Patiëntenfolder

Botinfectie (osteomyelitis)

Heeft u een botinfectie (osteomyelitis)? U bent bij het LUMC in goede handen. Lees hier meer over wat een botinfectie (osteomyelitis) inhoudt en welke zorg het LUMC u biedt.
Waarmee kunnen we u helpen?

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Orthopedie.

Onze zorg

Wat is Botinfectie (osteomyelitis)?

Door verscheidene oorzaken kan er een ontsteking (infectie) in het bot ontstaan. Dit heet dan een botinfectie ofwel een osteomyelitis. Dit is een ontsteking waar meestal bacteriën bij betrokken zijn. De infectie kan op de plek van het bot zelf ontstaan óf neergeslagen zijn op dat stuk bot vanuit een andere locatie in het lichaam waar zich (ook) een infectie afspeelt.

Verschijnselen

De ontsteking (infectie) zorgt voor veranderingen van het bot en het weefsel rondom. Dit kunt u van buitenaf merken doordat die plek pijn doet, erg warm aanvoelt, opzwelt en soms rood verkleurt.

Behandeling

Welke behandelingen zijn er mogelijk?

De infectie moet behandeld worden om te voorkomen dat het bot onherstelbaar aangetast wordt én om te voorkomen dat een patiënt ernstig ziek wordt. De infectie wordt bestreden met antibiotica. In sommige gevallen vindt er ook een operatie plaats waarbij het ernstig aangetaste, zieke bot verwijderd moet worden, omdat dit anders de genezing in de weg staat.   

De behandeling is afhankelijk van de locatie van de infectie, de mate van aantasting van het bot, eventuele andere locaties met een infectie in het lichaam, het type bacterie dat de infectie veroorzaakt en eventuele andere gezondheidsproblemen die reeds bij de patiënt spelen. Uw behandelend arts zal u advies geven wat in uw situatie de meest geschikte behandeling is. Dit gebeurt na overleg in een specialistisch artsenteam dat expertise heeft in het behandelen van infecties. Voor rokers is de belangrijkste stap in de behandeling te stoppen met roken. Roken kan ertoe leiden dat het bot niet geneest.