Patiëntenzorg
Informatie van de afdeling Huidziekten mbt het corona-virusInformatie over het Corona-virus, de spreekuren op de polikliniek Huidziekten en afweeronderdrukkende medicijnen i.v.m. uw huidaandoening
Mijn LUMC
In uw persoonlijke digitale portaal mijnLUMC kunt u uw medische gegevens inzien, uw uitslagen bekijken en direct vragen stellen aan uw behandelaar dmv een econsult.
mijnLUMC is ook te downloaden als app voor iOS en Android. Kijk op www.lumc.nl/mijnlumc voor alle mogelijkheden.
Spreekuren polikliniek Huidziekten
In aanvulling op de informatie op LUMC website
Geplande afspraak op de polikliniek Huidziekten
Wij verzoeken u om niet meer dan 10 minuten voor uw geplande afspraak zich op de polikliniek te melden.
Dit doen wij om te voorkomen dat de wachtkamer te vol wordt en de afstand van 1,5 meter niet kan worden gegarandeerd.
Nieuwe afspraken op de polikliniek Huidziekten
Patiënten die voor het eerst naar ons verwezen worden, moeten mogelijk langer wachten voordat ze een afspraak krijgen. Wij bekijken iedere verwijzing apart om hierover een besluit te nemen.
Ook hiervoor geldt: Als u meent dat er een dringende noodzaak is om naar het ziekenhuis te komen, volgt er eerst een telefonische beoordeling door een van de artsen. Komt u niet onaangekondigd naar de polikliniek.
Wij begrijpen dat deze maatregelen vervelend voor u kunnen zijn. We bieden onze excuses hiervoor aan en vragen om uw begrip.
Voor meer informatie over wat het LUMC doet in het kader van corona: lumc.nl/corona.
Verder wijzen wij u hier ook op de site van het RIVM www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/vragen-antwoorden.
Veel gestelde vragen met antwoorden over afweeronderdrukkende medicijnen
- Ben ik extra vatbaar omdat ik afweeronderdrukkende medicijnen gebruik?
-
Het is tot dusver niet bekend of patiënten die afweeronderdrukkende medicijnen gebruiken vatbaarder zijn voor het coronavirus (COVID-19), of hierdoor ernstiger ziek worden.
In het algemeen is te stellen dat het gebruik van afweeronderdrukkende medicijnen door het werkingsmechanisme van deze medicijnen kan zorgen voor een verminderde afweer tegen infecties. Vanwege het mogelijk verhoogde risico op een coronavirus (COVID-19) besmetting worden patiënten die deze medicijnen gebruiken beschouwd als een kwetsbare groep.
- Wat te doen met afweeronderdrukkende medicijnen i.v.m. uw huidaandoening als u verder niet ziek bent?
-
Als u niet ziek bent is het advies om de medicatie door te gebruiken omdat stoppen kan leiden tot opvlamming van de huidaandoening, waarbij altijd gestreefd moet worden naar de laagst mogelijke dosering. Stop in ieder geval nooit met uw medicijnen zonder overleg met uw arts. Overigens is het altijd mogelijk om met uw dermatoloog te bespreken of u uw medicijnen zou mogen afbouwen of eventueel stoppen als uw ziekte rustig is. U kunt hiervoor een telefonisch consult aanvragen via het secretariaat (telefoonnummer 071 526 2630).
- Wat te doen met afweeronderdrukkende medicijnen als u (mogelijk) besmet bent met het coronavirus?
-
Diverse afweeronderdrukkende medicijnen kunnen door het werkingsmechanisme van deze medicijnen zorgen voor een verminderde afweer tegen infecties. Stop niet zonder overleg met uw arts met uw medicijnen, gezien de risico’s van een opvlamming. Naast opvlamming van de huidaandoening kan het stoppen van sommige systemische medicamenten ook leiden tot opvlamming van op andere aandoeningen bijvoorbeeld van de luchtwegen bij mensen met eczeem.
Het algemene advies is bij (zeer) milde klachten de medicijnen door te gebruiken, en bij matig tot ernstige infecties deze medicijnen tijdelijk te stoppen. Bij een matig tot ernstige infectie gekenmerkt door nieuwe luchtwegklachten en toenemende kortademigheid en/of koorts raden wij u aan uw volgende dosering uit te stellen totdat u contact heeft gehad met uw arts. Dit geldt niet voor prednisolon: een prednisolon dosering mag u nooit zonder overleg met uw arts overslaan.
- Ik gebruik afweeronderdrukkende medicijnen: kan ik wel gaan werken?
-
Het gebruik van afweeronderdrukkende medicijnen kan door het werkingsmechanisme van deze medicijnen zorgen voor een verminderde afweer tegen infecties. Er zijn nog geen gegevens specifiek voor COVID-19 beschikbaar. Vanwege het mogelijk verhoogde risico op een COVID-19 besmetting worden patiënten die deze medicijnen gebruiken beschouwd als een kwetsbare groep.
Dit betekent dat het voor u belangrijk is u strikt te houden aan de landelijke adviezen ter voorkoming van besmetting. Deze staan beschreven op de website van de rijksoverheid (https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/veelgestelde-vragen-per-onderwerp/maatregelen-en-handhaving) van het RIVM (link). De dermatologen uit het LUMC staan achter de adviezen die op deze websites worden beschreven
Dit betekent concreet:
- Blijf uit de buurt van mensen die (mogelijk) ziek zijn. Denk aan de volgende voorzorgsmaatregelen:
o Blijf zoveel mogelijk thuis.
o Ga niet op bezoek bij mensen met een bewezen COVID-19 infectie of klachten die wijzen op een mogelijke infectie met het coronavirus.
o Vermijd bijeenkomsten; dit geldt ook voor verjaardagsfeestjes en bijeenkomsten meerdere personen, het advies is om het bezoek thuis te beperken tot 3 personen.
o Reis indien mogelijk niet met het openbaar vervoer.
- Volg de algemene hygiëne maatregelen:
o Was de handen regelmatig met water en zeep.
o Schud geen handen.
o Hoest en nies in de binnenkant van de elleboog.
o Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze na gebruik weg.
o Blijf thuis als u verkoudheidsklachten krijgt.
- Vermijd ook in uw werksituatie hoog-risico contacten en ga hierover in overleg met uw leidinggevende en/of de bedrijfsgeneeskundige dienst:
o Werk indien mogelijk thuis of probeer uw werktijden te spreiden.
o Houd 1,5 meter afstand van andere mensen.
o Werkt u in de zorg dan wordt geadviseerd geen werkzaamheden te verrichten waarbij u in direct contact kan komen met patiënten met een (mogelijke) COVID-19 infectie.
- Blijf uit de buurt van mensen die (mogelijk) ziek zijn. Denk aan de volgende voorzorgsmaatregelen:
- Ik gebruik afweeronderdrukkende medicijnen en werk in een ziekenhuis; mag ik naar mijn werk?
-
Vermijd ook in uw werksituatie hoog-risico contacten en ga hierover in overleg met uw leidinggevende en/of de bedrijfsgeneeskundige dienst:
- Werk indien mogelijk thuis of probeer uw werktijden te spreiden.
- Houd waar mogelijk 1,5 meter afstand van andere mensen.
- Werkt u in de zorg dan wordt geadviseerd geen werkzaamheden te verrichten waarbij u in direct contact kan komen met patiënten met een (mogelijke) COVID-19 infectie.