Ruim € 2,5 miljoen voor kankeronderzoek en Koninklijke onderscheidingen

2 mei 2024
leestijd
LUMC’ers werken elke dag aan de beste zorg, het doorgronden van ziektes en het ontwikkelen van nieuwe behandelmethoden. Zij krijgen regelmatig subsidies en donaties om hun onderzoek verder te brengen en de patiëntenzorg te verbeteren. Of zij ontvangen prijzen en onderscheidingen die hun harde werk onderstrepen. Hier worden ze in de schijnwerpers gezet.

Ruim € 2,5 miljoen van KWF/Alpe d’Huzes voor kankeronderzoek

 • Young Investigator Grant voor dr. Jessica Roelands
  Jessica Roelands, onderzoeker op de afdeling Pathologie, richt zich op de relatie tussen bacteriën en immuunreacties bij colorectale kanker. Met deze prestigieuze beurs, gefinancierd uit de opbrengst van Alpe d'HuZes, zal ze uitgebreid onderzoek doen naar klinische samples van vroeg-stadium colorectale kanker, verkregen tijdens endoscopieën. Haar project omvat het bestuderen van de transformatie van normaal darmweefsel naar kanker, gebruikmakend van geavanceerde ruimtelijke -omics technieken. Ze zal zich richten op de kankercellen zelf, maar ook bindweefsel, immuuncellen en bacteriën, om een dieper inzicht te krijgen in de biologie van het vroege stadium van de ziekte. Het uiteindelijke doel is om een effectievere klinische besluitvorming mogelijk te maken en onnodige operaties te voorkomen. Bekijk hier een video-interview over haar onderzoek.
 • Toekenning voor onderzoek dr. Geertje van der Horst naar effectievere immunotherapie bij blaaskanker
  In het KWF onderzoeksproject 'Boosting current immunotherapeutic approaches for bladder cancer' gaat Geertje van der Horst (afdeling Urologie, onderzoeksgroep dr. Gabri van der Pluijm) in samenwerking met de groep van prof. dr. Rob Hoeben (afdeling CCB) onderzoek doen naar effectievere immunotherapie bij blaaskanker met behulp van oncolytische virussen. Deze aangepaste verkoudheidsvirussen kunnen kankercellen niet alleen doden, maar ook het afweersysteem activeren om de tumor aan te vallen. Deze dubbelfunctie moet leiden tot succesvollere immunotherapie voor patiënten met blaaskanker.


 • Toekenning voor onderzoek dr. Baoxu Pang naar de rol van structurele veranderingen in het humane niet-coderende genoom tijdens de ontwikkeling van borstkanker
  Het wegvallen van grote stukjes DNA (deleties) is één van de frequente gebeurtenissen bij kanker. De meeste van deze terugkerende deleties bevinden zich in het niet-coderende deel van het menselijk genoom. Het is onduidelijk of deze niet-coderende terugkerende deleties essentieel zijn in het aansturen van de transformatie naar kanker en wat de moleculaire mechanismen achter dergelijke gebeurtenissen zijn. Pang Lab van het LUMC ontving een Unique High Risk-toekenning van KWF/Alpe d'HuZes om de rol van structurele veranderingen in het humane niet-coderende genoom tijdens de ontwikkeling van borstkanker te bestuderen, met behulp van het nieuwe dual-CRISPR screeningsysteem dat de onderzoeksgroep heeft ontwikkeld.

 • Toekenning voor onderzoek dr. Bart Everts en dr. Ramon Arens weerbaarder maken Dendritische cellen en T cellen
  Dendritische cellen en T-cellen, spelen een cruciale rol in de bescherming tegen kanker. Daarom is er veel interesse in het ontwikkelen van immuuntherapieën die de anti-tumor-functie van deze cellen verbeteren. Net zoals alle cellen, hebben DCs en T-cellen voedingsstoffen nodig om goed te kunnen functioneren. Maar in tumoren zijn vaak te weinig voedingstoffen waardoor DCs en T-cellen niet meer goed werken. Met deze subsidie gaan Everts en Arens uitzoeken hoe dit precies werkt en of we deze cellen weerbaarder kunnen maken met als doel de effectiviteit van bestaande immuuntherapieën te verbeteren.

Lees meer op de website van het KWF.

European Innovation Council -beurs van € 471.875,- voor onderzoek oogmelanoom

 • Recent is het PACT4EYE-project gestart. Met een European Innovation Council -beurs willen oogarts dr. Khanh Vu en internist-oncoloog oogarts dr. Ellen Kapiteijn de uitkomsten voor patiënten met oogmelanoom verbeteren.Oogmelanoom is een zeldzame tumor van het oog, waarbij de prognose beperkt is als patiënten metastasen ontwikkelen (uitzaaiingen van primaire kwaadaardige tumoren ergens anders in het lichaam). De helft van de patiënten ontwikkelt uiteindelijk metastasen, voornamelijk in de lever. Het PACT4EYE-project richt zich op de klinische ontwikkeling van een nieuwe techniek, genaamd photo-activated chemotherapie (PACT). Dit kan bij de primaire tumor worden toegepast, waarbij de tumor heel lokaal en non-invasief wordt behandeld zodat het zicht behouden blijft, maar ook bij uitzaaiingen in de lever of daarbuiten. PACT maakt gebruik van een nieuwe, ruthenium bevattende prodrug (Ru-MTI), dat geactiveerd wordt door groen of rood laserlicht en daardoor tumorcellen kan vernietigen.Dit onderzoek is een samenwerking tussen de Universiteit Leiden, het LUMC en Institut Curie (Parijs).Foto: Marina Marinkovic fotografie.

ZonMw/PharmaNL-subsidie voor cursussen geneesmiddel, ATMP of vaccin op de markt brengen

 • Het LUMC/Paul Janssen Futurelab ontvangt een ZonMw/PharmaNL-subsidie voor het ontwikkelen van moderne learning-by-doing online cursussen. Het gaat om cursussen voor post-graduate (bio-) medische en farmaceutische professionals die een geneesmiddel, ATMP of vaccin willen ontwikkelen en naar de markt en de patiënten willen brengen. Deze cursussen worden opgenomen in het bestaande life-long educatie & trainingsprogramma van het LUMC/Paul Janssen Futurelab. Lees meer.

Aanmoedigingsprijs Fleur toegekend aan Eveline van Vliet

 • Zij won met haar onderzoeksvoorstel ‘Youth in crisis, over het starten met zelfbeschadiging in klinische opname in de jeugdpsychiatrie’. Het prijzengeld van € 5.000,- besteedt zij aan het verbeteren van haar onderzoeksvoorstel, een literatuurstudie, een pilotstudie én om subsidieaanvragen te doen om het onderzoek uit te voeren.

  De Aanmoedigingsprijs Fleur is in het leven geroepen door de ouders en zus van Fleur. Fleur kampte met een complexe psychiatrische aandoening, wat ertoe leidde dat zij uit het leven is gestapt. Met deze prijs willen de ouders en zus van Fleur jonge studenten en promovendi aansporen om bezig te zijn met onderzoek naar en voor jongeren die kampen met complexe psychiatrische aandoeningen.

  Denk je aan zelfdoding? Neem dan 24/7 gratis en anoniem contact op met 0800-0113 of chat op 113.nl

Leidse Singelloop steunt chillroom/sportruimte afdeling Hematologie met € 2.000,-

 • De afdeling Hematologie is dit jaar uitgekozen als één van de doelen van de Leidse Singelloop. Het bedrag wordt besteed aan een chillroom/sportruimte voor de afdeling Hematologie.

  Afdeling Hematologie: “We zijn erg blij met dit bedrag. Hier kunnen we mooie spullen van kopen ter verbetering van de gemoedstoestand en het bevorderen van het herstel van onze patiënten.” Doneren kan nog via deze link.

Koninklijke onderscheidingen

 • Koninklijke onderscheiding voor hoogleraar prof. dr. Jaap van Dissel
  Jaap van Dissel, hoogleraar Interne Geneeskunde, in het bijzonder infectieziekten, bij het LUMC, kreeg de Koninklijke onderscheiding uitgereikt van demissionair premier Mark Rutte tijdens een door het RIVM georganiseerd afscheidssymposium. Naast de Koninklijke onderscheiding ontving Van Dissel ook de Jennerpenning, een oorkonde die wordt uitgereikt aan mensen die baanbrekend werk voor het RIVM hebben verricht.

