Nierstenen

Een niersteen is een klein steentje dat wordt gevormd door de samenklontering (kristallisatie) van onoplosbare kristallen in de urine. Deze kristallen worden bij de meeste mensen gewoon uitgeplast en vormen geen probleem. Wanneer deze kristallen achterblijven in de nieren, kunnen nierstenen ontstaan. Nierstenen kunnen overal in de nieren of urineleiders voorkomen.

Er zijn verschillende behandelingsmogelijkheden: afwachten tot spontane steenlozing, niersteenvergruizing (ESWL), operatieve niersteenverwijdering via de plasbuis (URS) of operatieve niersteenverwijdering via aanprikken van de nier (PCNL).

In het LUMC kunnen wij een operatieve niersteenverwijdering via de plasbuis uitvoeren, voor de andere behandelingen verwijzen wij u naar andere centra waar wij mee samenwerken.

Als u een steen heeft uitgeplast, kunnen we de steen laten onderzoeken. Als we weten welke soort stenen u maakt, dan kunnen we een gericht advies geven in het voorkomen van nierstenen. Zo nodig verwijzen wij u naar de afdeling endocrinologie voor uitgebreider onderzoek om vast te stellen, waarom u stenen vormt en hoe deze te voorkomen.

Alles over Urologie - nierstenen