis veroorzaken. Echter, vaak kan de oorzaak niet duidelijk achterhaald worden.

Behandeling

Welke behandelingen zijn er mogelijk?

Zonder behandeling kan men ernstig ziek worden en kan het kraakbeen in het gewricht ernstig aangetast worden. Dit laatst kan dan weer leiden tot (vroegtijdige) artrose (gewrichtsslijtage). De behandeling bestaat uit het verwijderen van de bacteriën uit het ontstoken gewricht door het gewricht aan te prikken, eventueel in combinatie met een operatie. Daarnaast krijgt u langdurig antibiotica waarbij een deel van de antibiotica via een infuus gegeven wordt. Wanneer duidelijk is welke bacterie uw gewricht heeft aangetast kan de antibiotica gerichter gegeven worden. De behandeling van een septische artritis duurt verscheidene weken.  

De behandeling is afhankelijk van de ernst van de septische artritis en het gewricht dat is aangetast. Uw behandelend arts zal u advies geven wat in uw situatie de meest geschikte behandeling is. Voor rokers is de belangrijkste stap in de behandeling te stoppen met roken. Roken kan ertoe leiden dat de ontsteking niet goed onder controle gebracht kan worden.