Prostaatkanker

Prostaatkanker is de meest voorkomende orgaankanker bij mannen in Nederland. Het is vaak een langzaam groeiende vorm van kanker.

Sinds de introductie van het Prostaat Specifiek Antigeen (PSA) kan prostaatkanker in een vroeger stadium worden ontdekt en daardoor is het aantal diagnoses de laatste jaren gestegen. In Nederland wordt per jaar bij 8.000 à 9.000 mannen prostaatkanker vastgesteld. Ruim 70% van hen is 65 jaar of ouder. Prostaatkanker is dus vooral een ziekte van oudere mannen, hoewel het steeds vaker op jongere leeftijd wordt vastgesteld door vroegdiagnostiek.

Kijkt u voor nadere informatie over prostaatkanker ook op de website van het LUMC.

Het LUMC neemt deel aan het Anser Prostaatcentrum. Binnen dit netwerk delen we alle kennis én verrichten we gezamenlijk wetenschappelijk onderzoek op het gebied van prostaatzorg. Dankzij de samenwerking binnen Anser kunnen we u de best mogelijke zorg volgens de hoogste kwaliteitsnormen bieden. Meer informatie vindt u op www.anserprostaatcentrum.nl

Nazorg:

Welke nazorg bieden wij bij prostaatkanker?

Het krijgen van kanker en het ondergaan van een behandeling kan ingrijpend zijn. De oncologisch maatschappelijk werkers van het LUMC en onze casemanager oncologie kunnen u helpen zaken rondom de ziekte en behandeling te verwerken.

Plasklachten en/of urine verlies kunnen problemen geven na een behandeling van prostaatkanker. De uroloog in het LUMC kan u behandeling geven voor deze problemen. Naast medicijnen voeren we ook verschillende operaties uit om het urineverlies door drukverhoging (stress urine incontinentie) te verhelpen, onder andere: Advance XP male sling, Virtue male sling en een AMS800 sfincterprothese (zie ook urine incontinentie bij mannen).

Seksuele problemen en erectiestoornissen kunnen ook voorkomen na behandeling van prostaatkanker. Praat hierover met uw behandelaar. Bij wens tot behandeling kunt u in gesprek gaan op de polikliniek urologie (zie ook ziektebeeld erectiestoornissen).

ProstaatKankerStichting
Alles over Urologie - prostaatkanker