Patiëntenfolder

Botbreuk, pathologisch

Heeft u een pathologische botbreuk? U bent bij het LUMC in goede handen. Lees hier meer over wat een pathologische botbreuk inhoudt en welke zorg het LUMC u biedt.
Waarmee kunnen we u helpen?

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Orthopedie.

Onze zorg

Wat is Botbreuk, pathologisch?

Een pathologische botbreuk is een breuk die ontstaat op een zwak punt in het bot. Dit zwakke punt is ontstaan doordat op die plek het bot een afwijkende samenstelling heeft. Op zo’n zwak punt kan het bot veranderd zijn door bijvoorbeeld radiotherapie in het verleden of soms een bot tumor (tumor = zwelling door abnormale groei van het weefsel, dit kan goedaardig of kwaadaardig zijn). Er is geen harde val nodig om het bot te laten breken op dit zwakke punt.  

Zo’n verzwakking in het bot, en daarmee ook een mogelijke pathologische botbreuk, kan in principe op iedere plek in het lichaam ontstaan. Echter, pathologische botbreuken zijn zeldzaam. Locaties waar deze pathologische botbreuken wel eens gezien worden zijn de bovenarm, onderarm, hand, bekken, heup, bovenbeen, onderbeen.

Behandeling

Welke behandelingen zijn er mogelijk?

Pathologische botbreuken genezen niet zo goed als “gewone” botbreuken, omdat de samenstelling en het genezingsvermogen van het bot op die zwakke plek anders is. De behandeling is meestal stabiliseren van de botbreuk met een operatie, echter in sommige gevallen kan ook behandeling met alleen gips plaatsvinden. In sommige gevallen moet eerst precies achterhaald worden wat precies de afwijking in het bot is, voordat men kan beslissen wat voor een behandeling verricht dient te worden. Dit betekent dan aanvullende onderzoeken en soms het verkrijgen van een stukje weefsel.  

De behandeling (met of zonder operatie en het type operatie) is afhankelijk van de afwijking van het bot ter plaatse van de breuk, het type breuk, de locatie van de breuk in het lichaam en eventuele bijkomende letsels. Uw behandelend arts zal u advies geven wat in uw situatie de meest geschikte behandeling is.