Patiëntenfolder

Schouder, subacromiaal pijnsyndroom

Heeft u subacromiaal pijnsyndroom van de schouder? U bent bij het LUMC in goede handen. Lees hier meer over wat het subacromiaal pijnsyndroom van de schouder inhoudt en welke zorg het LUMC u biedt.
Waarmee kunnen we u helpen?

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Orthopedie.

Onze zorg

Wat is Schouder, subacromiaal pijnsyndroom?

De schouder bestaat uit de kop van de bovenarm (humerus) en een kom (glenoïd) die in het schouderblad ligt. Net boven de kop van de bovenarm (humerus) ligt het dak van de schouder. Dit dak (acromion) vormt zich uit het schouderblad (scapula). Tussen de kop van de bovenarm en het dak van de schouder (acromion) bevindt zich de subacromiale ruimte. In deze ruimte bevindt zich een deel van de supraspinatusspier en –pees, een slijmbeurs (bursa subacromiale) en één van de pezen van de bicepsspier. In deze subacromiale ruimte kan zich het SubAcromiale PijnSyndroom afspelen, afgekort SAPS.

Verschijnselen

SAPS is een aandoening waarbij er sprake is van een eenzijdige, pijnlijke schouder waarbij een ongeval of een val geen rol heeft gespeeld in het ontstaan van de klachten. De klachten worden vaak uitgelokt door het optillen van de arm tot boven schouderniveau. Elk van de eerdergenoemde structuren in de subacromiale ruimte kan problemen geven die tot de diagnose SAPS leiden. Overbelasting van de schouder kan leiden tot een SAPS.

Behandeling

Welke behandelingen zijn er mogelijk?

De behandeling is zelden middels een operatie. Aangepast gebruik van de schouder, beweeglijkheid behouden en pijnstilling vormen de basis van de behandeling.  

De behandeling is afhankelijk van de oorzaak van het subacromiale pijn syndroom (SAPS) en de ernst van de klachten. Uw behandelend arts zal u advies geven wat in uw situatie de meest geschikte behandeling is. Voor rokers is de belangrijkste stap in de behandeling te stoppen met roken.