Praktische informatie voor patiënten
Veelgestelde vragen over het coronavirus en transplantatiePatiënten met afweeronderdrukkende medicatie na een orgaantransplantatie zijn mogelijk extra vatbaar voor de gevolgen van een coronavirusinfectie, daarnaast valt deze groep binnen de kwetsbare patiëntengroep volgens het RIVM. Dit kan onrust en twijfel geven over hoe juist te handelen als transplantatiepatiënt. Onderstaande adviezen van het LUMC Transplantatie Centrum proberen hierin ondersteunend te zijn.
Alle adviezen over het coronavirus en transplantatiepatienten op een rij
In onderstaande link adviezen van het LUMC Transplantatie Centrum en de Nederlandse Transplantatie Stichting: https://www.transplantatiestichting.nl/covid-19/het-coronavirus-en-adviezen-voor-transplantatiepatienten
Bent u geïnteresseerd in meer achtergrond informatie dan verwijzen wij u naar de volgende websites: https://www.nvn.nl/activiteiten/projecten-lobby-en-meer/corona-en-nierziekte/ en https://www.recovac.nl/news/
Neem bij besmetting contact op met uw behandelaar
Het kan zijn dat u (ondanks dat u misschien gevaccineerd bent) toch een COVID-infectie krijgt. Wij willen u dringend adviseren dan overdag contact op te nemen met uw behandelend arts uit uw eigen ziekenhuis (ook in het weekend). Dit geldt ook als u geen of maar weinig klachten hebt. De reden is dat dan in een vroeg stadium de afweer onderdrukkende medicijnen aangepast kunnen worden. Daarnaast zijn er nu ook medicijnen beschikbaar die mogelijk kunnen voorkomen dat u ernstig ziek wordt van een COVID-19-infectie. Deze medicijnen kunnen gegeven worden als u zelf geen antistoffen hebt aangemaakt tegen COVID-19. Deze middelen willen we zo snel mogelijk geven nadat u besmet bent geraakt (zolang er landelijke voorraad is en er opnamecapaciteit is).
Advies COVID vaccinatie bij nier en/of pancreastransplantatie patienten (inclusief eilandjestransplantatie)
https://www.lumc.nl/org/interne-geneeskunde/nierziekten/patientenzorg/Vaccinatie-COVID-19/
Vragen over bescherming en antistoffen na vaccinatie
Voor meer informatie over de COVID 19 vaccinatie bij mensen met een afweerstoornis (immuungecomprimitteerden) zie: Mensen met afweerstoornis (immuungecompromitteerden) | RIVM en https://www.nieren.nl/webinar-coronavaccinatie-bij-nierpatienten
Of luister de podcast Medicijncast https://www.medicijngebruik.nl/over-ivm/informatiepagina/4746/medicijncast-aflevering-1--desinformatie-in-coronatijd---met-marjolein-van-egmond
Beleid binnen het Transplantatie Centrum
Wij bepalen niet bij alle patienten de antistoffen na vaccinatie. Het meten van antistoffen in het bloed geeft maar een beperkt beeld van het nuttige effect wat de vaccinatie bij u heeft gehad. Het zegt iets over de functie van de B cellen van uw immuunsysteem, deze maken de antistoffen, en niet iets over de activatie van uw T cellen. Ook is nog niet bekend bij welke hoeveelheid antistoffen mensen beschermd zijn.
Wanneer prikken we dan wel antistoffen
Als u positief wordt getest voor CORONA dan dient u met ons contact op te nemen. Dit is een moment dat het wel zinnig is om antistoffen in uw bloed te meten.
3e vaccinatie
In de persconferentie van dinsdag 14 september 2021 is aangegeven dat transplantatiepatiënten in aanmerking komen voor een derde vaccinatie. Wij zullen het beleid gaan uitvoeren zoals staat aangegeven op de website van het RIVM, de brieven zijn in de week van 8 oktober verstuurd naar onze patiënten. Met deze brief kunt u een afspraak maken voor de 3e vaccinatie bij een GGD Priklocatie.
