Patiëntenfolder

Prostaatbiopsie met behulp van echografie

In deze folder vindt u de tekst die officieel is vastgesteld door de Nederlandse Vereniging voor Urologie inzake echografie van de prostaat. Deze folder dient als aanvulling op het gesprek dat uw behandelend arts met u voert. In dit gesprek krijgt u te horen wat in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in uw geval van toepassing is.

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Urologie. 

Onze zorg

Wat is Prostaatbiopsie met behulp van echografie?

Binnenkort wordt u verwacht voor een echografisch onderzoek van de prostaat. Met behulp van dit inwendig onderzoek (via de anus) kan de prostaat en de omgeving ervan worden afgebeeld. Dit wordt gedaan met ultrageluidsgolven, waarvan de frequentie zo hoog is dat het geluid door de mens niet te horen is.

Waarom doen we dit onderzoek/deze behandeling?

De prostaat is een klier die normaal ongeveer de grootte heeft van een kastanje. Deze klier dient voor de productie van zaadvloeistof en bevindt zich aan de onderzijde van de blaas, daar waar de blaas overgaat in de plasbuis. Bekend is dat prostaatvergroting kan leiden tot plasproblemen. Meestal gaat het om een goedaardige vergroting of ontsteking, maar ook komt voor dat binnen de prostaat kwaadaardige weefsels ontstaan.

Een biopsie met behulp van echografie helpt de uroloog tot de juiste diagnose komen. Van belang is te weten dat echografie een absoluut veilig onderzoek is.

Voorbereiding

Hoe kunt u zich voorbereiden?

Voorbereiding 

Op verzoek van de uroloog zult u van tevoren moeten stoppen met bloedverdunnende middelen (ascal, aspirine, sintrom, marcoumar). Ook krijgt u een recept voor antibiotica mee, die u bij de eigen apotheek moet halen. Inname geschiedt volgens instructies op het recept.   

Wat te doen in geval van ziekte of verhindering? 

Als u door ziekte of een andere reden verhinderd bent uw afspraak na te komen, neem dan zo snel mogelijk contact op met de polikliniek Urologie. In uw plaats kan dan een andere patiënt geholpen worden. 

Het onderzoek / de behandeling

Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?

Uitvoering van het onderzoek 

De verpleegkundige brengt u naar een kleedkamer waar u uw onderkleding kunt uittrekken, de bovenkleding houdt u aan. Hierna neemt u plaats op de onderzoekstafel.

De uroloog brengt een sonde (kunststof buisje) enkele centimeters in uw anus (zie figuur). Op de sonde wordt een ruime hoeveelheid glijmiddel aangebracht. Het is belangrijk de sluitspier goed te ontspannen, dan kan het onderzoek zelfs bij kloofjes of aambeien pijnloos verlopen.

Via de sonde worden de prostaat en zaadblaasjes in beeld gebracht. Op deze manier is het mogelijk de prostaat nauwkeurig te meten en de inwendige vorm te bekijken. Bovendien kunnen eventuele afwijkingen binnen de prostaat zichtbaar gemaakt worden. 

Biopsie 

Bij een biopsie wordt er een stukje weefsel weggenomen met een naald. De uroloog brengt de naald via de endeldarm in de prostaat. Meestal worden er tussen de 3-10 biopten afgenomen. De echo en biopsie duren samen ongeveer 20-30 minuten. 

Waar moet u op letten direct na het onderzoek / de behandeling?

Nazorg 

Na afloop kunt u vrijwel meteen naar huis. Gebruik van eigen auto of openbaar vervoer na het onderzoek is geen probleem. 

Er kan enkele dagen wat bloed in uw urine of ontlasting of bij de zaadlozing zitten. Het advies is om dan extra te drinken. Duurt het bloedverlies langer dan 3 dagen of krijgt u koorts boven 38,5°C dan moet u contact opnemen met uw behandelend arts. 

Wanneer krijgt u de uitslag?

Het weefsel wordt microscopisch onderzocht. De uitslag hiervan krijgt u bij de vervolgafspraak die gemaakt is/wordt.

Meer informatie

Contactgegevens van de betrokken poliklinieken

Deze folder betreft een algemene voorlichting en is bedoeld als extra informatie naast het gesprek met uw behandelend arts. Bijzondere omstandigheden kunnen tot wijzigingen aanleiding geven. Dit zal altijd door uw uroloog aan u kenbaar worden gemaakt.

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen dan kunt u op maandag t/m donderdag tussen 8.00-11.30 uur en van 13.30-15.00 uur en op vrijdag van 8.00-11.30 uur contact opnemen met de polikliniek Urologie via telefoonnummer 071-526 23 04.