Patiëntenfolder

EMG-onderzoek

Binnenkort krijgt u een EMG-onderzoek bij het LUMC. In deze folder staat wat het onderzoek inhoudt en hoe u zich kan voorbereiden. Heeft u na het lezen nog vragen? Stel die dan aan uw arts of de arts die het onderzoek bij u doet. 

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Neurologie.

Het onderzoek / de behandeling

Hoe gaat het onderzoek / de behandeling in zijn werk?

Belangrijke dingen voor u om te doen 

 • Warme handen en voeten: Zorg dat uw handen en voeten zo warm mogelijk zijn, doe bijvoorbeeld dichte schoenen met dikke sokken aan en handschoenen. Zo krijgen we betere resultaten. 
 • Makkelijke kleding: Draag kleding met mouwen of broekspijpen die u makkelijk omhoog kunt doen. Soms moet u uw shirt, broek of schoenen uittrekken, houd hier rekening mee.  
 • Droge huid: Smeer geen crème of bodylotion op uw huid. Een vette huid maakt het onderzoek lastiger. 
 • Kom op tijd: Komt u met de auto? Reken dan zeker een kwartier extra reistijd. De parkeergarage is vaak erg vol en ook het aanmelden en lopen naar de afdeling kost tijd. 
 • Medicatie: Gebruikt u bloedverdunners? Deze mag u gewoon innemen, maar vermeld dit wel aan de arts voordat het onderzoek begint.

Het onderzoek 

Het onderzoek bestaat uit zenuwgeleidingsonderzoek, naaldonderzoek, of allebei. Welk soort onderzoek u krijgt hangt af van uw klachten en van wat uw arts precies wil weten. Voordat het onderzoek begint legt de arts uit wat er precies gaat gebeuren. Het onderzoek duurt meestal 20 tot 80 minuten. Hier onder leest u wat meer over de onderzoeken.

ZenuwgeleidingsonderzoekZenuwgeleidingsonderzoek

We onderzoeken hoe goed of slecht bepaalde zenuwen in uw lichaam werken, meestal die van uw armen of benen. Welke zenuwen we onderzoeken hangt af van waar u last van heeft. Wat we doen:

 • Opwarmen: Om goede resultaten te krijgen is het belangrijk dat de zenuw warm genoeg is. Als we een zenuw in uw arm of been onderzoeken, dan warmen we deze eerst op in warm water.
 • Plakkers plakken: We plakken plakkers op uw huid boven een bepaalde spier of zenuw.
 • Schokken geven: We geven elektrische schokken aan de zenuw. De schok is een soort boodschap die we door de zenuw sturen, de plakkers vangen de boodschap op. Zo kunnen we zien of de boodschap goed en snel genoeg wordt doorgegeven. 

Naaldonderzoek 

We onderzoeken hoe goed of slecht bepaalde spieren in uw lichaam werken. Welke spieren we onderzoeken hangt af van waar u last van heeft. Wat een spier doet kunnen wij zien op een scherm, maar ook horen via geluidboxen. U zult dit dus ook kunnen horen. Wat we gaan doen: 

 • Prikken: We prikken met een dun naaldje in de spier. 
 • Ontspannen: We meten eerst wat uw spier doet als u de spier helemaal ontspant. 
 • Beetje aanspannen: Dan meten we wat uw spier doet als u de spier een klein beetje aanspant. 
 • Harder aanspannen: Als laatste meten we wat de spier doet als u de spier harder aanspant.

Wat voelt u ervan? 

De schokken beginnen licht en worden steeds een stukje harder als dat nodig is. De meeste mensen vinden de schokken en het prikken met het naaldje prima te verdragen. Of u dat ook zal vinden is niet helemaal te voorspellen, want ieder mens is anders. Natuurlijk doen we alles in overleg met u en doen we er alles aan om het onderzoek zo prettig mogelijk te maken voor u. 

Wanneer krijgt u de uitslag?

De uitslag van het onderzoek krijgt u niet meteen. De arts die het onderzoek gedaan heeft gaat de informatie uit het onderzoek eerst goed bekijken. U krijgt een nieuwe afspraak waarin uw arts de uitslag met u zal bespreken. 

Meer informatie

Contactgegevens van de betrokken poliklinieken

Waar u moet zijn 

In de centrale hal meldt u zich eerst aan bij de aanmeldpaal, hier krijgt u een ticket. Het onderzoek is op de 3e verdieping, zone J3-R, routenummer 585. Hier staat ook een aanmeldpaal, waar u het ticket scant. Op het scherm ziet u in welke wachtkamer u mag gaan zitten. 

Het telefoonnummer van de afdeling is 071 - 5262104.   

Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) 
Albinusdreef 2
Postbus 9600
2300 RC Leiden