Vragen over een 3e vaccinatie voor mensen met een afweerstoornis: https://www.rivm.nl/covid-19-vaccinatie/vragen-achtergronden/immuungecompromitteerden
Webinar over 3e vaccinatie
Woensdag 13 oktober om 19:30 uur is er een webinar De 3e vaccinatie, voor patiënten en zorgprofessionals georganiseerd door o.a. NVN. Aanmelden en vragen insturen kan tot 11 oktober. De derde vaccinatie - Nierpatiënten Vereniging Nederland (nvn.nl)
Boostervaccinatie
U kwam voor de 1e boostervaccinatie in aanmerking rond januari/februari (4e vaccinatie), nu 3 maanden verder komt u in aanmerking voor uw 2e booster (5e vaccinatie) Herhaalprik tegen corona (2e booster) | Vaccinatie tegen het coronavirus | Rijksoverheid.nl. Wij adviseren u om online een afspraak te maken en niet via de telefoon. Ook adviseren wij u om niet naar een prikken zonder afspraak locatie te gaan.
U heeft via de GGD of via uw behandelaar een uitnodigingsmail/brief gekregen. Deze moet u overhandigen bij uw vaccinatie afspraak. Bent u niet in het bezit van deze brief maar komt u wel in aanmerking aangezien u ook de 3e vaccinatie heeft gehad en de 4e vaccinatie (1e booster) neem dan contact op met uw behandelaar d.m.v. een e-consult.
Recht op gratis beschermingsmiddelen
Via uw apotheek kunt u pakketten met beschermingsmiddelen bestellen zie: Ook gratis beschermingsmiddelen voor transplantatiepatiënten in 2022(nvn.nl) en zie de instructie van de overheid: Instructie beschermingsmiddelen en zelftests mantelzorgers en pgb | Publicatie | Rijksoverheid.nl
Eerder uitgezonden webinars
Wat betekent het coronavirus voor mensen die getransplanteerd zijn of op de wachtlijst staan voor een niertransplantatie? Is het nog wel veilig om een nier te donoren? Bij nieren.nl en de Nierpatiënten Vereniging Nederland (NVN) komen dagelijks vragen binnen van patiënten, donoren, en hun naasten. Via onderstaande link kunt u de webinar van 27 mei jl. terugkijken. Deze webinar is een samenwerking tussen de NVN, het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), het Erasmus MC, de Nederlandse Federatie voor Nefrologie (NFN) en het Landelijk Coördinatieteam Nefrologie. Link naar de webinar op nieren.nl https://www.nieren.nl/webinar
- Ik ben gevaccineerd tegen Covid-19. En heb een vraag.
-
Aangezien het Moderna-vaccin het virus zelf niet bevat, kan het u geen COVID-19 geven. Echter, bij bijzondere patiëntengroepen waartoe u behoort, zijn geen onderzoeken gedaan hoe goed de vaccinatie beschermt. Het blijft daarom erg belangrijk om u aan de voorgeschreven maatregelen ter bescherming tegen corona te houden
Wel kan vaccinatie bijwerkingen geven. Deze bijwerkingen zijn altijd minder dan de lichamelijke klachten van de ziekte COVID-19 zelf. Bij het Moderna vaccin krijgt meer dan 1 op de 10 personen de volgende bijwerkingen:
- Zwelling in de onderarm
- Hoofdpijn
- Misselijkheid
- Braken
- Spierpijn, gewrichtspijn en stijfheid
- Pijn of zwelling op de plaats van injectie
- Zich erg moe voelen
- Koude rillingen
- Koorts
Deze klachten ontstaan meestal binnen 24-48 uur na de vaccinatie. De klachten op de plek van de injectie verdwijnen binnen enkele dagen na de vaccinatie. De overige klachten duren maximaal 24-48 uur. Hiervoor kunt u paracetamol innemen, daarmee worden de klachten vaak wat minder.
