MIRAS: microRNA in acute stroke

Informatie voor deelnemers

MIRAS studie

Een herseninfarct is een ernstige aandoening. Het is van groot belang de diagnose zo snel mogelijk te stellen, omdat dan snel met therapie gestart kan worden. Hoe sneller de behandeling gestart kan worden, hoe groter de de kansen zijn op herstel (time=brain). Met name het onderscheid met een hersenbloeding is van belang, maar ook het onderscheid met ziekten die de klinische verschijnselen van een beroerte hebben maar dit niet zijn, zogenaamde "stroke mimics". Voorbeelden hiervan zijn een epileptische aanval of migraine. 

In de praktijk is het vaak lastig de diagnose snel en accuraat te stellen. Een hersenbloeding is wel goed te zien op een CT-scan, maar een herseninfarct of een stroke mimic is dat meestal niet. Daarnaast kost een CT-scan tijd, gaat het gepaard met straling en kost het geld. Een biomarker die al in de ambulance gebruikt zou kunnen worden voor het snel stellen van de diagnose is daarom ook zeer gewenst. 

De laatste tijd wordt steeds duidelijker dat microRNA's, dit zijn kleine niet coderende stukjes RNA die bij allerlei pathologische processen vrij komen in de bloedbaan, erg specifiek zijn voor een bepaalde ziekte, waaronder een herseninfarct of hersenbloeding. 

Wij willen hier meer onderzoek naar doen. 

Patiënt informatiebrief deelnemende centra: