PARTI-trial

Het onderzoek

Centrale pijn sensitisatie of periarticulaire schade: de origine van pijn in SAPS. Een gerandomiseerde, placebo-gecontroleerde, dubbel geblindeerde, cross-over studie (PARTI-trial)

Projectgroep 

Samenwerking

Leids Universitair Medisch Centrum, Leiden

Startdatum

2017

Subsidies

Lopende aanvraag

Samenvatting

Een grote groep mensen krijgt, tijdens het ouder worden, chronische pijn in de schouder (SAPS) welke beperkingen geeft in het dagelijks leven. Helaas is de exacte oorzaak van deze pijn nog grotendeels onbekend. Ten dele wordt de pijn toegeschreven aan een beklemming van de spieren of slijmbeurs onder het schouderdak. Daarbij passende schade wordt ook vaak gezien op radiologische onderzoeken. Echter, deze afwijkingen worden ook gezien bij mensen zonder schouderpijn en daarbij wordt er vaak minder schade in de schouder gezien dan verwacht mag worden aan de hand van het ervaren pijnniveau. Mogelijk speelt een verstoorde verwerking van een pijnprikkel (ook wel pijnsensitisatie genoemd) een rol bij het ontstaan van chronische schouderpijn.  

Doelstelling 

Het doel van ons gerandomiseerde, placebo gecontroleerde, dubbel geblindeerde, cross-over onderzoek is om te testen in hoeverre chronische schouderpijn verklaard kan worden door pijnsensitisatie en in hoeverre door schade in de schouder zelf. Met deze informatie kunnen wij in de toekomst patiënten beter diagnosticeren en behandelen.  

Website

http://www.trialregister.nl/trialreg/admin/rctview.asp?TC=6433

Contactpersoon

Naam: Timon Geurkink 
Telefoon: 071-526 2581 
E-mail: T.H.Geurkink@lumc.nl