Levertransplantatie

Onze zorg

Bij een levertransplantatie wordt de zieke lever verwijderd en vervolgens vervangen door een gezonde donorlever. Het LUMC is een van de drie Nederlandse universitaire medische centra waar levertransplantaties worden gedaan. 

Waarom bent u bij ons in goede handen?

Bij de transplantatie zijn veel specialisten betrokken.  Een levertransplantatieteam bestaat uit maag-, darm- en leverartsen, transplantatiechirurgen, anesthesisten, verpleegkundig specialisten en physician assistants.

Zij selecteren de beste behandeling die bij u past. Hiervoor is meestal aanvullend onderzoek nodig, de zogeheten screening. Als het team een levertransplantatie adviseert en u daarmee akkoord gaat, komt u op een wachtlijst van Eurotransplant. De artsen en verpleegkundig specialisten bereiden u zo goed mogelijk voor op de operatie, samen met onder anderen een diëtist en fysiotherapeut. 

Na de levertransplantatie verblijft u ongeveer drie weken in het LUMC. Dit kan korter of langer duren. Na de operatie volgt eerst een opname op de intensive care. Patiënten blijven hier gemiddeld twee dagen. Vervolgens gaat u naar de transplantatieafdeling. Daar regelt de maag-, darm- en leverarts uw medicatie tegen afstoting, controleert de chirurg de wond en helpen infectiespecialisten bij de behandeling van eventuele infecties. Hierna kunnen de meeste patiënten naar huis, maar soms is tijdelijke opname in een revalidatiecentrum of verpleeghuis nodig.

Na de transplantatie wordt u gecontroleerd op onze polikliniek. Wij zorgen dat de wond optimaal geneest, dat de medicijnen goed ingesteld worden en helpen u weer om in goede conditie te komen. Waar nodig schakelen we andere specialisten in. Ook op de langere termijn bewaken we uw gezondheid, vaak samen met de verwijzend specialist.

Een nieuwe lever voor Marieke

Marieke Pouw (21) kreeg een nieuwe lever in het LUMC. LUMC Magazine volgde Marieke tijdens haar opname en operatie. Lees hier het artikel over de levertransplantatie.


Wat is de wachtlijst bij Eurotransplant?
Hoe wordt uw plaats in de wachtlijst bepaald?