Als er naast deze klachten andere klachten zijn die wijzen op een infectie:
- hoesten, keelpijn, neusverkoudheid, benauwdheid
- diarree, buikpijn
- verwardheid of daling van bewustzijn
- andere klachten die niet in het bovenstaande rijtje van bijwerkingen van het vaccin staan
Dan moet u, uw partner of een huisgenoot de behandelend specialist bellen om te vragen of u spoedig gezien moet worden.
Vooral bij de tweede keer kan het zijn dat de klachten heviger zijn dan bij de eerste keer. Bij de tweede vaccinatie gelden dezelfde regels als bij de eerste vaccinatie.
Als na de eerste vaccinatie u heel veel klachten of heel ernstige klachten heeft, overleg dan tevoren met uw behandelend specialist of een tweede dosis wel gegeven kan worden.
- Ik heb klachten van verkoudheid of griep of last van hoesten, al dan niet gecombineerd met koorts. Wat moet ik nu doen?
-
Als u koorts heeft, dient u te handelen zoals u gewend bent na transplantatie. Bij koorts is het advies altijd om contact op te nemen met uw behandelaar van het LUMC Transplantatie Centrum.
Op de website van de Nederlandse Transplantatie Stichting vindt u meest up to date informatie voor transplantatie patienten.
Na nier- en/of pancreastransplantatie en eilandjestransplantatie
Binnen het eerste jaar na nier- en/of pancreastransplantatie, neemt u contact op met de polikliniek niertransplantatie, tel: 071 526 37 96. Buiten kantoortijden kunt u bellen met de verpleegafdeling van het Transplantatie Centrum, tel: 071 526 47 14.
Na het eerste jaar na nier- en/of pancreastransplantatie, wanneer u weer bij uw eigen nefroloog onder controle bent, neemt u contact op met uw eigen nefroloog zoals gebruikelijk bij koorts. Is het LUMC uw eigen centrum na het eerste jaar na transplantatie, neem dan contact op met de polikliniek niertransplantatie, tel: 071 526 37 96. Buiten kantoortijden kunt u bellen met de verpleegafdeling van het Transplantatie Centrum, tel: 071 526 47 14.
Ik sta op de wachtlijst voor een nier- en/of pancreastransplantatie
Neem contact op met uw eigen nefroloog in uw eigen ziekenhuis.
Ik sta gepland voor een niertransplantatie via het living-transplantatie programma
Neem contact op met de verpleegkundig specialisten Niertransplantatie, tel: 071 529 81 45 of tel: 071 529 84 23.
Ik ben goedgekeurd als levende donor en heb al een operatiedatum gepland staan
Neem contact op met de verpleegkundig specialisten Nierdonatie, tel: 071 529 89 92.
Na levertransplantatie
Neem contact op met de verpleegkundig specialisten Levertransplantatie, tel: 071 526 49 69 of tel: 071 526 52 16. Buiten kantoortijden neemt u contact op met het LUMC en kunt u vragen naar uw MDL-arts, tel: 071 526 91 11.
Ik sta op de wachtlijst voor levertransplantatie
Neem contact op met de verpleegkundig specialisten Levertransplantatie, tel: 071 526 49 69 of tel: 071 526 52 16. Buiten kantoortijden neemt u contact op met het LUMC en kunt u vragen naar uw MDL-arts, tel: 071 526 91 11
- Wat is het advies van het LUMC Transplantatie Centrum ten aanzien van buitenlandse reizen?
-
Uitgangspunt is het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken (BUZA). Op hun website vind je per land een kaart met een kleurcode en bijbehorend advies. Raadpleeg deze kaart vóór vertrek. Let op: de situatie kan per dag veranderen. Door op het betreffende land te klikken, zie je ook waarom dat land een bepaalde kleurcode heeft.
- Wat zijn algemene leefregels om besmetting te voorkomen?
-
Het LUMC Transplantatie Centrum adviseert te kijken op de website van het RIVM en op de website van de Nederlandse Transplantatie Stichting.
U vindt hier de algemene leefregels maar ook specifiekere informatie over het corona virus, zoals het corona virus en kinderen, wel of geen bezoek ontvangen, besmettelijkheid van oppervlaktes, wel of niet dragen van een mondkapje en over boodschappen doen.
