Patiëntenfolder

Urine verlies bij mannen

Urine verlies bij mannen kan ontstaan door plasklachten. Vaak is de oorzaak van urineverlies een operatie aan de prostaat, zoals een prostaatverwijdering door de plasbuis in verband met een goedaardige prostaatvergroting (transurethrale resectie van de prostaat TURP) of een totale prostaatverwijdering in verband met prostaatkanker (radicale prostatectomie).
Waarmee kunnen we u helpen?

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Urologie.

Diagnose

Als u last heeft van urineverlies dan zullen we beoordelen wat de oorzaak is; urineverlies bij aandrang (urge incontinentie) of urineverlies door drukverhoging (stress urine incontinentie) of urineverlies door beide oorzaken (gemengde urine incontinentie).

Behandeling

Welke behandelingen zijn er mogelijk?

Afhankelijk van de oorzaak wordt een behandelplan opgesteld: middels medicijnen, botulinetoxine injecties of een operatie. De operaties zijn gericht op verbetering van afsluiting van de plasbuis, dus gericht op stress urine incontinentie.

De sling operatie (Advance XP male sling en Virtue male sling) zijn gericht op ondersteuning van de plasbuis en de eigen sluitspier, waardoor de plasbuis beter afsluit.

De kunstsluitspier (AMS800) is een manchet gevuld met water om de plasbuis welke continue afgesloten is. Bij gevoel te moeten plassen kan deze sluitspier worden opengezet middels een pompje welke in de balzak is geplaatst.