Actualiteiten urologisch onderzoek

(mei 2018)

Prijs voor de Multiple Array Probe Leiden (MAPLe)

De op de afdeling Urologie ontwikkelde probe, de MAPLe, voor het meten en stimuleren van de bekkenbodemspieren heeft in de United Kingdom een prijs gewonnen voor het beste incontinentie product van het jaar.

De spieren van de bekkenbodem spelen een belangrijke rol bij plassen, vrijen, ontlasten en ondersteuning van de organen van het kleine bekken; de blaas, baarmoeder, prostaat en de darmen. Klachten in het gebied bekkenbodem komen voor bij vrouwen, mannen, kinderen en ouderen. Daarbij kunnen wij bijvoorbeeld denken aan urine verlies, obstipatie, verlies van ontlasting of het hebben van een verzakking.

Het niet goed functioneren van de bekkenbodem en het hebben van problemen bij het plassen, de ontlasting, een verzakking en het seksueel functioneren kunnen behandeld worden door een geregistreerde bekkenfysiotherapeut. De bekkenfysiotherapeut maakt onder andere gebruik van een meetinstrument (MAPLe) dat geplaatst wordt in de vagina of anus. De functie van de spieren is door dit meetinstrument goed te zien, zowel voor de patiënt als voor de bekkenfysiotherapeut. De Association for Continence Advice (ACA) is een vooraanstaande organisatie in UK op het gebied van continentie. Elk jaar reiken ze een 'Look Good, Feel Good' Award uit aan één van de exposanten op het ACA conference. Dit jaar heeft de MAPLe de eerste prijs gewonnen! De reacties van de jury over de MAPLe waren erg enthousiast: "Compact, ziet er goed uit, innovatief, discreet, extreem goed product, ik zou het wel willen proberen!" Meer informatie vindt u op de website van ACA:  https://www.aca.uk.com/education/awards/  en op de website van Novuqare: http://www.novuqare.com/ph/maple/


Congress  International Society of Sexual Medicine ( ISSM) en European Society of Sexual Medicine (ESSM)Op 28 februari en 1,2 en 3 maart 2018 was er een gezamenlijk congres van de ISSM en de ESSM.
Op uitnodiging van de Internationaal Continence Society (ICS), heeft dr. Petra Voorham-van der Zalm daar een state of the art gegeven over de overactiviteit van de bekkenbodem en de klachten die daardoor kunnen ontstaan. Behalve dat een te gespannen bekkenbodem kan zorgen voor klachten bij het seksueel functioneren, kunnen er ook klachten ontslaan zoals pijn in het bekkenbodemgebied, obstipatie en/of plasklachten.
Deze presentatie van Petra heeft geleid tot een invited review over deze problematiek voor het Journal of Sexual Medicine.


(februari 2018)

Lancering van de Multiple Array Probe Leiden (MAPLe) in Europa


De MAPLe is een probe met 24 elektrodes, die alle spieren van de bekkenbodem nauwkeurig kunnen meten. Dit is belangrijk om inzicht te krijgen in de functie van de bekkenbodem.

De MAPLe is ontwikkeld op de afdeling Urologie van het LUMC en er is octrooi voor Europa, Amerika, Canada, Australië en Nieuw Zeeland.

De apparatuur erachter is ontwikkeld door een ingenieur lucht en ruimtevaart en een ingenieur industriële vormgeving. Sinds november 2014 is de MAPLe verkrijgbaar in Nederland en is op de markt gebracht door de firma Novuqare Pelvic Health BV.

In mei 2017 is Novuqare Pelvic Health BV een samenwerkingsverband aangegaan met Medtronic voor distributie van de MAPLe buiten Nederland

Op 1, 2 en 3 februari 2018 was er op de afdeling Urologie een Kick-off voor deze lancering in Europa voor sales managers van Medtronic, bekkenfysiotherapeuten en artsen uit verschillende landen in Europa. Door diverse bekkenfysiotherapeuten uit Nederland zijn er presentaties gehouden en workshops gegeven.

De MAPLe is nu verkrijgbaar in Europa, de volgende stap is Amerika.


(24-10-2017)Bontius Stichting

Deze speciaal gekweekte tulp is vernoemd naar de Bontius Stichting. De tulp heeft vrolijke kleuren en bloeit lang en vroeg in het seizoen. Door het kopen van de Bontius tulp draagt u bij aan wetenschappelijk onderzoek en de ontwikkeling van nieuwe behandelmethodes, die het LUMC huidige en toekomstige generaties wil bieden.

Denk bijvoorbeeld aan de vroege opsporing van kanker, betere behandelmethoden voor botsarcoom, nieuwe behandelmethoden voor prostaatkanker, een geneesmiddel voor hersenvaatziekte CADASIL en stopzetten van het ziekteproces bij reuma.

Per verkocht zakje gaat tenminste € 3,75 naar de Bontius Stichting. Alle tulpenbollen worden door bloembollenkwekerij WAM Pennings beschikbaar gesteld voor de Bontius Stichting.