- Ik heb een vraag over medicatie, gebruik en beschikbaarheid?
-
Het is onverstandig te stoppen met uw afweeronderdrukkende medicijnen. Uw orgaan kan hierdoor afgestoten worden. Het gebruik van afweeronderdrukkende medicijnen zal uw kans op een besmetting niet verhogen. Hiervoor zijn de hygiëneregels van het RIVM (zie vraag 3) veel meer van belang. Als u eenmaal besmet bent, zal in samenspraak en afhankelijk van het beloop samen met uw behandelaren van het LUMC Transplantatie Centrum gekeken worden naar de beste behandeling.
Houdt u aan de gemaakte afspraken met betrekking tot uw medicatie. Ga niet zomaar zelf met medicatie starten.
Er zijn geen aanwijzingen dat er medicatie tekorten zullen ontstaan.
- Ik wil meer uitleg over wat coronavirussen zijn.
-
De PEP- talk van prof. Eric Snijder is te bekijken op YouTube. In de lezing legt hij uit wat coronavirussen zijn, wat er in je cellen gebeurt als je besmet raakt en wat we kunnen doen om verspreiding tegen te gaan. Zie youtube
- Mag ik blijven werken?
-
Voor alle Nederlanders geldt het advies om thuis te blijven bij klachten die wijzen op een mogelijke infectie met het coronavirus. Als u geen klachten hebt geldt het advies om zoveel mogelijk thuis te werken, behalve als u een zogenaamd cruciaal beroep hebt of in een vitaal proces werkt (zie de website van rijksoverheid). In deze sectoren worden wel maatregelen genomen om er voor te zorgen dat personen die tot kwetsbare groepen behoren (o.a. transplantatie patiënten) niet blootgesteld worden aan extra risico's. De bedrijfsarts kan dit samen met uw werkgever nagaan; uw behandelend arts kan hier geen bindende uitspraak over doen maar kan wel medische informatie geven aan de bedrijfsarts.
- Heeft u vragen over bloedprikken of andere ziekenhuisafspraken in het LUMC?
-
Heeft u vragen over bloedprikken, neem dan een kijkje bij de Centrale Bloedafname. Meer weten over polibezoeken in het LUMC en de maatregelen die het LUMC heeft genomen, kijk dan bij de belangrijke informatie voordat u naar het LUMC komt.
- Een gezinslid heeft het Coronavirus. Wat moet ik doen?
-
Als u zelf klachten krijgt neemt u contact op met uw behandelend arts. Als alleen uw gezinslid het Coronavirus heeft dan volgt u de regels van het RIVM:
- Hoe zit het met de IC capaciteit?
-
Er zijn veel vragen over hoe de prioritering landelijk gaat zijn bij een IC tekort. Er is momenteel (nog) geen tekort aan IC bedden daar wordt al het mogelijke aan gedaan. Voor actuele informatie verwijzen we u naar IC connecthttps://icconnect.nl/coronavirus/ en https://stichting-nice.nl/covid-19-op-de-ic.jsp
Binnen ons ziekenhuis is het IC beleid op dit moment niet aangepast. Alleen het feit dat u getransplanteerd bent is geen contra-indicatie voor een IC plek. Of u in aanmerking komt voor een IC plek is afhankelijk van meerdere factoren die de (succesvolle) uitkomst van een naar verwachting lange IC opname bepalen.
- Kinderen, school en COVID-19. Waar moet ik op letten?
-
Voor de meest actuele informatie over kinderen, (geopende) scholen en covid-19 verwijzen wij naar de meest up to date informatie op de website van het RIVM.
advies rivm kinderen en covid-19
- Mijn vraag staat er niet bij.
-
Als u vragen heeft die hierboven niet genoemd zijn, kunt u altijd via het Patiëntportaal MijnLUMC een E-consult of telefonisch consult met uw behandelaar inplannen om uw vraag beantwoord te krijgen.