Bekkenbodemonderzoek

Bekkenbodemonderzoek met de MAPLe®

MAPLe

De bekkenbodem heeft een belangrijke functie in het menselijk lichaam. Als de bekkenbodem niet goed functioneert, kan dat vervelende gevolgen hebben. Bekkenbodemproblemen komen het meest voor bij vrouwen, maar ook mannen kunnen bekkenbodemklachten hebben. De bekkenbodemspier ondersteunt de blaas, plasbuis, baarmoeder, vagina, prostaat en darmen. Veel vrouwen en mannen vinden het lastig om problemen met  het plassen, de ontlasting of vrijen te bespreken. Ook denken veel vrouwen en mannen dat er toch weinig aan hun klachten te doen is, of dat deze klachten horen bij het ouder worden. Het is verdrietig dat sommige mannen en vrouwen soms jaren met incontinentieklachten of andere bekkenbodemklachten rondlopen terwijl er toch goede behandelingsmogelijkheden zijn.

Bekkenfysiotherapie is de eerste behandeloptie bij het verlies van urine, ontlasting en/ of een verzakking. Deze behandeling is minder belastend dan medicijnen of een operatie. 

De afdeling Urologie heeft een lange wetenschappelijke traditie van bekkenbodemonderzoek. In November 2014 is de Multiple Array Probe Leiden (MAPLe®) gelanceerd. Dit is een nieuw apparaat dat kan worden toegepast voor zowel het meten van de bekkenbodemfunctie, als het behandelen van bekkenbodemklachten. Er is al veel onderzoek verricht naar het meten van de bekkenbodem en we kunnen met dit nieuwe meetinstrument een goede indruk krijgen waar het probleem zit. De effectiviteit van de  MAPLe® in de behandeling van bekkenbodemproblemen lijkt veelbelovend, maar om dit goed te kunnen onderzoeken is geld nodig. Om de komende jaren dit onderzoek te kunnen voortzetten bij verschillende bekkenbodemproblemen zoals: incontinentie, herstel van incontinentie na prostaatkankeroperatie, of bij patiënten die continu het gevoel hebben naar de wc te moeten, is jaarlijks een bedrag van minimaal € 50.000,00 nodig.