  Velen kennen Van Dissel vooral van de coronacrisis. Daarin fungeerde hij als "de dijk, het anker en de vuurtoren", zo zei voormalig minister van VWS, Hugo de Jonge, die donderdag ook bij het RIVM-symposium aanwezig was. Naast het coronavirus richtte Van Dissel zich ook op de bestrijding van onder andere mazelen, ebola, meningokokken W, legionella en mpox.

  Foto: RIVM/Robin Utrecht

 • Koninklijke onderscheiding voor emeritus hoogleraar Kindergeneeskunde
  Emeritus hoogleraar Kindergeneeskunde bij het LUMC, Jan Maarten Wit, ontving een Koninklijke onderscheiding. Hij zette zich ook na zijn emeritaat  met grote overgave in voor het verbeteren van de zorg voor kinderen met ernstige groeistoornissen. Tot de dag van vandaag gebruiken talloze kinderartsen in heel Nederland zijn richtlijn en kennis op dit gebied om tot een juiste diagnose te komen en is de zorg voor kinderen met een ernstige groeistoornis danig verbeterd. In zijn werkzame leven was Wit promotor van 47 promovendi en heeft hij vele honderden artikelen op zijn naam staan, waarvan de laatste artikelen in 2024 zijn verschenen. Hij houdt op uitnodiging nog steeds voordrachten over de hele wereld.

 • Koninklijke onderscheiding voor Jacomien Ravensbergen
  Op 26 april kreeg ook Jacomien Ravensbergen, managementassistent bij de raad van bestuur van het LUMC, een lintje. Zij werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor haar verdiensten op het terrein van gezondheidszorg en religieus leven. Ravensbergen is vrijwilliger bij het jaarlijks wetenschappelijke congres 'Advances in targated therapies' voor reumatologen, en bij de Protestantse gemeente Rijnsburg. Daarnaast is zij mantelzorger.

 

 

Dr. Margreet Kloppenburg krijgt prijs voor jarenlange bijdrage aan artrose-onderzoek

 • Margreet Kloppenburg heeft op 18 april de de Clinical Research Award van de Osteoarthritis Research Society International (OARSI) ontvangen. Ze kreeg de prijs voor haar vijfjarig klinisch onderzoek naar handartrose. De OARSI, een toonaangevende internationale organisatie voor onderzoekers en clinici naar osteoartritis (OA), erkent Kloppenburg's toewijding aan het bevorderen van klinisch onderzoek. Deze prestigieuze onderscheiding onderstreept haar bijdrage aan de vooruitgang van OA-onderzoek. Kloppenburg voelt zich vereerd door deze erkenning van haar werk.

Honorary Award Lecture on Clinical Science voor prof. dr. Katja Zeppenfeld

 • De Duitse Vereniging voor Cardiologie eert sinds 2001 internationale wetenschappers voor hun uitstekende en langdurige bijdragen aan klinisch onderzoek. De ereprijs voor klinische wetenschap wordt uitgereikt tijdens het jaarlijkse congres van de Duitse Vereniging voor Cardiologie. In 2024 ontving Katja Zeppenfeld, als eerste vrouw, deze prestigieuze prijs. Tijdens de lofrede, uitgesproken door prof. dr. K.H. Kuck, werden de opmerkelijke wetenschappelijke prestaties en bijdragen van Zeppenfeld op het gebied van diagnose en invasieve behandeling van ventriculaire ritmestoornissen, en de ontwikkeling van multimodale beeldintegratie benadrukt. Haar recente focus op patiënten met ritmestoornissen bij cardiomyopathieën stond centraal in haar "Honorary Award 2024 Lecture on clinical science", getiteld: "Huidige stand van zaken van VT-ablatie bij patiënten met erfelijke cardiomyopathieën".

Foto: ©DGK/Thomas Hauss

Prof. Chris Gips Fonds voor Marie Chevalier

 • Marie Chevalier heeft op 1 mei de prof. Chris Gips prijs in ontvangst genomen. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de wetenschappelijk meest getalenteerde student geneeskunde van Nederland met een onderzoeksstage in het buitenland. Op ieder UMC nomineert de decaan een student voor deze prijs.

  Na onderling beraad, heeft de jury bestaande uit prof. Paul Quax (LUMC) en prof. Robin Peeters (Erasmus MC) de Leidse inzending gekozen als winnaar. Marie werd genomineerd voor haar onderzoeksstage aan de Universiteit van Oxford naar extracellulaire matrix van pezen in de hamstring en achilles.