Patiëntenfolder

Erectiestoornissen

Bij een erectiestoornis kan de penis niet stijf worden of niet lang genoeg stijf blijven. Bij de meeste mannen komt het wel eens voor dat ze moeilijk een erectie krijgen of in stand kunnen houden. Er is echter pas sprake van een erectiestoornis als mannen regelmatig gedurende langere periode geen goede erectie kunnen krijgen of vasthouden. Een erectiestoornis wordt ook wel aangeduid met termen als erectiele disfunctie en impotentie. Impotentie wordt ook gebruikt om andere seksuele problemen bij de man aan te duiden, zoals het vroegtijdig klaarkomen of het geen zin hebben in seks.

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Urologie.

Onze zorg

Oorzaak

Een erectiestoornis kan zowel een lichamelijke, als psychologische oorzaak hebben.

Behandeling

Welke behandelingen zijn er mogelijk?

In het LUMC behandelen we erectiestoornissen en seksuele problemen in een samenwerking tussen uroloog en seksuoloog. In eerste instantie zullen we samen in gesprek gaan over de problemen, zowel met patiënt als de partner, om hierna een behandelplan op te stellen. Alle verschillende mogelijkheden voor therapie worden aangeboden: seksuologische therapie, vacuümpomp, erectie ondersteunende pillen, medicijngel in de plasbuis, injectietherapie en penisprothesiologie.

Implantatie van een penisprothese is een zorgvuldig traject waarbij er aandacht is voor zowel patiënt en partner en waarbij zowel de lichamelijke als de psychische problemen worden besproken. Patiënten hebben zowel voor als na de operatie gesprekken met de uroloog en de seksuoloog.

Meer informatie