Verkooppunten (contante betaling):
-  Bloemshop Megaflower - LUMC, Leidseplein
-  Servicepunt FB - LUMC, Leidseplein


Zakelijke bestellingen:
-  WAM Pennings, tel: +31 (0)252 34 20 60 / www.wampennings.nl
-  RMS Kerst- en Themapakketten BV, tel: +31 (0)71 403 4866 / www.rmskerstpakketten.nl

Meer informatie? www.bontiusstichting.nl / bontiusstichting@lumc.nl


(19-04-2017)

Presentatie Bontius tulp


Woensdag 19 april overhandigde tulpenkweker Simon Pennings de nieuwe 'Bontius tulp' aan Willy Spaan, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Leids Universitair Medisch Centrum. De speciaal gekweekte tulp is vernoemd naar de Bontius Stichting en werd bij de overhandiging officieel gedoopt. De Bontius Stichting werft fondsen voor het wetenschappelijk onderzoek van het LUMC en viert deze maand haar tienjarig bestaan. De heer Pennings van bloembollenkwekerij W.A.M. Pennings uit Noordwijkerhout kwam op het idee om een tulp te vernoemen na een gesprek met LUMC-arts Henk Elzevier. Pennings heeft een tulp geselecteerd in een vrolijke kleur die lang en vroeg in het seizoen bloeit. Zo kunnen mensen er zo lang mogelijk plezier van hebben.
Zie ook het persbericht.


(23-12-2016)

MAPLe wint innovatieprijs Medica 2016 Düsseldorf

De MEDICA in Düsseldorf- dit jaar van 14 tot 18 november – is een van ’s werelds leidende beurzen in de medische sector. Onder de naam ‘Neues aus dem Nachbarland: Medical Device Pitches’ organiseerde het Netherlands Business Support Office (NBSO) op 16 november jl., in aanwezigheid van o.a. de consul-generaal in Düsseldorf Ton Lansink, een lunchsessie om Nederlandse en Duitse medtech-bedrijven samen te brengen. Onderdeel van deze bijeenkomst waren pitches van drie Nederlandse en drie Duitse medtech-bedrijven, waaronder ook de Nederlandse combinatie Novuqare/TOPIC Embedded Systems. Deze pitches werden door een deskundige Nederlands-Duitse jury beoordeeld.
Novuqare en Topic hielden samen de pitch over de MAPLe®, het meest innovatieve EMG-systeem voor de diagnose en behandeling van bekkenbodemdisfuncties.
De MAPLe (Multi Array Probe Leiden) is samen met Novuqare door de afdeling urologie in het LUMC ontwikkeld (patenten in Europa, Australië en USA) en in 2014 geïntroduceerd op de markt.

Klik hier voor meer informatie.


(5-2-2016)

5000 euro opgehaald voor prostaatkankeronderzoek

De Bontius Stichting heeft op vrijdag 29 januari 5000 euro gekregen van onderzoeksorganisatie Centre for Human Drug Research (CHDR). Het geld is bestemd voor wetenschappelijk onderzoek naar prostaatkanker in het LUMC, dat wordt gedaan onder leiding van uroloog dr. Henk Elzevier.

Een patiënt van de afdeling urologie heeft een flink aantal bedrijven op het Bio Science Park gevraagd om geld te doneren voor wetenschappelijk onderzoek. Het CHRD, dat is gevestigd op het Bio Science Park, gaf gehoor aan dat verzoek.

 

Zelf ook geld doneren voor wetenschappelijk onderzoek in het LUMC? Kijk dan op www.bontiusstichting.nl.


(14-12-2016)

De voorlichtingsavond 'Uw relatie, onze zorg' op 25 november 2015 in het LUMC was een succes, mede door de vele aanwezigen!

Geïnteresseerden kunnen de presentaties via onderstaande links bekijken en beluisteren

Uitslag enquête onder prostaatkanker patiënten en hun partner
Ziekte, wat doet dat met je relatie?(29-06-2015)

De sponsoring van Marja heeft de grens van 2.000 euro overschreden!

Sponsoring Marja Meiland

Verpleegkundige Marja Meiland van de poli Urologie doet mee aan de Nijmeegse Vierdaagse (21 t/m 24 juli), zij loopt voor het Doelfonds Urologie.

Voor nadere informatie en eventueel sponsoring: zie de website van de Vierdaagse Sponsorloop.


(04-03-2015)      Inspirerende voorlichtingsavond prostaatkanker

Informatie avond prostaatkanker LUMC

Op 4 maart jl. vond voor het eerst een informatieavond over prostaatkankerbehandeling in het LUMC plaats, georganiseerd door de afdeling Urologie in samenwerking met de ProstaatKankerStichting en de Bontius Stichting Doelfonds Urologie. Speciaal voor patiënten en hun partners, maar ook andere geïnteresseerden waaronder diverse verpleegkundigen bezochten de avond.

In de afgelopen jaren is er hard gewerkt om de zorg te verbeteren. De volgende onderwerpen kwamen aan bod:

  • Sneldiagnostiek, dat in samenwerking met Alpe d'HuZes is ontwikkeld;
  • Het prostaatspreekuur waar zowel de radiotherapeut als de uroloog bij aanwezig is;
  • Diverse behandel mogelijkheden voor prostaatkanker;
  • Het speciale spreekuur voor seksuologische problematiek bij prostaatkankerpatiënten.

Tevens sprak een patiënt openhartig de zaal toe over zijn ervaringen. De avond werd afgesloten met een drankje, waarbij patiënten en partners de gelegenheid hadden te spreken met het behandelteam. Gezien het succes van deze avond zal over enkele maanden opnieuw een informatieavond worden georganiseerd met meer verdieping in bepaalde onderwerpen.

Mocht u op de hoogte willen worden gesteld van de eerstvolgende informatie bijeenkomst, dan kunt u zich aanmelden via www.doelfondsurologie@lumc.nl