Klompvoet(talipes equinovarus)

Uw diagnose

Een klompvoet is een aangeboren voetafwijking waarbij één of beide voeten van de baby in een afwijkende stand staan. De klompvoet heeft een aantal typische kenmerken; de voorvoet is naar binnen gedraaid (adductie van de voet), ook de achtervoet is naar binnen gedraaid (varus), verder staat de voet in spits (equinus stand) en heeft een overmatige holle stand aan de binnenzijde (cavus). 

De precieze oorzaak van het ontstaan van een klompvoet is niet bekend. Er is sprake van een dysbalans in de aanleg van de stand van de botten, spieren, pezen en gewrichtsbanden. Daarnaast lijkt er ook een bepaalde vorm van erfelijkheid mee te spelen. Als een klompvoet niet behandeld wordt, zal het kind op de buitenzijde van de voeten blijven lopen en hierdoor blijvend moeite hebben met lopen en rennen. 

De voetafwijking is vaak al op de 20-weken echo tijdens de zwangerschap zichtbaar. De definitieve diagnose wordt pas na de geboorte gesteld. Bij voorkeur wordt binnen een week na de geboorte de behandeling met gips al gestart. 

Gedurende een periode van ongeveer 6 weken zal door middel van gips de stand van de voet gecorrigeerd worden. Deze speciale methode van gipsen heet de Ponseti gipsmethode. Gedurende deze periode zal het gips verscheidene keren vervangen worden en met iedere gipswissel zal de stand weer iets beter worden. Na deze gipsperiode kan het nodig zijn om de achillespees met een kleine operatie nog te behandelen (te verlengen door deze door te nemen) om de stand te optimaliseren. Dit gebeurt gewoon op de poli. 

Na de gipsperiode (en de eventuele verlenging van de achillespees) krijgt het kind een speciale voetbeugel die dag en nacht gedragen wordt totdat het kind gaat lopen. Vanaf het moment van lopen hoeft de beugel alleen nog maar tijdens de slaapuren gedragen te worden. De beugel is nog noodzakelijk omdat tot de leeftijd van ongeveer 4 jaar er nog een eventuele terugval op kan treden naar de klompvoet stand. Bij een klein aantal van de kinderen blijft er nog gedeeltelijk een afwijkende stand van de voet optreden tijdens het lopen, de voorvoet draait tijdens het lopen dan nog naar binnen. Uw arts zal dan beslissen of dit eventueel nog verholpen dient te worden met een operatie waarbij één van de pezen van de voet verplaatst zal worden. 

De verschillende componenten van de behandeling van de klompvoet is afhankelijk van de ernst van de voetafwijking en de soepelheid van de voet. Behandeling van klompvoeten wordt alleen verricht door (of onder supervisie van) kinderorthopeden in daarvoor gespecialiseerde centra. Uw behandelend arts zal u advies geven wat de meest geschikte behandeling is voor uw kind.