Patiëntenfolder

Total body-Fotografie met Fotofinder

Uw arts heeft u aangeraden foto’s van uw gehele lichaam te laten maken, de zogenaamde total body-fotografie met de Fotofinder-machine. Hieronder leggen wij uit waarom wij u deze fotografie adviseren en hoe de afspraak bij de medisch fotograaf zal verlopen. Er zijn geen (extra) kosten verbonden aan het maken van de deze opnames. Desgewenst mag u vergezeld worden door een familielid of vriend(in) tijdens uw afspraak met de fotograaf.

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Huidziekten.

Onze zorg

Wat is Total body-Fotografie met Fotofinder?

Total body-fotografie is een bewezen techniek voor het in de gaten houden van de moedervlekken en de overige huid van patiënten met een verhoogd risico op ontwikkeling van een melanoom (kwaadaardige moedervlek). De gemaakte foto’s dienen als uitgangssituatie. U en uw arts kunnen hiermee gemakkelijker nieuwe vlekken of verandering van een bestaande moedervlek constateren. Bovendien kan de machine bij een volgende sessie een hulpmiddel zijn bij het herkennen van veranderingen. Vroege herkenning van een melanoom wordt hierdoor ondersteund. Ook kan dit het onnodig verwijderen van moedervlekken voorkomen, die vergeleken met de uitgangsfoto’s onveranderd zijn.

Het onderzoek / de behandeling

Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?

De medisch fotograaf brengt met behulp van de Fotofinder-machine systematisch uw gehele huid in kaart door het maken van tientallen foto’s. Dit duurt ongeveer 20 minuten.   

Van de medisch fotograaf krijgt u een medische wegwerponderbroek zodat we zoveel mogelijk huid kunnen fotograferen. Verder vraagt de medisch fotograaf u uw sieraden en horloge af te doen. Als u lang haar heeft, wordt u gevraagd dit hoog op te steken, zodat de achterkant van de oren en de nek gefotografeerd kunnen worden.  

Nazorg

Welke specifieke nazorg kunnen wij bieden?

De foto’s worden opgeslagen in het beveiligde gedeelte van uw elektronische patiëntendossier en zijn alleen toegankelijk voor uw behandelend arts. De medisch fotograaf geeft u kosteloos een usb-stick met de gemaakte foto’s.   

Wij raden u aan om iedere maand aan de hand van deze foto’s uw huid te controleren op verandering van moedervlekken of het ontstaan van nieuwe vlekken. Zelfcontrole is een aangetoonde methode om vroegtijdig melanomen te ontdekken. Als u verandering van een moedervlek of een nieuwe vlek opmerkt, dan adviseren wij contact op te nemen met de polikliniek om op korte termijn een afspraak in te plannen. Meld aan de telefoon dat het gaat om een veranderde of nieuwe moedervlek en dat u instructies heeft om eerder terug te komen. De polikliniek is telefonisch te bereiken op 071-5262630.